Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Yhdessä oikeuksien puolesta

Pelkät oikeudet eivät riitä. Vammaisten henkilöiden on voitava käyttää näitä oikeuksia elääkseen vapaasti ja tehdäkseen samoja valintoja, joita me kaikki pidämme itsestäänselvyytenä. Komission vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva kymmenvuotisstrategia edistää yhtäläisiä mahdollisuuksia ja pyrkii toteuttamaan sellaisen yhteiskunnan, jossa ihmiset voivat käyttää oikeuksiaan, liikkua vapaasti EU:ssa ja elää kokematta syrjintää. Meidän kaikkien on tehtävä osuutemme oikeudenmukaisemman yhteiskunnan luomiseksi.

Tekstin selkokielinen versio on saatavilla täällä.

Vaikka tilanne onkin parantunut, vammaiset henkilöt kohtaavat edelleen esteitä ja syrjintää arkipäivässään. Tämä koskee ennen kaikkea vammaisia naisia, hoitolaitoksissa asuvia vammaisia ja vammaisia pakolaisia. Tämä vaikuttaa esimerkiksi heidän koulutukseensa, työllistymiseensä ja mahdollisuuksiin elämässä.

Euroopan komissio hyväksyi maaliskuussa 2021 vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan strategian, joka on voimassa vuoteen 2030 asti.

Tällä strategialla pyritään varmistamaan, että kaikilla vammaisilla henkilöillä on

  • oikeus käyttää ihmisoikeuksiaan täysimääräisesti
  • yhtäläiset mahdollisuudet ja yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunta- ja talouselämään
  • mahdollisuus päättää missä, miten ja kenen kanssa he asuvat
  • mahdollisuus liikkua vapaasti EU:ssa
  • oikeus olla kokematta syrjintää.

EU työskentelee tiiviisti vammaisten henkilöiden etujärjestöjen kanssa kuullakseen niiden näkemyksiä ja auttaakseen niitä niiden tärkeässä työssä.

Yhdessä oikeuksien puolesta

Miehet pelaamassa videopeliä peliohjaimilla. Toisella heistä ei ole jalkoja eikä toista kättä. Tekstissä sanotaan: yhdessä oikeuksien puolesta, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

On tärkeää muistaa, että vammaisten henkilöiden oikeudet eivät kosketa pelkästään vammaisia henkilöitä tai heidän etujärjestöjään, vaan koko yhteiskuntaa.

Kaikilla tulisi olla mahdollisuus käyttää oikeuksiaan ja elää tasavertaisina tasa-arvon unionissa.

Maaliskuuhun 2023 asti tuomme esiin erityisen tärkeitä oikeuksia, kuten äänioikeutta, oikeutta tasa-arvoiseen koulutukseen ja työllistymiseen, oikeutta elää itsenäisesti sekä oikeutta yhtäläisiin mahdollisuuksiin saada kunnallisia palveluja, matkustaa, harrastaa ja urheilla.

Yhteinen sitoumus

EU ja kaikki sen jäsenvaltiot ovat allekirjoittaneet ja hyväksyneet vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksen, mikä tarkoittaa, että jokaisen EU-maan täytyy varmistaa, että vammaiset henkilöt voivat käyttää ihmisoikeuksiaan ja perusvapauksiaan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. .

Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksen mukaisesti vammaisilla henkilöillä on samat oikeudet kuin kaikilla muillakin. Tämän vuoksi on tärkeää, että kaikki EU-maat työskentelevät yhdessä strategian onnistumisen puolesta.

Eurooppalainen vammaiskortti: yhteistyötä käytännössä

Vammaisilla henkilöillä on yhä vaikeuksia tulla tunnustetuksi vammaiseksi henkilöksi muuttaessaan toiseen EU-maahan tai matkustaessaan EU:ssa.

Euroopan komissio on testannut yhdessä vammaisten henkilöiden ja heidän edustajiensa kanssa eurooppalaista vammaiskorttia, joka on jo käytössä kahdeksassa EU-maassa.

Euroopan komissio ehdottaa vuoden 2023 loppuun mennessä, että eurooppalainen vammaiskortti otetaan käyttöön kaikissa EU-maissa. Tämä on yksi uuden strategian tärkeimmistä ehdotuksista. Se tarkoittaa, että

  • vammaisten henkilöiden on helpompi saada tarvitsemaansa tukea, kun he matkustavat tai muuttavat toiseen EU-maahan
  • vammaisilla henkilöillä on paremmat mahdollisuudet käyttää eri maissa erityisesti kulttuuriin, vapaa-aikaan, urheiluun ja matkustamiseen liittyviä palveluita.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu