Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Michel Van Hoegaerden, gemensamma åtgärden för planering och prognoser för vårdpersonal, Belgiens federala hälsomyndighet

Michel Van Hoegaerden, gemensamma åtgärden för planering och prognoser för vårdpersonal, Belgiens federala hälsomyndighet

Hälso- och sjukvården kan inte fungera utan tillräckligt med vårdpersonal med rätt kompetens. Det är därför viktigt att planera personalbehovet. Många länder har dock svårt att hitta metoder för att samla in relevanta uppgifter, göra prognoser och få igång en politisk debatt om t.ex. utbildning, strategier för att rekrytera och behålla vårdpersonal och kompetensutveckling.

Det behövs åtgärder i alla medlemsländer. Många unga i de central- och östeuropeiska länderna flyttar utomlands, medan andra länder har svårt att rekrytera vårdpersonal på landsbygden och i avlägsna områden. Det finns också problem med kompetensglapp, en åldrande arbetskraft och för få unga utbildade, så att man måste anställa vårdpersonal från andra länder. Tack vare EU-samarbetet kan medlemsländerna försöka lösa problemen tillsammans och dela med sig av sin erfarenhet och kunskap. EU-kommissionen uppmuntrar detta samarbete genom sin handlingsplan för EU:s arbetskraft inom hälso- och sjukvården som åtföljs av flera studier och projekt.

Den gemensamma åtgärden för planering och prognoser för vårdpersonal samordnas av Belgien och finansieras av EU:s tredje folkhälsoprogram. Åtgärden samlar kunskap och expertis från hela Europa (59 samarbetspartner och 30 associerade partner från 28 länder). Den här expertgruppen har tagit fram handledningar och riktlinjer som beskriver avancerade planeringsmetoder i sju länder. De testas nu i Italien och Portugal. Samtidigt görs en genomförbarhetsstudie i Tyskland.

Den gemensamma åtgärden kommer också att mynna ut i en analys om framtida kompetensbehov i hälso- och sjukvården. Analysen kan tjäna som underlag för medlemsländerna när de ska planera sin vårdutbildning.

Senast 2016 kommer också rekommendationer om fortsatta insatser och konkreta förslag. Tack vare EU-pengar och samarbete mellan alla inblandade aktörer har vi kunnat inleda en ny dialog för att hitta lösningar på dagens personalproblem. Det är en förutsättning för en hållbar hälso- och sjukvård i Europa.