Cale de navigare

2012

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății

Sunteți jurnalist și vă interesează domeniul sănătății?

Bine ați venit!

Câștigătorii celei de-a cincea ediții a Premiului european în domeniul sănătății sunt:

Premiul I

Henk Blanken: „Carel's head Traducerile linkului anterior English (en) Nederlands (nl) ” (Capul lui Carel) (Dagblad van het Noorden, Țările de Jos) 

Articolul prezintă eforturile unui bărbat de 40 de ani care apelează la chirurgie pentru a lupta împotriva bolii Parkinson.

Premiul al II-lea

Christiane Hawranek și Marco Maurer: „The Patient Traffickers Traducerile linkului anterior English (en) ” (Traficanții de pacienți) (Die Zeit, Germania)

Articolul investighează relația dintre spitalele germane și anumite agenții dubioase de „turism medical”.

Premiul al III-lea

Mette Dahlgaard: „Am I killing someone? Traducerile linkului anterior English (en) italiano (it) ” (Omor pe cineva?) (Berlingske, Danemarca)

Articolul relatează povestea unui donator de spermă care este susceptibil să transmită o formă gravă de cancer la jumătate din copiii săi.

Vă invităm să citiți și articolele finaliștilor ediției din 2013 Traducerile linkului anterior English (en) și să vizionați videoclipul și fotografiile Traducerile linkului anterior English (en) de la evenimentul de bun-venit și de la ceremonia de decernare a premiilor.

Broșura 2013Și anul acesta Premiul a contribuit la promovarea și recompensarea jurnalismului de calitate, menit să sensibilizeze publicul cu privire la aspecte legate de îngrijirile de sănătate și de drepturile pacienților europeni. Broșura Traducerile linkului anterior English (en) tipărită conține toate cele 28 de articole nominalizate la nivel național (doar în limba engleză).

În 2013 s-au înscris în competiție 629 de jurnaliști din cele 28 de state membre, care au trimis 858 de articole eligibile publicate în presa scrisă sau on-line în perioada 1 august 2012 - 30 septembrie 2013.

Concursul a fost organizat pentru prima dată în 2009. Câștigătorii Premiului I la edițiile precedente sunt:

  • 2012: Petr Třešňák, din Republica Cehă, pentru un articol privind sănătatea mintală („Adventures in ward 14 Traducerile linkului anterior čeština (cs) English (en) ” - Aventurile din salonul 14), publicat în revista Respekt.
  • 2011: Ben Hirschler și Kate Kelland din Regatul Unit, pentru un articol privind rezistența la antimicrobiene („When the drugs don't work Traducerile linkului anterior English (en) ” - Când medicamentele nu își mai fac efectul), publicat de Reuters.
  • 2010: Gianluca Ferraris și Ilaria Molinari, din Italia, pentru un articol despre celulele stem („Stealing hope Traducerile linkului anterior English (en) italiano (it) ” - Speranțe furate), publicat în revista Panorama.
  • 2009: Estelle Saget, din Franța, pentru un articol despre schizofrenie („Schizophrenia explained to family and friends Traducerile linkului anterior English (en) français (fr) ” - Schizofrenia explicată familiei și prietenilor), publicat în revista L'Express.

Premiul UE pentru jurnalism în domeniul sănătății este finanțat prin cel de-al doilea Program de acțiune comunitară în domeniul sănătății (2008-2013).