Στείλτε το σ' έναν φίλο
RSS
google +
Εκτύπωση

του Davide Lecchini, στελέχους της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ιταλίας στην ΕΕ, αρμόδιου για την υγεία/τα φαρμακευτικά προϊόντα/την ασφάλεια των τροφίμων

του Davide Lecchini, στελέχους της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ιταλίας στην ΕΕ, αρμόδιου για την υγεία/τα φαρμακευτικά προϊόντα/την ασφάλεια των τροφίμων

Η υπουργική διάσκεψη αυτής της εβδομάδας με θέμα «Η υγεία στην Μεσόγειο», που διοργάνωσε η ιταλική προεδρία, έθιξε κυρίως ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τη δημόσια υγεία και για τα οποία είναι αναγκαία η συνεργασία της ΕΕ με άλλες χώρες της Μεσογείου. 

Τους τελευταίους μήνες, η επιδημία του ιού Έμπολα και η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας και του κορωναϊού MERS υπενθύμισαν στον κόσμο ότι τα προβλήματα της υγείας δεν σταματούν στα σύνορα.

Στον αγώνα μας κατά τέτοιων σοβαρών διασυνοριακών απειλών, ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός του ΠΟΥ παρέχει ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για τον συντονισμό και τη διαχείριση συμβάντων τα οποία, ενδεχομένως, συνιστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκαλούν ανησυχία διεθνώς στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η απόφαση της ΕΕ προβλέπει επίσης ένα νομικό μέσο για τον συντονισμό των δράσεων ανά την ΕΕ: την απόφαση της Επιτροπής για σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, ο οποία τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2013.  Επιτρέπει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης, καθώς και τη συνεργασία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων και την επικοινωνία.

Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με τις χώρες της Μεσογείου π.χ. μέσω των εργασιών μας για τη μικροβιακή αντοχή, επεκτείνοντας την εποπτεία και την εργαστηριακή πείρα, και παράλληλα επανεξετάζοντας και ενισχύοντας τις κοινές μας στρατηγικές εμβολιασμού. 

Οι χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου αντιμετωπίζουν αρκετές κοινές προκλήσεις στον τομέα της υγείας, αν και σε διαφορετικό βαθμό, μεταξύ των οποίων, η διπλή επιβάρυνσή τους, αφενός, από τις χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με τη διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης, και αφετέρου, από τις διαταραχές της υγείας λόγω διατροφικής ανεπάρκειας.

Είμαστε τυχεροί που πολλοί από τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος, τα παραδοσιακά προϊόντα των χωρών μας και, γενικά, η μεσογειακή διατροφή είναι υγιεινά. Κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας είναι η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση ψαριών και η προτίμηση σε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα και πουλερικά, και φυτικά έλαια αντί στερεών λιπαρών ουσιών.

Βασιζόμενοι σ' αυτά τα καλά παραδείγματα και εντείνοντας τις προσπάθειες για καλύτερη πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεκινούν τη ζωή τους με πιο υγιή τρόπο. Η κατάλληλη διατροφή εγγυάται την υγεία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δυνατοτήτων των νέων στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η μετανάστευση και η υγεία αποτελούν άλλη μια κοινή πρόκληση: η ΕΕ και οι τρίτες χώρες της Μεσογείου καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες απρόβλεπτες ροές μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας υγείας. Πρόκειται για την τρίτη σοβαρή επιβάρυνση την οποία δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την κινητοποίηση των αναγκαίων πόρων μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο. Η επιδείνωση της υγείας, οι αναίτιοι θάνατοι και ο πόνος που προκαλούν οι σημερινές αναταραχές σε πολλές περιοχές της Μεσογείου αποτελούν τους κυριότερους κοινούς μας εχθρούς και θα πρέπει να χαράξουμε κοινές στρατηγικές για την καταπολέμησή τους και την εξάλειψη του κινδύνου που αυτοί αποτελούν για τις κοινωνίες μας.

Η διάσκεψη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την κατεύθυνση μιας στενότερης συνεργασίας, καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών και ορθών πρακτικών για την αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων.    

Μεσογειακή συνεργασία στον τομέα της υγείας

Περισσότερα για το θέμα αυτό