Deze website is gearchiveerd sinds 18/07/2014
18/07/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Onderwijs in ondernemersvaardigheden

Onderwijs in ondernemersvaardigheden nodig voor economisch herstel

Hoe kunnen we de jeugdwerkloosheid uitbannen? In plaats van bedrijven te overtuigen jongeren in dienst te nemen, zouden de EU-landen jongeren kunnen aanzetten een eigen bedrijf te starten.

Zo'n culturele omslag lukt niet zonder passend onderwijs. Sommige mensen zijn geboren ondernemers. Maar in de meeste gevallen leren mensen gaandeweg wat het ondernemerschap inhoudt. 15 tot 20% van de leerlingen die in het secundair onderwijs een minibedrijf oprichten zal later een eigen bedrijf starten. Dat is drie tot vijf keer meer dan bij de gemiddelde bevolking.

"Het is een illusie te denken dat er banen geschapen kunnen worden door de toch al opgeblazen openbare sector verder uit te breiden of door grote bedrijven aan te moedigen meer mensen in dienst te nemen. De meeste nieuwe banen worden geschapen in succesvolle micro-ondernemingen en het MKB. Veel van die banen worden geschapen door jonge mensen. Dat is het echte potentieel dat we moeten aanboren. Aangezien de meeste starters een duwtje in de rug nodig hebben voordat zij een eigen bedrijf beginnen, hebben we lespakketten en programma's voorgesteld om op alle scholen de ondernemersgeest te stimuleren. Dit is noodzakelijk om de werkloosheid in Europa, en vooral die onder jongeren, terug te dringen."

Helaas vallen ondernemersvaardigheden meestal niet onder het standaardcurriculum van het onderwijs in Europa. Hier moet verandering in komen, en wel op alle niveaus. De EU-landen worden opgeroepen ervoor zorgen dat "ondernemerschap" uiterlijk eind 2015 is opgenomen in programma's in basis-, middelbaar, beroeps-, hoger en volwassenenonderwijs.

De Commissie dringt er bij universiteiten op aan meer ondernemersgericht te worden en nauwere banden aan te knopen met bedrijven, zodat de goede ideeën van studenten en onderzoekers snel kunnen worden omgezet in een winstgevende onderneming.

Er zijn al maatregelen in de maak om spin-offs van universiteiten te stimuleren en de samenwerking tussen universiteiten en bedrijven in te zetten voor het oplossen van maatschappelijke kwesties. Er is in samenwerking met de OESO een kader voor ondernemende universiteiten opgericht waarmee zij lesmodules op maat kunnen ontwikkelen.

Onderwijs dat meer op ondernemerschap gericht is, moet worden aangevuld met passende opleidingen en steun voor jonge bedrijven. Leerlingen moeten de kans krijgen om tijdens hun leerplichtige jaren ten minste één keer ervaring op te doen met praktisch ondernemerschap.

De jeugdgarantieregeling biedt nieuwe, concrete kansen. In de Europese begroting wordt geld vrijgemaakt voor opleidingen voor jongeren en voor volwassenen in het tweedekansonderwijs.

Na een eerste kennismaking met ondernemerschap op school, kunnen jongeren via Erasmus voor jonge ondernemers hun ervaringen uitbreiden, meer opleidingen volgen en leren netwerken.

Hulp aan jongeren is niet alleen onze plicht, maar werkt ook in ons eigen voordeel. Startende bedrijven zorgen voor vernieuwing en kunnen de economische groei in Europa weer aanzwengelen.

Meer informatie Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it)

Laatste bijwerking: 18/07/2014 |  Naar boven