breadcrumb.ecName

Europaåret för unga medför nya sätt att stärka ungdomarna

  • 30 Nov 2022
Europaåret för unga 2022 har varit ett tillfälle att hedra och stärka unga européer. Under hela året har det genom sammanhållningspolitiken blivit många initiativ och tillfällen för unga att delta i en öppen dialog, där de kommit igång och fått stöd i sina insatser för ett grönt och motståndskraftigt Europa.
Europaåret för unga medför nya sätt att stärka ungdomarna

De senaste årens coronaviruskris har drabbat Europas unga hårt. Nu mer än någonsin behöver EU stödja och uppmuntra våra unga att bli aktiva, engagerade medborgare.

Förutom att 2022 års kalender var späckad med ungdomsinriktade evenemang, gjordes under året en rad sammanhållningspolitiska insatser i samarbete med Europaparlamentet, medlemsstaterna, regionala och lokala myndigheter samt de unga själva. Dessa åtgärder representerar en långsiktig vision för att ungdomar ska kunna delta på ett mer inkluderande sätt.

”Unga kan bli agenter för förändring, entreprenörer och innovatörer där de bor och vistas”, säger Elisa Ferreira, kommissionär för sammanhållning och reformer. ”Vi behöver de ungas visioner, engagemang och deltagande för att kunna forma en framtid för EU, där ingen person och ingen region lämnas på efterkälken.”

Framstående EU-omfattande projekt

För Europaåret för ungdomar föreslog GD Regional- och stadspolitik tre flaggskeppsprojekt, som tillsammans innebär 3 miljoner euro i stöd till de unga.

EUTeens4Green, med fokus på den europeiska gröna given och en rättvis omställning, kommer att ge bidrag för klimatinitiativ till unga mellan 15 och 24 år. Inbjudan att lämna projektförslag riktar sig till unga som bor i en av de regioner som ingår i Fonden för en rättvis omställning (FRO).

I projektet uppmuntras unga att vara med och utforma och genomföra sammanhållningspolitiken och ett grönare Europa. Tidsfristen för projektansökningar har förlängts till januari 2023.

I EU:s yttersta randområden, från Guadeloupe till Azorerna till Réunion, finns ett annat projekt som ska stärka unga mellan 15 och 24 år och uppmuntra dem att bli mer aktiva där de bor. Youth for Outermost Regions (ungdom för de yttersta randområdena) är ett tvåårigt projekt som ska ge stöd till åtgärder som är anpassade för varje region, för en bättre livskvalitet, lokal utveckling och tillväxt.

Det finns inget särskilt område eller ämne som de föreslagna åtgärderna måste vara inriktade på, men projekt som är kopplade till EU:s prioriteringar – t.ex. den gröna och digitala omställningen och återhämtningen – är särskilt välkomna. 

Ungdomar från EU eller grannländerna får också tillfälle att delta i projekten för territoriellt samarbete, tack vare Youth4Cooperation och Interreg.

Med Interregs ungdomsmanifest som grund har kommissionen under året bjudit in unga till en rad evenemang, där höjdpunkten var Youth4Cooperation-toppmötet i november. Rekommendationerna från ungdomsmanifestet kommer att fortsätta införas.

 

Att utnyttja de ungas fulla potential

Sammanhållningspolitiken är med och finansierar många fler åtgärder tillsammans med annan EU-politik, som ytterligare stöd till unga européer: från journalister till designer till unga jordbrukare.

Genom Youth4Regions-programmet har unga journalister och journaliststuderande i mer än fem år fått utbildning, mentorskap och arbetslivserfarenhet. Programmet utökades 2022 för att kunna bli ett ännu bättre stöd till blivande journalister och fotografer.

Genom Nya europeiska Bauhaus-priserna till Rising Stars uppmärksammas yngre generationer som utvecklar nya koncept och idéer till vackra, hållbara och inkluderande lokaler. Priserna går till koncept eller idéer som lämnats in av européer som är 30 år eller yngre.

I landsbygdsområden kommer unga att få del av en plattform för återupplivning av landsbygden, som ska upprättas i samarbete med generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling. Plattformen kommer främst att stödja regioner som är drabbade av en minskande befolkning, åldrande och bristande ekonomiska möjligheter – särskilt användbart för unga som bor i sådana områden eller bestämmer sig för att flytta dit.

Ingen region lämnas på efterkälken

Ute på plats har åtskilliga EU-finansierade projekt visat vilket värde regionfinansieringen har för unga européer.

I pilotprojektet e-Schools var det 151 grund- och gymnasieskolor i Kroatien som fick IKT-utrustning och digitala utbildningsverktyg. På längre sikt kommer projektet att bättre förbereda eleverna inför högre utbildning och uppmuntra till livslångt lärande.

På Sardinien har man i projektet YACOPO aktivt låtit unga vara med och följa upp 2014–2020 års sammanhållningspolitik och även utforma och genomföra den nuvarande programperioden. Genom workshoppar har de förvaltande myndigheterna i projektet fått bättre kunskap om vad som är viktigt för de unga och det civila samhället.

För EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU är det viktigt att EU:s lösningar på betydande utmaningar, t.ex. klimatförändringarna och den digitala omställningen, har de unga i centrum. Samtidigt har sammanhållningspolitiken en perfekt position för att stödja unga européer, och det kommer den att fortsätta göra fram till 2027 och därefter.

Europaåret för unga närmar sig sitt slut, men arvet från det kommer att finnas kvar i flera årtionden framöver.

Läs mer: 

Europaåret för unga 2022