Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Samen voor rechten

Alleen rechten hebben, is niet genoeg. Personen met een handicap moeten die rechten kunnen gebruiken om vrij te leven en dezelfde keuzes te kunnen maken die wij voor lief nemen. De tienjarige strategie voor de rechten van personen met een handicap van de Commissie neemt gelijke kansen een stapje verder door zich te richten op het creëren van een samenleving waar mensen hun rechten kunnen uitoefenen, zich vrij door de EU kunnen begeven en niet te maken krijgen met discriminatie. We hebben allemaal onze rol in het creëren van een betere samenleving.

Klik hier voor een versie van deze tekst in eenvoudige taal.

Ook al zijn dingen aan het verbeteren, personen met een handicap lopen nog steeds tegen veel dingen aan en hebben in hun dagelijks leven te maken met discriminatie. Dit is met name het geval voor vrouwen met een handicap, personen met een handicap die in tehuizen wonen en vluchtelingen met een handicap. Het heeft invloed op dingen zoals hun onderwijs, carrière en kansen in het leven.

In maart 2021 heeft de Europese Commissie een strategie voor de rechten van personen met een handicap aangenomen, die tot 2030 duurt.

Het doel van de strategie is om ervoor te zorgen dat personen met een handicap:

  • hun mensenrechten volledig kunnen benutten.
  • gelijke kansen en gelijke toegang hebben om deel te nemen aan de samenleving en de economie.
  • kunnen kiezen waar, hoe en met wie ze wonen.
  • zich vrij door de EU kunnen begeven.
  • niet langer te maken krijgen met discriminatie.

De EU zal nauw samenwerken met groepen voor personen met een handicap om hun standpunten te horen en ze te helpen bij hun essentiële bijdrage.

Samen voor rechten

Mannen met controllers die aan het gamen zijn. Eén man mist zijn benen en een arm. Tekst: Samen voor rechten, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de rechten van personen met een handicap niet alleen van belang zijn voor personen met een handicap of belangengroepen, maar voor de gehele samenleving.

Iedereen zou zijn rechten moeten kunnen uitoefenen en op een gelijk niveau samen moeten leven in een Unie van gelijkheid.

Tot maart 2023 zullen we cruciale rechten naar de voorgrond brengen, zoals het recht op stemmen, gelijkwaardig(e) onderwijs- en carrièremogelijkheden, zelfstandig leven en gelijke toegang tot openbare diensten, reizen, vrijetijdsactiviteiten en sportactiviteiten.

Een gemeenschappelijke belofte

De EU en alle lidstaten hebben het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap (UNCRPD) ondertekend en goedgekeurd, wat betekent dat elk EU-land ervoor moet zorgen dat personen met een handicap hun mensenrechten en grondbeginselen op dezelfde manier als andere mensen moeten kunnen uitoefenen. .

Volgens het VN-verdrag hebben personen met een handicap dezelfde rechten als andere mensen. Daarom is het zo belangrijk dat alle EU-landen samenwerken om de strategie een succes te maken.

De Europese handicapaart: samenwerking in actie

Momenteel vinden personen met een handicap het nog steeds lastig om erkend te worden als een persoon met een handicap wanneer ze naar een ander EU-land verhuizen of binnen de EU reizen.

De Europese Commissie werkte samen met personen met een handicap en diens vertegenwoordigers om de Europese handicapaart, die al in acht EU-landen wordt gebruikt, te testen.

Voor het einde van 2023 biedt de Europese Commissie een Europese handicapaart voor alle EU-landen aan. Dit is een van de belangrijkste voorstellen van de nieuwe strategie. Het betekent dat:

  • het makkelijker wordt voor personen met een handicap om de juiste ondersteuning te krijgen wanneer ze reizen of verhuizen naar een ander land binnen de Europese Unie.
  • personen met een handicap beter toegang zullen hebben tot diensten in andere landen, vooral op het gebied van cultuur, vrijetijds- en sportactiviteiten en transport.

Relevant nieuws

Geen nieuws in de laatste zes maanden.

Delen