Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 130, 22 mai 2014

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

Noua directivă privind produsele din tutun, o realizare pentru sănătatea publică din Europa

Tonio Borg, comisar european pentru sănătate

Tonio Borg, comisar european pentru sănătate

Din cauza fumatului, în Europa mor anual 700 000 de persoane. La data de 19 mai 2014, intră în vigoare Directiva privind produsele din tutun, publicată la 29 aprilie 2014. Ea reprezintă un pas înainte pentru politica UE în domeniul sănătății publice. Noile norme armonizate vor garanta că produsele din tutun sunt cu adevărat ceea ce se pretind a fi, din punct de vedere al aspectului și gustului și vor contribui la reducerea numărului de europeni care se apucă de fumat, în special din rândul tinerilor.   Interzicerea anumitor arome, cum ar fi cea de fructe sau mentă, care s-a constatat că facilitează fumatul prin [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Evenimente viitoare » 
Comunicate de presă » 
Noi publicaţii » 
Ştiri din toată Europa  » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Proiectele Programului de sănătate publică »

Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului

Familiile și adolescenții renunță la fumat

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii - Articole »

„Tumori și dinți stricați pe pachetele de țigări", de Mariana Todorova, finalista din Bulgaria la categoria „Renunțarea la fumat”, ediția 2012

„Am venit aici să îmi tratez dinții și nu să renunț la fumat!”, de Monika Cetera, finalista din Polonia și câștigătoarea din 2011 a premiului special la categoria „Renunțarea

„Țigaretele - 600 de aditivi periculoși”, de Marianna Castelluccio, finalista din Italia la categoria „Renunțarea la fumat”, ediția 2011

„Implicațiile pe termen lung ale terapiilor antifumat” de Aser Garcia Rada, finalista din Spania la categoria „Renunțarea la fumat”, ediția 2011

Toate articolele de la categoria „Renunțarea la fumat”: ediția 2012

Toate articolele de la categoria „Renunțarea la fumat”: ediția 2011

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

Recomandări pentru călători din partea Comitetului pentru securitate sanitară privind sindromul respirator cu coronavirus din Orientul Mijlociu  »

Sindromul respirator cu coronavirusul MERS-CoV din Orientul Mijlociu constituie o amenințare la adresa sănătății publice în Peninsula Arabă: Comisia Europeană și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) monitorizează atent situația.

A fost adoptat un nou aviz științific privind implanturile mamare  »

Comitetul științific pentru riscuri sanitare emergente și noi a adoptat o actualizare a avizului său din 2012 privind siguranța implanturilor mamare din silicon PIP (Poly Implant Prothèse). Citiți textul integral al Avizului:

Comisarul Tonio Borg se adresează pacienților cu ocazia Zilei europeană a drepturilor pacienților  »

Comisarul și-a exprimat angajamentul de a apăra principiile axate pe pacienți consacrate în Tratatul UE și în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și a afirmat că 12 mai este o ocazie de a le reaminti responsabililor politici că deciziile trebuie luate cu gândul la pacienți.

Ziua europeană a drepturilor pacienților: 10 avantaje pe care le oferă UE pacienților  »

Cu ocazia Zilei europene a drepturilor pacienților, Comisia Europeană a analizat avantajele de care beneficiază pacienții din Uniunea Europeană. Mai multe detalii.

UE și SUA fac progrese în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene  »

Comisia Europeană și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA au publicat primul raport privind progresele înregistrate de grupul operativ transatlantic privind rezistența la antimicrobiene. Raportul descrie progresele înregistrate în acest domeniu.

Agenția Europeană pentru Medicamente prezintă primul său raport către Comisie  »

Raportul, publicat după primul an de monitorizare a siguranței medicamentelor, este pozitiv și indică progrese în colectarea informațiilor privind medicamentele, îmbunătățirea analizei și interpretării datelor și informațiilor, proceduri mai prompte și o mai mare transparență.

Calitatea aerului și alertele pe site-ul „Know your Air for Health”  »

Site-ul furnizează informații și alerte în special pentru grupurile vulnerabile cel mai afectate de poluarea atmosferică, printre care femeile însărcinate, copiii, pacienții și persoanele vârstnice. De asemenea, încurajează populația să ia poziție și să contribuie la îmbunătățirea calității aerului.

