breadcrumb.ecName

Anul european al tineretului oferă noi abordări pentru a responsabiliza tinerii

  • 30 Nov 2022
Anul european al tineretului în 2022 a fost o ocazie de a onora și responsabiliza tinerii europeni. Pe parcursul anului, politica de coeziune a dus la numeroase inițiative și a implicat tinerii într-un dialog deschis pentru a-i mobiliza și a le susține eforturile în vederea realizării unei Europe ecologice și rezistente.
Anul european al tineretului oferă noi abordări pentru a responsabiliza tinerii

Criza provocată de coronavirus în ultimii ani a avut un impact grav asupra tinerilor din Europa. Acum, mai mult ca niciodată, UE trebuie să-i sprijine și să-i încurajeze pe tinerii noștri să devină cetățeni activi și implicați.

Pe lângă un calendar plin de evenimente axate pe tineret, în 2022 au avut loc o serie de acțiuni în domeniul politicii de coeziune, în colaborare cu Parlamentul European, statele membre, autoritățile regionale și locale, precum și tinerii înșiși. Aceste măsuri reprezintă o viziune pe termen lung pentru o participare mai incluzivă a tinerilor.

„Tinerii pot deveni agenți ai schimbării, antreprenori și inovatori în comunitățile lor locale”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira. „Avem nevoie de viziunea, angajamentul și participarea tinerilor pentru a modela viitorul UE, fără a lăsa pe nimeni și nicio regiune în urmă.”

Proiecte emblematice la nivelul UE

DG REGIO a propus trei proiecte emblematice pentru Anul european al tineretului, care împreună reprezintă 3 milioane EUR pentru sprijinirea tinerilor.

Punând accentul pe „Pactul verde european” și pe o tranziție echitabilă, EUTeens4Green va oferi tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani subvenții pentru inițiative în domeniul climei. Cererea de propuneri de proiecte se adresează tinerilor care locuiesc într-una dintre regiunile incluse în Fondul pentru o tranziție justă.

Proiectul promovează participarea tinerilor la elaborarea și punerea în aplicare a politicii de coeziune și a unei Europe mai ecologice. Termenul limită pentru depunerea proiectelor a fost prelungit până în ianuarie 2023.

.

În Regiunile ultraperiferice ale UE, din Guadelupa până în Azore și Reunion, un alt proiect îi va responsabiliza pe tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani și îi va încuraja să devină mai activi în comunitatea lor. Tineretul pentru regiunile ultraperiferice este un proiect cu o durată de doi ani care va sprijini acțiuni adaptate fiecărei regiuni, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții, a dezvoltării locale și a creșterii economice.

Aceste acțiuni propuse nu trebuie să se concentreze asupra unui domeniu sau subiect anume. Cu toate acestea, proiectele legate de prioritățile UE – cum ar fi tranziția ecologică și digitală, precum și redresarea – sunt deosebit de apreciate. 

Tinerii din UE sau din țările învecinate au, de asemenea, posibilitatea de a se implica în proiecte de cooperare teritorială prin intermediul Youth4Cooperation și Interreg.

Pornind de la Manifestul tinerilor al Interreg, Comisia a invitat tinerii la o serie de evenimente pe parcursul anului, care au culminat cu Summitul Youth4Cooperation din noiembrie. Recomandările din Manifestul tinerilor vor continua să fie puse în aplicare.

 

Valorificarea întregului potențial al tinerilor

Politica de coeziune cofinanțează mai multe acțiuni suplimentare în parteneriat cu alte politici ale UE pentru a sprijini în continuare tinerii europeni, de la jurnaliști și până la designeri și tineri fermieri.

De peste cinci ani, programul Youth4Regions oferă formare, mentorat și experiență profesională tinerilor jurnaliști și studenților la jurnalism. Acesta s-a extins în 2022 pentru a sprijini mai bine jurnaliștii și fotografii aspiranți.

Premiile Noul Bauhaus european pentru vedete în ascensiune recunosc generațiile tinere care elaborează concepte și idei emergente pentru spații frumoase, durabile și incluzive. Premiile se acordă conceptelor sau ideilor prezentate de europeni cu vârsta de cel mult 30 de ani.

În zonele rurale, tinerii vor beneficia de o platformă de revitalizare rurală care va fi creată în parteneriat cu Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală. Platforma va sprijini cu precădere regiunile afectate de scăderea și îmbătrânirea populației, precum și de lipsa oportunităților economice, ceea ce va fi deosebit de util pentru tinerii care locuiesc sau care ar putea decide să se mute în astfel de zone.

Nicio regiune nu este lăsată în urmă

Pe teren, mai multe proiecte finanțate de UE au demonstrat valoarea finanțării regionale pentru tinerii europeni.

Proiectul pilot e-Schools a furnizat echipamente TIC și instrumente de educație digitală unui număr de 151 de școli primare și secundare din Croația. Pe termen lung, proiectul îi va pregăti mai bine pe elevi pentru învățământul superior și va încuraja învățarea pe tot parcursul vieții.

În Sardinia, proiectul YACOPO a implicat în mod activ tinerii în monitorizarea politicii de coeziune 2014-2020, precum și în elaborarea și punerea în aplicare a actualei perioade de programare. Prin intermediul atelierelor de lucru, proiectul a oferit autorităților de management o mai bună cunoaștere a priorităților tinerilor și ale societății civile.

În timp ce, pentru planul de redresare al UE, NextGenerationEU, este important ca tinerii să se afle în centrul soluțiilor europene la provocările cheie, cum ar fi schimbările climatice și transformarea digitală, politica de coeziune este perfect plasată pentru a sprijini tinerii europeni și va continua să facă acest lucru până în 2027 și după aceea.

Anul European al Tineretului se apropie de sfârșit, dar moștenirea sa va continua timp de decenii.

Mai multe informații: 

Anul european al tineretului 2022