Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

door Davide Lecchini, attaché voor gezondheid, geneesmiddelen en voedsel bij de Permanente Vertegenwoordiging van Italië bij de EU

door Davide Lecchini, attaché voor gezondheid, geneesmiddelen en voedsel bij de Permanente Vertegenwoordiging van Italië bij de EU

Deze week wordt op initiatief van het Italiaanse voorzitterschap een ministersconferentie over gezondheidssamenwerking tussen de EU en de Middellandse Zeelanden gehouden. 

In de afgelopen maanden hebben de ebola-epidemie en de heropleving van polio en MERS-coronavirus nog eens duidelijk gemaakt dat gezondheidsdreigingen niet stoppen bij de grens.

De Internationale Gezondheidsregeling (IHR) van de Wereldgezondheidsorganisatie biedt een juridisch bindend kader voor de coördinatie en beheersing van dergelijke internationale gezondheidscrisissen.

Ook de EU beschikt over wetgeving om de aanpak van de EU te coördineren, namelijk een besluit van de Commissie over ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, dat in december 2013 in werking is getreden.  Het voorziet in uitwisseling van informatie via het systeem voor vroegtijdige waarschuwing en maatregelen, en voor samenwerking op het gebied van risico-evaluatie, risicobeheer en communicatie.

Samenwerking met de Middellandse Zeelanden is belangrijk, bijvoorbeeld in de strijd tegen antimicrobiële resistentie, ter verbetering van het gezondheidstoezicht, voor de verruiming van laboratoriumervaring, en bij de herziening en verbetering van gezamenlijke vaccinatiestrategieën. 

Europa en het Middellandse Zeegebied worden, in uiteenlopende mate, geconfronteerd met een aantal gemeenschappelijke uitdagingen op gezondheidsgebied, zoals chronische ziekten die samenhangen met ongezonde voeding en gebrek aan beweging en eetstoornissen.

Gelukkig zijn veel van de traditionele ingrediënten, bereidingswijzen en voedingspatronen in onze streken van huis uit gezond: veel fruit en groenten, vis en een voorkeur voor vetarme zuivelproducten, volle granen, mager vlees, kip en plantaardige olie in plaats van harde vetten.

Als we rekening houden met deze goede voorbeelden en ons best doen om de toegang tot gezonde voeding te verbeteren, kunnen we kinderen een gezonde start in het leven geven. Gezonde voeding zorgt ervoor dat jongeren gezond kunnen opgroeien en zich kunnen ontplooien.

Bovendien krijgen de EU en de Middellandse Zeelanden door de onverwacht grote toestroom van migranten, vluchtelingen en asielzoekers met met bijzondere gezondheidsbehoeften te maken. Ook hier is een gemeenschappelijk aanpak voor nodig. De diverse conflicten in deze regio zijn verantwoordelijke voor de verslechterende gezondheid en veel onnodige sterfte en leed. Dat zijn dus de echte gemeenschappelijke vijanden die we samen moeten bestrijden zodat onze samenlevingen niet langer het slachtoffer worden.

Deze conferentie is een belangrijke stap in de richting van meer samenwerking en een betere uitwisseling van informatie en goede praktijken bij de aanpak van deze problemen.    

Samenwerking inzake volksgezondheid in het Middellandse Zeegebied

Meer over dit onderwerp