Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Paola Testori Coggi, generaldirektör för hälso- och konsumentfrågor, EU-kommissionen

Paola Testori Coggi, generaldirektör för hälso- och konsumentfrågor, EU-kommissionen

Alla i EU har rätt till effektiva och säkra läkemedel av hög kvalitet. Förfalskade läkemedel kan innehålla ämnen av dålig kvalitet eller i fel dos – antingen för hög eller för låg – och är därför en allvarlig hälsorisk. Direktivet mot förfalskade läkemedelpdf trädde i kraft den 2 januari 2013 och ska bidra till säkrare läkemedel genom regler för äkthetskontroller och bättre kvalitet på de ingående ämnena. Här är de tre viktigaste nyheterna:

  • Förpackningen till receptbelagda läkemedel ska förses med ett särskild id-nummer och säkerhetsdetaljer som förhindrar manipulering och gör att apoteket kan kontrollera att läkemedlet är äkta och oöppnat innan de lämnar ut det. På så sätt förhindrar man att patienterna får förfalskade läkemedel.
  • Läkemedlens verksamma ämnen måste tillverkas enligt särskilda kvalitetsnormer (”god tillverkningssed för aktiva substanser”), oavsett om de tillverkas i EU eller importeras. Om de har importeras måste ursprungslandet intyga att de verksamma ämnena har tillverkats enligt normer som är likvärdiga med EU:s normer. Detta garanterar att endast säkra ämnen av hög kvalitet används i de läkemedel som säljs i EU. 
  • Godkända nätapotek får samma logotyp i hela EU. Logotypen ska länka till en nationell webbplats med mer information om säljaren. På så sätt kan man själv kontrollera nätapoteken innan man köper något. 

Direktivet om förfalskade läkemedel är ett verkligt genombrott i arbetet för bra och säkra läkemedel i EU. Dels minskar risken för patienterna att få förfalskade läkemedel, dels kan de lättare köpa sina mediciner på nätet via kontrollerade sajter. Direktivet ser också till att läkemedlen enbart innehåller ämnen av hög kvalitet. Det är såklart bra för folkhälsan.