Gyógyszerek és gyógykezelés

Az Európai Unió az egészségügy területén a magas szintű egészségvédelem, a versenyképesség és az innováció mellett kötelezte el magát. ...

Az Európai Unió az egészségügy területén a magas szintű egészségvédelem, a versenyképesség és az innováció mellett kötelezte el magát. Célja az elérhető árú gyógyszerekhez és a gyógykezeléshez való hozzáférés biztosítása, azok biztonságosságának és hatékonyságának garantálása, valamint az, hogy egyre jobb minőségű és könnyebben hozzáférhető tájékoztatás segítse a betegeket a számukra megfelelő kezelési forma kiválasztásában. Ezen erőfeszítéseket elősegítendő hozta létre az Európai Bizottság a magas szintű eszmecseréknek keretet adó Gyógyszeripari Fórumot, amelyet rendszeresen ülésező szakértői munkacsoportok támogatnak javaslatokkal és a gyakorlatban bevált módszerek megosztásával. A cél a gyógyszeripar versenyképességének fokozása, valamint a szociális és népegészségügyi célokhoz való hozzájárulásának ösztönzése. Az EU ösztönzi a kutatást, az innovatív terápiák fejlesztését és a belső piaci szabad gyógyszerforgalmat. A tagállamokkal és az érdekelt felekkel együtt az EU jelenleg dolgozik egy stratégiai kutatási program kialakításán. A program megjelöli azokat a területeket, amelyeken haladéktalanul fokozni kell a kutatásra irányuló erőfeszítéseket.

A gyógyszeripari termékek engedélyezése és felügyelete ugyancsak fontos tevékenységi terület. Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMEA) azért hozta létre az EU, hogy a lehető legmegbízhatóbb tudományos állásfoglalás álljon a tagállamok rendelkezésére a gyógyszeripari termékek minőségéről, biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Az Unió további törekvése, hogy javítsa a fejlődő országok lakóinak alapvető gyógyszerekkel való ellátását.