Διαδρομή πλοήγησης

2012

Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας

Είστε δημοσιογράφος και ενδιαφέρεστε για θέματα υγείας;

Καλωσορίσατε!

Στον πέμπτο διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας, τελικοί νικητές αναδείχθηκαν οι εξής:

Πρώτο Βραβείο

Henk Blanken: “Το κεφάλι του Κάρελ Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) Nederlands (nl) ” (Dagblad van het Noorden, Κάτω Χώρες) 

Το άρθρο περιγράφει την προσπάθεια ενός 40χρονου να καταπολεμήσει τη νόσο του Πάρκινσον με χειρουργική επέμβαση.

2ο βραβείο

Christiane Hawranek και Marco Maurer: “Έμποροι ασθενών Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) ” (Die Zeit, Γερμανία)

Το άρθρο επικεντρώνεται στη σχέση των γερμανικών νοσοκομείων με τον αμφιλεγόμενο ιατρικό τουρισμό.

3ο βραβείο

Mette Dahlgaard: “Μήπως σκοτώνω κάποιον; Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) italiano (it) ” (Berlingske, Δανία)

Το άρθρο διηγείται την ιστορία ενός δωρητή σπέρματος που υπάρχουν πιθανότητες να κληροδοτήσει μια σοβαρή μορφή καρκίνου στα μισά από τα παιδιά του.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα των φιναλίστ του 2013 Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) και παρακολουθήστε το βίντεο και τις φωτογραφίες Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) του δείπνου υποδοχής και της τελετής απονομής των βραβείων.

Έντυπο 2013Όπως τις άλλες χρονιές έτσι και φέτος, ο διαγωνισμός ανέδειξε τη δημοσιογραφία υψηλού επιπέδου που ευαισθητοποιεί σε θέματα υγείας και πολιτικής για τους ασθενείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα άρθρα των 28 υποψηφίων διατίθενται (μόνα στα αγγλικά) σε έκδοση ιλουστρασιόν Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) .

Το 2013 στον διαγωνισμό συμμετείχαν 629 δημοσιογράφοι και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίοι υπέβαλαν 858 επιλέξιμα άρθρα, δημοσιευμένα σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης από την 1η Αυγούστου 2012 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για θέματα Υγείας απονεμήθηκε το 2009. Οι νικητές των προηγούμενων ετών ήταν:

  • 2012: Ο Petr Třešňák από την Τσεχία για το άρθρο του σχετικά με την ψυχική υγεία "Περιπέτεια στον θάλαμο 14 Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου čeština (cs) English (en) ", το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Respekt.
  • 2011: Οι Ben Hirschler και Kate Kelland από το Ηνωμένο Βασίλειο, για το άρθρο τους σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή "Όταν τα φάρμακα δεν φέρνουν αποτέλεσμα Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) ", που δημοσιεύθηκε από το Reuters.
  • 2010: οι Gianluca Ferraris και Ilaria Molinari από την Ιταλία, για το άρθρο τους σχετικά με τα βλαστικά κύτταρα "Πουλώντας ελπίδες Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) italiano (it) ", που δημοσιεύθηκε στο ιταλικό περιοδικό Panorama.
  • 2009: η Estelle Saget από τη Γαλλία για το άρθρο της "Μιλώντας για τη σχιζοφρένεια σε συγγενείς και φίλους Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) français (fr) ", που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "L'express".

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας χρηματοδοτείται από το δεύτερο Κοινοτικό Πρόγραμμα για την Υγεία 2008-13.