Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Terveys-, lääke- ja elintarviketurvallisuuden asiantuntija Davide Lecchini, Italian pysyvä edustusto Euroopan unionissa

Terveys-, lääke- ja elintarviketurvallisuuden asiantuntija Davide Lecchini, Italian pysyvä edustusto Euroopan unionissa

Tällä viikolla järjestetyssä ministeritason konferenssissa keskusteltiin EU:n ja Välimeren alueen maiden kansanterveysalan yhteistyömahdollisuuksista. 

Viime kuukausina ovat ebolaepidemia sekä uudet polio- ja MERS-koronavirustapaukset muistuttaneet meitä siitä, miten helposti terveysongelmat ylittävät valtiolliset rajat.

WHO:n kansainvälinen terveyssäännöstö (IHR) antaa oikeudellisesti sitovat puitteet torjua vakavia kansainvälisiä terveysuhkia.

Joulukuussa 2013 voimaan tullut komission päätös valtioiden rajat ylittävistä vakavista terveysuhista puolestaan antaa oikeudellisen välineen toimien koordinointiin EU:ssa.  Se mahdollistaa myös tiedonvaihdon varhaisvaroitus- ja reagointijärjestelmän välityksellä sekä yhteistyön riskinarvioinnissa, riskinhallinnassa ja tiedotuksessa.

On tärkeää tehdä yhteistyötä Välimeren maiden kanssa esimerkiksi mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi. Yhteistyötä tarvitaan myös valvonnan ja laboratoriokokemuksen sekä yhteisten rokotusstrategioiden osalta. 

Euroopan ja Välimeren alueen mailla on useita yhteisiä terveysalan ongelmia, kuten ruokavalioon ja liikkumattomuuteen liittyvät krooniset sairaudet ja ravintoaineiden puutteesta johtuvat terveyshäiriöt.

On onni, että niin monet tämän alueen perinteisistä ruoka-aineista, valmistustavoista ja ruokavalioista ovat perusteiltaan terveellisiä. Monissa maissa kulutetaan paljon hedelmiä ja vihanneksia, syödään kalaa sekä suositaan vähärasvaisia maitotuotteita, kokojyväviljaa, vähärasvaista naudan- ja siipikarjanlihaa sekä kasviöljyjä kiinteiden rasvojen sijaan.

Jos näitä hyviä tapoja seurataan ja taataan terveellinen ruokavalio mahdollisimman monelle, saavat lapsemme terveen alun elämään. Nuoret niin Euroopassa kuin Välimeren alueellakin tarvitsevat ravitsevaa ruokaa, jotta he voivat kasvaa, kehittyä ja tarttua heille tarjoutuviin mahdollisuuksiin.

EU:n ja siihen kuulumattomien Välimeren alueen maiden toinen yhteinen terveyshaaste liittyy maahanmuuttoon. Muuttovirrat ovat suuria ja ennakoimattomia, ja maahanmuuttajista, pakolaisista ja turvapaikanhakijoista monilla on erityisiä terveydenhuoltotarpeita. Tätä vakavaa ongelmaa ei sovi aliarvioida, vaan sen ratkaisemiseksi on tehtävä yhteistyötä ja otettava hallitusti käyttöön kaikki tarvittavat resurssit. Välimeren alueen nykyisellä myllerryksellä on kielteisiä terveysvaikutuksia ja se kylvää tarpeetonta kärsimystä ja kuolemaa, mitä kukaan meistä ei voi hyväksyä. Meidän on kehitettävä yhteisiä strategioita terveysongelmien voittamiseksi ja yhteiskunnallisen uhan torjumiseksi.

Välimeren alueen terveyskonferenssi on tärkeä askel kohti syvempää yhteistyötä ja parempaa tiedon- ja kokemustenvaihtoa, mikä auttaa meitä vastaamaan yhteisiin haasteisiin.     

Terveysalan yhteistyö Välimeren alueella

Lisää aiheesta