breadcrumb.ecName

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας παρέχει νέες προσεγγίσεις για την ενδυνάμωση των νέων

  • 30 Nov 2022
Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας το 2022 ήταν μια ευκαιρία να τιμήσουμε και να ενδυναμώσουμε τους νέους Ευρωπαίους. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η πολιτική συνοχής οδήγησε σε διάφορες πρωτοβουλίες και περιελάμβανε νέους σε ανοικτό διάλογο για την κινητοποίηση και στήριξη των προσπαθειών τους για την επίτευξη πράσινης και ανθεκτικής Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας παρέχει νέες προσεγγίσεις για την ενδυνάμωση των νέων

Η κρίση του κορωνοϊού των τελευταίων ετών είχε σοβαρό αντίκτυπο στη νεολαία της Ευρώπης. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ΕΕ χρειάζεται να στηρίξει και να ενθαρρύνει τους νέους μας ώστε να γίνουν ενεργοί, αφοσιωμένοι πολίτες.

Παράλληλα με ένα ημερολόγιο γεμάτο εκδηλώσεις που αφορούν τη νεολαία, το 2022 έλαβαν χώρα μια σειρά από δράσεις πολιτικής συνοχής σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και τους ίδιους τους νέους. Τα μέτρα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων.

«Οι νέοι μπορούν να γίνουν φορείς αλλαγής, επιχειρηματίες και καινοτόμοι στις τοπικές τους κοινωνίες,» δήλωσε η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα. «Χρειαζόμαστε το όραμα, τη δέσμευση και τη συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ, χωρίς να εξαιρούμε κανέναν και καμία περιοχή».

Εμβληματικά έργα σε επίπεδο ΕΕ

Η DG REGIO πρότεινε τρία εμβληματικά έργα για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν 3 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νέων.

Με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και μια δίκαιη μετάβαση, η EUTeens4Green θα προσφέρει επιχορηγήσεις για πρωτοβουλίες για το κλίμα σε νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων απευθύνεται σε νέους που ζουν σε μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (JTF).

Το έργο προωθεί τη συμμετοχή των νέων στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής και μιας πιο πράσινης Ευρώπης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για έργα έχειπαραταθεί έως τον Ιανουάριο του 2023.

Στις πιο απόκεντρες περιοχές της ΕΕ, από τη Γουαδελούπη έως τις Αζόρες έως τη Λε Ρεϋνιόν, ένα άλλο έργο θα ενδυναμώσει τους νέους ηλικίας 15-24 ετών και θα τους ενθαρρύνει να γίνουν περισσότεροι δραστηριοποιούνται στην κοινότητά τους. ΤοΝεολαία για τις Απόκεντρες περιοχές είναι ένα διετές έργο που θα υποστηρίξει δράσεις προσαρμοσμένες σε κάθε περιοχή, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην τοπική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τομέας ή θέμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν αυτές οι προτεινόμενες δράσεις. Ωστόσο, έργα που συνδέονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ –όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και η ανάκαμψη– είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα. 

Δίνεται επίσης η ευκαιρία σε νέους από την ΕΕ ή γειτονικές χώρες να εμπλακούν σε έργα εδαφικής συνεργασίας χάρη στο Youth4Cooperation και το Interreg.

Με βάση το Μανιφέστο των Νέων του Interreg, η Επιτροπή προσκάλεσε νέους σε μια σειρά εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο Youth4Cooperation το Νοέμβριο. Θα εξακολουθήσουν να διατυπώνονται συστάσεις από το Μανιφέστο των Νέων.

 

Αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των νέων

Η πολιτική συνοχής συγχρηματοδοτεί αρκετές πρόσθετες δράσεις σε συνεργασία με άλλες πολιτικές της ΕΕ για την περαιτέρω υποστήριξη των νέων Ευρωπαίων, από δημοσιογράφους έως σχεδιαστές έως νέους αγρότες.

Το πρόγραμμα Youth4Regions παρέχει εκπαίδευση, καθοδήγηση και εργασιακή εμπειρία σε νέους δημοσιογράφους και φοιτητές δημοσιογραφίας για περισσότερα από πέντε χρόνια. Επεκτάθηκε το 2022 για να υποστηρίξει καλύτερους επίδοξους δημοσιογράφους και φωτογράφους.

Τα Νέα Ευρωπαϊκά βραβεία Bauhaus για Ανερχόμενους Αστέρες αναγνωρίζουν τις νεότερες γενιές που αναπτύσσουν αναδυόμενες έννοιες και ιδέες για όμορφους, βιώσιμους και χωρίς αποκλεισμούς χώρους. Τα βραβεία αφορούν έννοιες ή ιδέες που υποβάλλονται από Ευρωπαίους ηλικίας έως 30 ετών.

Στις αγροτικές περιοχές, οι νέοι θα επωφεληθούν από μια πλατφόρμα αγροτικής αναζωογόνησης που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει κατά κύριο λόγο περιοχές που πλήττονται από την απώλεια πληθυσμού, τη γήρανση και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών – ιδιαίτερα χρήσιμη για τους νέους που ζουν σε τέτοιες περιοχές ή που ενδέχεται να αποφασίσουν να μετακομίσουν εκεί.

Καμία περιφέρεια δεν θα μείνει πίσω

Στην πράξη, αρκετά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ έχουν καταδείξει την αξία της περιφερειακής χρηματοδότησης για τους νέους Ευρωπαίους.

Το πιλοτικό έργο e-Schools παρείχε εξοπλισμό ΤΠΕ και εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης για 151 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κροατία. Μακροπρόθεσμα, το έργο θα προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα ενθαρρύνει τη δια βίου μάθηση.

Στη Σαρδηνία, το έργο YACOPO ενέπλεξε ενεργά τους νέους στην παρακολούθηση της πολιτικής συνοχής 2014-2020 και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού. Μέσω εργαστηρίων, το έργο παρείχε στις Διευθυντικές Αρχές καλύτερη γνώση των προτεραιοτήτων των νέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Ενώ, για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, NextGenerationEU, είναι σημαντικό να τεθούν οι νέοι στον πυρήνα των ευρωπαϊκών λύσεων σε βασικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πολιτική συνοχής είναι σε ιδανική θέση για να υποστηρίξει τους νέους Ευρωπαίους και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το 2027 και μετά.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του, αλλά η κληρονομιά θα συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαετίες.

Μάθετε περισσότερα: 

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022