breadcrumb.ecName

Europees Jaar van de jeugd biedt nieuwe methoden om jongeren zeggenschap te geven

  • 30 Nov 2022
In het Europees Jaar van de jeugd 2022 stonden jonge Europeanen en hun belang voor onze toekomst centraal. Het hele jaar door waren er initiatieven vanuit het cohesiebeleid om jongeren te betrekken bij een open dialoog en zo hun inspanningen voor een groen en veerkrachtig Europa te mobiliseren en te steunen.
Europees Jaar van de jeugd biedt nieuwe methoden om jongeren zeggenschap te geven

De coronacrisis van de afgelopen jaren heeft voor de Europese jeugd grote gevolgen gehad. Meer dan ooit moet de EU jongeren steunen en aanmoedigen om actieve, betrokken burgers te worden.

Naast een agenda vol met op de jeugd gerichte evenementen, waren er in 2022 uiteenlopende acties in het kader van het cohesiebeleid waarbij werd samengewerkt met het Europees Parlement, lidstaten, regionale en lokale overheden en jongeren zelf. Deze aanpak staat voor een langetermijnvisie waarin sprake is van een inclusievere jongerenparticipatie.

“Jongeren kunnen in hun lokale gemeenschap een motor voor verandering worden, of ondernemer of innovator”, zegt commissaris voor Cohesie en Hervormingen Elisa Ferreira. “We hebben de visie, betrokkenheid en participatie van jongeren nodig bij het vormgeven van de toekomst van de EU, waarbij we niemand en geen enkele regio achterlaten.”

EU-brede vlaggenschipprojecten

DG REGIO heeft voor het Europees Jaar van de jeugd drie vlaggenschipprojecten voorgesteld – samen goed voor 3 miljoen EUR – om jongeren te steunen.

Met het oog op de Europese Green Deal en een rechtvaardige transitie gaat EUTeens4Green jongeren tussen de 15 en 24 jaar beurzen verstrekken voor klimaatinitiatieven. De oproep tot het indienen van projectvoorstellen richt zich tot jongeren uit een van de regio’s die zijn opgenomen in het Fonds voor een rechtvaardige transitie (FRT).

Het project stimuleert de participatie van jongeren bij het ontwerp en de uitvoering van het cohesiebeleid en een groener Europa. De deadline voor het indienen van projecten is verlengd tot januari 2023.

In de ultraperifere gebieden van de EU – van Guadeloupe tot de Azoren en Le Réunion – is er nog een ander project dat jongeren tussen de 15 en 24 jaar zeggenschap geeft en hen zal aanmoedigen actiever te worden binnen hun gemeenschap. Youth for Outermost Regions is een tweejarig project dat op de regio’s afgestemde acties steunt. Die acties zullen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven, lokale ontwikkeling en groei.

De voorgestelde acties hoeven niet op een bepaald gebied of onderwerp te zijn gericht. Projecten die verband houden met EU-prioriteiten – zoals de groene en digitale transitie, en herstel – zijn echter in het bijzonder welkom. 

Dankzij Youth4Cooperation en Interreg krijgen jongeren uit de EU of buurlanden eveneens de mogelijkheid om mee te doen aan territoriale samenwerkingsprojecten.

Voortbouwend op het Jeugdmanifest van Interreg heeft de Commissie jongeren uitgenodigd voor een reeks evenementen door het jaar heen die uiteindelijk hebben geleid tot de Youth4Cooperation-top in november. Aanbevelingen uit het Jeugdmanifest zullen verder worden uitgevoerd.

 

Het volledig potentieel van jongeren benutten

Het cohesiebeleid cofinanciert, samen met ander EU-beleid, verschillende aanvullende acties om steun aan jonge Europeanen te bevorderen – van journalisten tot ontwerpers en jonge boeren.

Het programma Youth4Regions heeft meer dan vijf jaar voorzien in training, mentorschap en werkervaring voor jonge journalisten en studenten journalistiek. In 2022 is het programma uitgebreid om meer te kunnen doen voor jongeren die journalist of fotograaf willen worden.

De Nieuwe Europese Bauhaus-prijzen voor Rijzende Sterren vormen een erkenning voor jongere generaties die nieuwe concepten en ideeën ontwikkelen voor mooie, duurzame en inclusieve plekken. De prijzen zijn voor concepten of ideeën die worden ingediend door Europeanen onder de 30 jaar.

In landelijke gebieden kunnen jongeren gebruikmaken van een platform voor de revitalisering van het platteland dat wordt opgezet in samenwerking met het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling. Het platform zal vooral regio’s steunen die worden getroffen door bevolkingsdaling, vergrijzing en een gebrek aan economische kansen. Het is met name nuttig voor jongeren die in deze gebieden wonen of besluiten daarheen te verhuizen.

Geen regio blijft achter

In de praktijk hebben verscheidene, door de EU gefinancierde projecten de waarde van regionale financiering voor jonge Europeanen bewezen.

Het pilotproject e-Schools voorzag 151 basis- en middelbare scholen in Kroatië van ICT-apparatuur en digitale onderwijsmiddelen. Op de langere termijn zal het project leerlingen beter voorbereiden op vervolgopleidingen en ‘een leven lang leren’ stimuleren.

In Sardinië heeft het YACOPO-project jongeren actief betrokken bij het monitoren van het cohesiebeleid 2014-2020 en bij het ontwerp en de uitvoering van de huidige programmeringsperiode. Via workshops deden beheersautoriteiten verdere kennis op van de prioriteiten van jongeren en het maatschappelijk middenveld.

Terwijl het voor het herstelplan van de EU, NextGenerationEU, belangrijk is jongeren centraal te stellen bij Europese oplossingen voor belangrijke uitdagingen – zoals klimaatverandering en de digitale transitie – is het cohesiebeleid juist uitermate geschikt voor het steunen van jonge Europeanen. Dat blijft het doen tot en met 2027 en daarna.

Het Europees Jaar van de jeugd mag dan wel bijna zijn afgelopen, maar de resultaten zullen de komende decennia zichtbaar blijven.

Meer info: 

Europees Jaar van de jeugd 2022