Kruimelpad

2012

EU-gezondheidsprijs voor journalisten

Bent u journalist en heeft u belangstelling voor gezondheidskwesties?

Welkom

De volgende artikelen zijn in de prijzen gevallen bij de vijfde editie van de EU-Gezondheidsprijs voor journalisten:

Eerste prijs

Henk Blanken: "Carels hoofdpdf(82 KB) Bekijk deze link in een andere taal English (en) " (Dagblad van het Noorden, Nederland) 

Dit artikel gaat over een veertigjarige man die geopereerd wordt in een poging hem van de ziekte van Parkinson te verlossen.

Tweede prijs

Christiane Hawranek en Marco Maurer: "The Patient Traffickers Bekijk deze link in een andere taal English (en) " (Die Zeit, Duitsland)

Het artikel beschrijft de relatie tussen dubieuze medische reisbureaus en Duitse ziekenhuizen.

Derde prijs

Mette Dahlgaard: "Am I killing someone? Bekijk deze link in een andere taal English (en) italiano (it) " (Berlingske, Denemarken)

Dit artikel gaat over een spermadonor die aan de helft van zijn kinderen een ernstige, erfelijke vorm van kanker heeft doorgegeven.

Lees ook de artikelen van de overige finalisten van 2013 Bekijk deze link in een andere taal English (en) en bekijk de video's en foto's Bekijk deze link in een andere taal English (en) van het welkomstdiner en de prijsuitreiking.

Brochure 2013Net als andere jaren werd de journalistenprijs toegekend aan de auteurs van de beste artikelen over onderwerpen die te maken hebben met het EU-beleid voor volksgezondheid en de rechten van patiënten. Alle 28 genomineerde artikelen zijn opgenomen in een glossy brochure Bekijk deze link in een andere taal English (en) (in het Engels).

In 2013 namen 629 journalisten uit alle 28 EU-landen deel aan de wedstrijd. Zij dienden 858 artikelen in, die waren gepubliceerd in gedrukte of online-media tussen woensdag 1 augustus 2012 en maandag 30 september 2013.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2009. De winnaars van de vorige edities zijn:

  • 2012: Peter Třešňák (Tsjechië), met een artikel over geestelijke gezondheid "Adventures in Ward 14 Bekijk deze link in een andere taal čeština (cs) English (en) ", gepubliceerd in het tijdschrift Respect.
  • 2011: Ben Hirschler en Kate Kelland (Verenigd Koninkrijk) met een artikel over antibioticaresistentie "When the drugs don't work Bekijk deze link in een andere taal English (en) ", gepubliceerd door Reuters.
  • 2010: Gianluca Ferraris en Ilaria Molinari (Italië), met een artikel over stamcellen "Stealing hope Bekijk deze link in een andere taal English (en) italiano (it) ", verschenen in Panorama.
  • 2009: Estelle Saget (Frankrijk), met het artikel "La schizophrénie expliquée aux parents Bekijk deze link in een andere taal English (en) français (fr) ", verschenen in L'Express.

De EU-Gezondheidsprijs voor journalisten wordt gefinancierd uit het Tweede EU-gezondheidsprogramma 2008-2013.