Kruimelpad

2012

EU-gezondheidsprijs voor journalisten

Bent u journalist en heeft u belangstelling voor gezondheidskwesties?

Homepage

De Europese Commissie presenteert met trots de vijfde editie van de EU-Gezondheidsprijs voor journalisten. Deze prijs wordt uitgereikt om topjournalistiek over volksgezondheid en patiëntenrechten te promoten. De prijs zet onder het motto "Europa voor patiënten" de volgende EU-gezondheidsinitiatieven voor het voetlicht:

Journalisten kunnen artikelen inzenden die tussen 1 augustus 2012 en 30 september 2013 in een EU-land verschenen zijn in gedrukte of elektronische media. De artikelen moeten te maken hebben met een van de 12 thema's die hierboven opgesomd zijn. De uiterste termijn voor indiening is 30 september 2013. Wij raden u aan het wedstrijdreglement zorgvuldig te lezen.

Per EU-land wordt één finalist voorgedragen. Alle nationale finalisten worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Brussel waar de eerste, tweede en derde prijs worden uitgereikt ter waarde van:

  • Eerste prijs: € 6 500
  • Tweede prijs: € 4 000 
  • Derde prijs: € 2 500

De EU-Gezondheidsprijs voor journalisten wordt gefinancierd uit het Tweede EU-gezondheidsprogramma 2008-2013.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2009. De winnaars van de vorige edities waren:

  • 2012: Peter Třešňák (Tsjechië), met een artikel over geestelijke gezondheid "Adventures in Ward 14pdf" (origineel: Dobrodružství v pavilonu č. 14), gepubliceerd in het tijdschrift Respect.
  • 2011: Ben Hirschler en Kate Kelland (Verenigd Koninkrijk) met een artikel over antibioticaresistentie "When the drugs dont't work Bekijk deze link in een andere taal English (en) ", gepubliceerd door Reuters.
  • 2010: Gianluca Ferraris en Ilaria Molinari (Italië), met een artikel over stamcellen "Stealing hope Bekijk deze link in een andere taal English (en) italiano (it) " (origineel: Ladri di speranza), verschenen in Panorama.
  • 2009: Estelle Saget (Frankrijk), met het artikel "Schizophrenia explained to family and friends Bekijk deze link in een andere taal English (en) français (fr) " (origineel: La schizophrénie expliquée aux parents), verschenen in L'Express.

De Europese Commissie wenst alle kandidaten veel succes toe.