Küldje el az oldalt ismerősének!
RSS
google +
Nyomtatóbarát változat

Szerző: Paola Testori Coggi főigazgató, Európai Bizottság, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Szerző: Paola Testori Coggi főigazgató, Európai Bizottság, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Az uniós polgároknak joguk van ahhoz, hogy biztonságos, jó minőségű és hatékony gyógyszerekhez jussanak. A hamisított gyógyszerek esetében előfordulhat, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek, vagy az arányuk nem megfelelő – túl magas vagy túl alacsony –, ami komoly veszélyt jelent az uniós polgárok egészségére. A hamisított gyógyszerekről szóló irányelvpdf, mely 2013. január 2-án lépett hatályba, biztonságosabbá teszi a gyógyszerkészítményeket, mivel intézkedéseket ír elő eredetiségük ellenőrzése és összetevőik minőségének javítása céljából. Az irányelv elsősorban az alábbi három területen hozott újdonságot:

  • Az első, hogy a receptre kapható gyógyszerek külső csomagolásán csomagazonosító számot kell feltüntetni, továbbá hamisítás elleni eszközt kell alkalmazni, melyek segítségével a gyógyszerészek még a kiadás előtt ellenőrizni tudják a gyógyszer eredetiségét és bontatlanságát. Ezzel megelőzhető, hogy a hamisított gyógyszerek eljussanak a betegekhez.
  • A második újítás, hogy a gyógyszerek hatóanyagait – függetlenül attól, hogy az Unióban vagy az Unión kívül gyártják-e őket – megfelelő minőségi szabványok alapján kell előállítani (lásd: „hatóanyagok helyes gyártási gyakorlata”). Importált hatóanyag esetén a származási országnak igazolnia kell, hogy a hatóanyagot az uniós szabványokkal egyenértékű minőségi előírások szerint gyártották. Ezek az intézkedések biztosítják, hogy az EU területén forgalmazott gyógyszereket csakis biztonságos és jó minőségű összetevők alkossák.
  • Az irányelv harmadik újítása, hogy a legálisan működő online gyógyszertárakat az EU egész területén ugyanaz a logó jelzi majd. A vásárló a logóra kattintva ellenőrizheti, hogy a gyógyszertár valóban jogszerűen működik-e. Ennek köszönhetően az uniós polgárok a megfelelő információk birtokában dönthetnek az internetes gyógyszervásárlás során.

A hamisított gyógyszerekről szóló irányelv két szempontból is valódi áttörést jelent az EU-ban forgalmazott gyógyszerek biztonságossága és minősége terén: egyrészt a hamisított gyógyszerek nehezebben jutnak el a betegekhez, másrészt pedig az uniós polgárok csak ellenőrzött forrásból tudnak gyógyszert vásárolni az interneten. Ezen túlmenően az irányelv arra is garancia, hogy az EU-ban forgalmazott gyógyszerek előállítása során a gyártók kizárólag kiváló minőségű összetevőket használnak fel. Ez pedig mindenképpen előnyös az Európai Unióban élő emberek egészségének védelme szempontjából.