Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Michel Van Hoegaerden, Joint Action Health Workforce Planning and Forecasting -hankkeen johtaja, Belgian terveysministeriö

Michel Van Hoegaerden, Joint Action Health Workforce Planning and Forecasting -hankkeen johtaja, Belgian terveysministeriö

Terveydenhuoltojärjestelmissä tarvitaan oikea määrä terveysalan ammattilaisia, joilla on oikeaa osaamista. Henkilöstöresurssien suunnittelu on tärkeää koko järjestelmän toimivuuden kannalta. Monilla mailla on kuitenkin vaikeuksia kerätä tarvittavia tietoja, laatia niiden pohjalta ennusteita ja käynnistää poliittisia keskusteluja terveydenhuoltojärjestelmien kestävyyden turvaamistoimista (esim. koulutus, rekrytointi- ja työssäpitämisstrategiat sekä jatkuva ammatillinen kehittyminen).

Toimia tarvitaan kaikissa EU-maissa.  Keski- ja Itä-Euroopan jäsenmaista virtaa pois nuoria terveysalan ammattilaisia. Muissa jäsenmaissa ongelmana on usein alueellinen epätasapaino, kun maaseutu ja syrjäiset alueet kärsivät terveydenhuollon työvoimapulasta. Lisäksi ammattitaito ja työpaikkojen tarjonta eivät aina kohtaa. Muita ongelmia ovat työvoiman ikääntyminen, uusien tulokkaiden riittämättömyys ja riippuvuus työvoiman tuonnista. Jäsenmaat ovat huomanneet, että eurooppalaisesta yhteistyöstä on etua näihin haasteisiin vastaamisessa, ja ne jakavat keskenään osaamistaan. Euroopan komissio edistää tätä yhteistyötä EU:n terveysalan työvoimaa koskevalla toimintasuunnitelmallaan, joka kattaa useita tutkimuksia ja hankkeita.

Belgian koordinoimassa ja EU:n kolmannesta terveysohjelmasta rahoitetussa Joint Action Health Workforce Planning and Forecasting -yhteishankkeessa saatetaan yhteen osaamista ja asiantuntemusta kaikkialta Euroopasta (30 assosiaatiokumppania ja 59 yhteistyökumppania 28 maasta). Asiantuntijaryhmä on laatinut käsikirjoja ja suuntaviivoja, joissa kuvataan seitsemän maan kehittyneimpiä suunnittelumenetelmiä. Terveysalan työvoimasuunnittelijat testaavat niitä parhaillaan Italiassa ja Portugalissa. Saksassa tehdään puolestaan toteutettavuustutkimusta.

Yhteishankkeessa tuotetaan myös terveysalan tulevaisuuden osaamista koskeva analyysi. Siitä on hyötyä EU-maille terveysalan ammattilaisten koulutustarpeiden suunnittelussa.

Hankkeessa esitetään vuoteen 2016 mennessä suosituksia käytännön toimiksi. Terveysohjelman rahoitus, Euroopan komission tuki sekä jäsenmaiden, ammattialajärjestöjen ja muiden sidosryhmien vahva panostus ovat mahdollistaneet uuden vuoropuhelun, jonka avulla on tarkoitus löytää ratkaisuja terveysalan työvoimaa koskeviin haasteisiin. Kysymys on kriittinen Euroopan terveydenhuoltojärjestelmien kestävyyden kannalta.