Consultare publică privind vaccinarea împotriva varicelei  »

Consultarea publică lansată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor privind raportul de orientare preliminară referitor la vaccinarea împotriva varicelei în Uniunea Europeană rămâne deschisă până la 23 mai. Citiți orientările preliminare.

Noua ediție a revistei EuroHealthNet este on-line  »

Revista EuroHealthNet explică proiectele, obiectivele și metodele sale de lucru. Acest număr este consacrat activității membrilor rețelei din Italia, Slovenia, Letonia și Germania. De asemenea, prezintă cele mai recente informații cu privire la politicile UE și activitățile desfășurate de EuroHealthNet.

Evenimente viitoare 

Congres internațional privind laptele uman (Nantes, Franța, 6 iunie 2014)  »

Acest congres internațional analizează recentele progrese științifice privind laptele uman și utilizarea acestuia la sugarii născuți prematur. Congresul este organizat de Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA), la Universitatea din Nantes.

Conferință pe tema fragilității persoanelor vârstnice (Bruxelles, 18 iunie 2014)  »

Comisia Europeană organizează o a doua conferință pe tema fragilității persoanelor vârstnice, axată pe identificarea priorităților la nivelul UE.

Comunicate de presă 

Robotul Robin are grijă de Lea, o bunică din Italia în vârstă de 94 de ani  »

O echipă finanțată de UE a realizat sistemul GiraffPlus. Este vorba despre un robot care asistă persoanele în vârstă la domiciliu și le pune în contact cu familia, prietenii și personalul sanitar. Starea de sănătate și activitățile pe care le desfășoară sunt monitorizate cu ajutorul unor dispozitive portabile și al unor senzori.

Întrebări și răspunsuri: taxe pentru activitățile de farmacovigilență  »

În această notă, Comisia Europeană explică semnificația și importanța farmacovigilenței în UE și motivele pentru care s-a considerat că este necesară o nouă legislație privind taxele datorate Agenției Europene pentru Medicamente.

Ziua mondială pentru sănătate și securitate la locul de muncă  »

Comisia Europeană și Organizația Internațională a Muncii au convenit să consolideze cooperarea în vederea reducerii numărului de accidente de muncă și de boli profesionale. În lume, la fiecare 15 secunde, moare un lucrător din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și alți 160 de lucrători sunt victime ale unui accident de muncă.

Noi publicaţii 

Proiectul FARSEEING: au fost publicate primele rezultate  »

Acest proiect are ca obiectiv colectarea datelor privind căzăturile la persoane în vârstă pentru o mai bună înțelegere a factorilor de risc. Pe baza acestor date sunt elaborate soluții pentru prevenirea acestui tip de accident. Proiectul încurajează, de asemenea, persoanele în vârstă să utilizeze tehnologiile disponibile.

Ştiri din toată Europa  

Croația, pe primul loc la transplanturile de ficat și rinichi  [Croația]  »

Ministerul Sănătății din Croația raportează că, potrivit datelor din 2011, Croația deține recordul mondial la numărul de transplanturi de rinichi și ficat la un milion de locuitori. De asemenea, are unele din cele mai scurte liste de așteptare pentru organe.

Inițiativa suedeză vizând ameliorarea îngrijirilor acordate persoanelor în vârstă dă rezultate  [Suedia]  »

Guvernul suedez a prezentat recent rezultatele inițiativei 2011-2014 vizând ameliorarea serviciilor sociale și a asistenței medicale pentru persoanele în vârstă grav bolnave și a analizat cum pot fi continuate eforturile în această direcție după 2014.

Polonia organizează cursuri de formare pentru participarea la programul UE în domeniul sănătății  [Polonia]  »

Participanții la acest curs vor învăța despre aspectele financiare și juridice ale programului-cadru al UE „Orizont 2020” și ale celui de-al treilea program de acțiune în domeniul sănătății, precum și despre principalele cerințe care trebuie îndeplinite pentru a putea solicita finanțare.

În numărul următor

Sisteme de sănătate accesibile, eficiente și robuste

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici