breadcrumb.ecName

Orașele Europei obțin succes folosind abordări ecologice

  • 22 Sep 2021
O gamă largă de instrumente și asistență financiară este disponibilă pentru a ajuta orașele europene în tranziția către o dezvoltare urbană mai ecologică și mai durabilă. Acestea includ orientările UE privind achizițiile ecologice. Unele orașe profită deja la maximum de ceea ce este oferit pentru a-și îmbunătăți strategiile de planificare a dezvoltării urbane și pentru a lansa proiecte inovatoare.
Orașele Europei obțin succes folosind abordări ecologice

Uniunea Europeană sprijină orașele să devină mai ecologice și mai durabile prin politici și finanțare. Acestea îi ajută pe urbanişti să atingă obiectivele UE de a realiza tranziţia verde către o economie circulară.

 

De exemplu, Strategia UE privind diversitatea pentru 2030 include un plan de refacere a naturii pentru a ajuta autoritățile urbane să introducă soluții bazate pe natură (SBN) care pot îmbunătăți calitatea vieții.

 

Între timp, Strategia UE de adaptare la schimbările climatice susține orașele în luarea de măsuri de atenuare a impactului încălzirii globale.

 

Ca parte a Pactului verde european, în 2020 a fost adoptat un nou Plan de acțiune pentru economia circulară (PAEC). Prin adoptarea conceptelor economiei circulare în managementul resurselor, orașele pot porni pe calea către o durabilitate mai mare.

 

De asemenea, UE a elaborat criterii de achiziții publice pentru a ghida autoritățile în lansarea de licitații publice „verzi”. În plus, noua Cartă de la Leipzig oferă un document cadru de politici pentru dezvoltarea urbană durabilă în Europa. 

 

În contextul Agendei urbane a UE, au fost stabilite trei parteneriate cu mai multe părți interesate pentru a informa și a îmbunătăți practica de dezvoltare urbană durabilă:

  • Parteneriatul pentru economia circulară
  • Parteneriatul pentru achiziții inovatoare și durabile și
  • Parteneriatul pentru utilizarea durabilă a terenurilor și SBN.

Un număr de orașe europene au întreprins acțiuni specifice cu un accent puternic pe dezvoltarea urbană durabilă prin unul sau mai multe dintre aceste parteneriate. În plus, strategiile urbane integrate au fost concepute cu sprijinul FEDR. URBACT și programele de acțiuni urbane inovatoare ajută, de asemenea, orașele să dezvolte inițiative specifice.

 

Soluții sustenabile inovatoare

 

Inspirat de activitatea Parteneriatului pentru utilizarea durabilă a terenurilor și a SBN, orașul italian Bologna a început să-și revizuiască Planul Urban General în 2018. Noul plan îmbrățișează principiile economiei circulare, promovând în același timp regenerarea solurilor și reducerea expansiunii urbane.

Ocuparea terenului, cantitatea de teren pierdută în urma dezvoltării urbane, este acum principalul indicator de referință pentru măsurarea noilor dezvoltări urbane din oraș. Noul cadru de planificare a încurajat, de asemenea, restaurarea și regenerarea zonelor neutilizate și a clădirilor vechi.

 

Între timp, orașul olandez Haarlem este coordonatorul Parteneriatului privind achizițiile publice inovatoare și responsabile. Orașul a creat și centre locale de cooperare, care se concentrează pe stabilirea de strategii de achiziții durabile.

 

Municipalitățile responsabile cu planificarea și achizițiile publice nu au întotdeauna suficienți funcționari experți în achiziții, iar nivelul lor de competență poate varia. Centrele ajută la rezolvarea acestor probleme punând în comun resursele și expertiza pentru a asigura practici de achiziții de bună calitate.

 

Al doilea oraș ca mărime din Slovenia, Maribor, a dezvoltat o modalitate de a selecta intervenții urbane de impact care țin cont de nevoile economice, de mediu și sociale.

Orașul a început prin a dezvolta o strategie de economie circulară, o inițiativă care a primit finanțare din proiectul Greencycle susținut de FEDR.

 

Printre alte activități, Maribor implementează un proiect numit Urban Soil 4 Food, care își propune să reducă cantitatea de deșeuri biologice și de construcții care ajung la groapa de gunoi, deturnându-le spre producerea de sol pentru grădini, spații verzi și șantiere.

 

Îmblânzirea junglei urbane

 

Orașul Prato din Italia urmărește o serie de inițiative pentru a stimula sustenabilitatea. De exemplu, proiectul Piu' Prato ajută la reamenajarea cartierului Macrolotto Zero al orașului, în încercarea de a-l face mai viabil și mai vibrant din punct de vedere economic.

 

Acțiunile proiectului includ repunerea în funcțiune a clădirilor abandonate, construirea de spații verzi și promovarea mobilității durabile. Între timp, proiectul Prato Urban Jungle își propune refacerea naturii în anumite cartiere prin dezvoltarea de spații verzi.

 

Capitala Norvegiei, Oslo, este coordonatorul Parteneriatului pentru economia circulară. Una dintre realizările-cheie ale parteneriatului este dezvoltarea unui set de 29 de indicatori de performanță pentru a măsura progresul unui oraș către un model de economie circulară.

 

Orașul a dezvoltat o serie de inițiative pentru a reduce deșeurile. A înființat nouă mini-stații de reciclare pentru a facilita rezidenților să elimine cantități mici de deșeuri voluminoase și periculoase fără a avea nevoie de un vehicul propriu.

 

MAI MULTE INFORMAȚII

Utilizarea achizițiilor circulare și a obiectivelor și indicatorilor specifici