Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Tonio Borg, comisar european pentru sănătate

Tonio Borg, comisar european pentru sănătate

Din cauza fumatului, în Europa mor anual 700 000 de persoane. La data de 19 mai 2014, intră în vigoare Directiva privind produsele din tutun, publicată la 29 aprilie 2014. Ea reprezintă un pas înainte pentru politica UE în domeniul sănătății publice. Noile norme armonizate vor garanta că produsele din tutun sunt cu adevărat ceea ce se pretind a fi, din punct de vedere al aspectului și gustului și vor contribui la reducerea numărului de europeni care se apucă de fumat, în special din rândul tinerilor. 
 
Interzicerea anumitor arome, cum ar fi cea de fructe sau mentă, care s-a constatat că facilitează fumatul prin mascarea unor arome mai aspre de tutun, este cu atât mai oportună cu cât 70% din fumătorii din Europa încep să fumeze înainte de a fi împlinit vârsta de 18 ani și 94%, înainte de a fi împlinit 25 de ani. Au fost interzise, de asemenea, pachetele de țigări care imită forma rujului, destinate fetelor și femeilor tinere. Acestea nu asigură o vizibilitate integrală a avertismentelor de sănătate.
 
Avertismentele de sănătate obligatorii, de dimensiuni mari și combinate (imagine și text), vor fi poziționate pe marginea superioară a ambelor părți ale pachetelor de țigări și tutun de rulat. Ele au rolul de a atrage atenția în mod eficient asupra consecințelor grave pe care fumatul le are asupra sănătății și de a ajuta populația să facă alegeri în cunoștință de cauză.
 
Dispozițiile privind țigările electronice care conțin nicotină le oferă consumatorilor asigurări în legătură cu faptul că acestea respectă normele în vigoare privind siguranța și calitatea.
 
Aceste măsuri, al căror scop este să reducă numărul de fumători din UE cu 2% până în 2020, reprezintă o realizare importantă, care va contribui la îmbunătățirea funcționării pieței interne a produselor din tutun, asigurând, în același timp, un nivel ridicat de sănătate publică.

După adoptarea directivei, este rândul statelor membre să o transpună în legislația națională. În cadrul Consiliului informal care a avut loc la sfârșitul lunii aprilie la Atena și care a reunit miniștrii sănătății din statele membre, am arătat că este de dorit ca transpunerea să se facă rapid, astfel încât cetățenii să beneficieze pe deplin de dispozițiile acestui act legislativ important.

Tobacco

Mai multe pe această temă