Изпратете на приятел
RSS
google +
Версия за печат

От Паола Тестори Коджи, генерален директор на ГД „Здравеопазване и политика за потребителите“, Европейска комисия

От Паола Тестори Коджи, генерален директор на ГД „Здравеопазване и политика за потребителите“, Европейска комисия

Европейските граждани имат право на безопасни, висококачествени и ефективни лекарства. Фалшифицираните лекарствени продукти могат да съдържат съставки с ниско качество или в неправилна доза — твърде висока или твърде ниска — и поради това представляват сериозна заплаха за здравето на гражданите на ЕС. Директивата за фалшифицираните лекарствени продуктиpdf, която влезе в сила на 2 януари 2013 г., допринася за по-голямата безопасност на медикаментите чрез мерки за проверка на тяхната автентичност и за подобряване на качеството на техните съставки. Основните новости са три:

  • Първо — изписваните с рецепта лекарства ще трябва да имат на външната си опаковка определен номер и средство срещу подправяне, което ще позволи на фармацевта да се увери, че лекарството е автентично и не е отваряно преди отпускането му. Това ще попречи фалшифицирани лекарства да достигат до пациентите.
  • Второ, активните съставки на медикаментите трябва да се произвеждат в съответствие с подходящи стандарти за качество (добри производствени практики за активни вещества) независимо дали се произвеждат в ЕС или се внасят. Ако съставките се внасят, страната на произход трябва да гарантира, че те са били произведени съгласно стандарти, еквивалентни на тези в ЕС. Тези разпоредби гарантират, че в лекарствата в ЕС се използват само безопасни, висококачествени съставки. 
  • Трето, законно работещите онлайн аптеки ще бъдат идентифицирани с едно и също лого в целия ЕС. При щракване върху логото ще може да се провери дали дадена аптека работи законно. Това ще позволи на гражданите на ЕС да направят информиран избор при покупката на лекарства по интернет. 

Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти бележи реален пробив по отношение на безопасността и качеството на лекарствата в ЕС: не само ще бъде по-трудно фалшифицирани медикаменти да достигат до пациентите, но европейските граждани ще могат да купуват лекарства онлайн от проверени източници. Освен това директивата ще гарантира използването само на висококачествени съставки в лекарствата в ЕС. Това може да бъде единствено от полза на равнище защита на общественото здраве в Съюза.