Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

door Tonio Borg, Europees commissaris voor gezondheid

door Tonio Borg, Europees commissaris voor gezondheid

Jaarlijks sterven zo'n 700.000 Europeanen aan tabaksgerelateerde ziekten. De richtlijn tabaksproducten, die op 29 april 2014 is gepubliceerd en op 19 mei 2014 in werking zal treden, is daarom een belangrijke stap vooruit voor het volksgezondheidsbeleid van de EU. Voortaan moeten tabaksproducten op de EU-markt eruit zien en smaken als tabaksproducten. Daardoor zullen minder mensen, en vooral minder jongeren, beginnen met roken. 
 
Het wordt verboden om aroma’s zoals fruit of menthol aan tabaksproducten toe te voegen om de tabakssmaak te maskeren. Aangezien deze gearomatiseerde producten veelal op jongeren gericht zijn en in Europa 70% van de rokers begint te roken voordat zij 18 jaar oud zijn en 94% voordat zij 25 jaar oud zijn, is dit een zeer nuttige maatregel. Ook komt er een verbod op aantrekkelijke lipstickachtige sigarettenpakjes die meestal speciaal gericht zijn op meisjes en jonge vrouwen en waarop de gezondheidswaarschuwingen niet volledig zichtbaar zijn.
 
Er moeten grote gezondheidswaarschuwingen (afbeelding en tekst) bovenaan beide zijden van pakjes sigaretten en shag worden geplaatst, om mensen te wijzen op de ernstige gevolgen van roken voor de gezondheid en om hen te helpen geïnformeerde keuzes te maken.
 
Ten slotte komen er regels voor nicotinehoudende elektronische sigaretten, zodat de consument erop kan vertrouwen dat dergelijke producten beantwoorden aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen.
 
Deze en andere maatregelen, die tot doel hebben het aantal rokers in de EU in de periode tot 2020 met 2% terug te dringen, zullen goed zijn voor de interne markt voor tabaksproducten, terwijl tegelijkertijd de volksgezondheid wordt beschermd.

Het is nu aan de EU-landen om deze belangrijke richtlijn om te zetten in nationaal recht. Ik heb er tijdens de informele Raad van de ministers van Volksgezondheid in Athene eind april op aangedrongen dat de EU-landen dit snel doen, zodat de burgers hier zo snel mogelijk van kunnen profiteren.

Tobacco

Meer over dit onderwerp