breadcrumb.ecName

Euroopan nuorison teemavuosi lisää nuorten vaikutusmahdollisuuksia uusilla lähestymistavoilla

  • 30 Nov 2022
Euroopan nuorison teemavuosi 2022 on tarjonnut tilaisuuden osoittaa arvostusta nuorille eurooppalaisille ja lisätä heidän vaikutusmahdollisuuksiaan. Vuoden aikana on tehty useita koheesiopolitiikan alaan kuuluvia aloitteita ja käyty nuorten kanssa avointa vuoropuhelua, jolla on tuettu heidän toimiaan vihreän ja sopeutumiskykyisen Euroopan hyväksi.
Euroopan nuorison teemavuosi lisää nuorten vaikutusmahdollisuuksia uusilla lähestymistavoilla

Viime vuosien koronaviruskriisillä on ollut vakavia vaikutuksia Euroopan nuoriin. EU:n on nyt enemmän kuin koskaan tuettava ja rohkaistava nuoria aktiiviseen kansalaisosallistumiseen.

Vuosi 2022 merkitsi paitsi kalenterin täydeltä nuorisolle suunnattuja tapahtumia myös monipuolisten koheesiopolitiikan toimien toteuttamista yhteistyössä Euroopan parlamentin, jäsenvaltioiden, paikallis- ja alueviranomaisten ja nuorten itsensä kanssa. Näillä toimenpiteillä toteutetaan pitkän aikavälin visiota nuorten osallistamisen edistämiseksi.

”Nuoret voivat saada aikaan muutosta sekä toimia yrittäjinä ja innovoijina paikallisyhteisöissään”, toteaa koheesio- ja uudistusasioista vastaava komission jäsen Elisa Ferreira. ”EU:n tulevaisuuden muovaamisessa tarvitaan nuorten näkemystä, sitoutumista ja osallistumista, eikä yksikään ihminen tai alue saa jäädä jälkeen.”

EU:n laajuiset lippulaivahankkeet

Alue- ja kaupunkipolitiikan pääosasto ehdotti Euroopan nuorison teemavuodelle kolmea lippulaivahanketta, joista tuetaan nuorisoa yhteensä kolmella miljoonalla eurolla.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan ja oikeudenmukaiseen siirtymään keskittyvästä EUTeens4Green-hankkeesta myönnetään 15–24-vuotiaille nuorille apurahoja ilmastoaloitteisiin. Hanke-ehdotuspyyntö on kohdennettu nuorille, jotka asuvat oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) tuen piiriin kuuluvilla alueilla.

Hankkeella edistetään nuorten osallistumista koheesiopolitiikan ja vihreämmän Euroopan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Hankehakemusten jättämisen määräaikaa on jatkettu tammikuuhun 2023.

.

EU:n syrjäisimmillä alueilla Guadeloupelta Azoreille ja Réunioniin lisätään 15–24-vuotiaiden nuorten vaikutusmahdollisuuksia ja kannustetaan heitä aktiivisempaan osallistumiseen yhteisössään. Youth for Outermost Regions on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan kullekin alueelle räätälöityjä toimia elämänlaadun parantamisen, paikallisen kehityksen ja kasvun edistämiseksi.

Ehdotetuille toimille ei ole määritetty erityistä kohdealuetta tai -aihetta, joihin niissä tulisi keskittyä. Erityisen suositeltavia ovat kuitenkin hankkeet, jotka liittyvät EU:n painopisteisiin, kuten vihreään ja digitaaliseen siirtymään ja elpymiseen. 

Myös EU:n naapurivaltioiden nuorilla on Youth4Cooperation- ja Interreg-aloitteiden ansiosta mahdollisuus osallistua alueellisiin yhteistyöhankkeisiin.

Interreg-ohjelman Youth Manifesto -julistuksen pohjalta komissio kutsui nuoria koko vuoden kestävään tapahtumien sarjaan, joka huipentui marraskuussa pidettyyn Youth4Cooperation Summit -huippukokoukseen. Nuorten Youth Manifesto -julistuksen suositusten täytäntöönpanoa aiotaan jatkaa.

 

Nuorten koko potentiaalin hyödyntäminen

Koheesiopolitiikasta rahoitetaan yhdessä muiden EU:n politiikanalojen kanssa useita lisätoimia nuorten eurooppalaisten tukemiseksi aina toimittajista muotoilijoihin ja nuoriin maataloustuottajiin.

Youth4Regions-ohjelma on jo yli viiden vuoden ajan tarjonnut koulutusta, mentorointia ja työkokemusta nuorille toimittajille ja toimittajaopiskelijoille. Vuonna 2022 sitä laajennettiin, jotta aloittelevia toimittajia ja valokuvaajia voitaisiin tukea entistä paremmin.

Uuden eurooppalaisen Bauhausin nousevien tähtien palkinnolla annetaan tunnustusta nuoremmille sukupolville, jotka luovat uudenlaisia konsepteja ja ideoita kauniiden, kestävien ja osallistavien tilojen kehittämiseksi. Enintään 30-vuotiaat eurooppalaiset voivat osallistua kilpailuun konsepteillaan ja ideoillaan.

Maaseudun nuoria varten kehitetty maaseudun elävöittämisalusta on tarkoitus perustaa yhteistyössä maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston kanssa. Alustalla tuetaan pääasiassa maaseutualueita, jotka kärsivät väestön vähenemisestä, väestön ikääntymisestä ja taloudellisten mahdollisuuksien puutteesta. Se hyödyttää erityisesti nuoria, jotka elävät tällaisilla alueilla tai suunnittelevat muuttavansa kyseisille alueilla.

Yhtään aluetta ei jätetä jälkeen

Useat EU-rahoitteiset hankkeet ovat käytännössä osoittaneet aluerahoituksen hyödyt nuorten eurooppalaisten kannalta.

e-Schools-pilottihankkeella hankittiin TVT-laitteita ja digitaalisia opetusvälineitä 151:lle alemman ja ylemmän perusasteen koululle Kroatiassa. Hankkeen pidemmän aikavälin tavoitteena on antaa oppilaille valmiuksia korkeakouluopintoihin ja edistää elinikäistä oppimista.

Sardiniassa toteutetussa YACOPO-hankkeessa nuoret otettiin aktiivisesti mukaan vuosien 2014–2020 koheesiopolitiikan seurantaan sekä nykyisen ohjelmakauden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Hankkeen työpajoissa hallintoviranomaisille annettiin paremmat tiedot nuorten ja kansalaisyhteiskunnan kannalta ensisijaisen tärkeistä tavoitteista.

EU:n elpymissuunnitelman NextGenerationEU-välineessä on tärkeä asettaa nuoret keskeiselle sijalle etsittäessä eurooppalaisia ratkaisuja suurimpiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja digitaaliseen siirtymään. Koheesiopolitiikka on paras mahdollinen väline nuorten eurooppalaisten tukemiseen, ja tätä tukea aiotaan jatkaa vuoteen 2027 saakka ja sen jälkeenkin.

Vaikka nuorison teemavuosi lähenee loppuaan, sen vaikutukset jatkuvat myös tulevina vuosikymmeninä.

Lisätietoa: 

Euroopan nuorison teemavuosi 2022.