Send til en ven
RSS
google +
Printervenlig version

Af Paola Testori Coggi, generaldirektør for Kommissionens GD for Sundhed og Forbrugere

Af Paola Testori Coggi, generaldirektør for Kommissionens GD for Sundhed og Forbrugere

De europæiske borgere har ret til effektive og sikre lægemidler af høj kvalitet. Forfalskede lægemidler kan indeholde ingredienser af dårlig kvalitet eller i forkerte mængder – enten for lidt eller for meget – og dermed udgøre en stor sundhedstrussel for EU's borgere. Direktivet om forfalskede lægemidlerpdf – som trådte i kraft den 2. januar 2013 – gør lægemidler sikrere gennem foranstaltninger, der efterprøver deres ægthed og forbedrer ingrediensernes kvalitet. Direktivet indeholder tre primære nyheder:

  • For det første skal receptpligtige lægemidler bære et pakkespecifikt nummer og en forsegling af den ydre emballage, så apotekeren kan sikre sig, at lægemidlet er ægte og uåbnet, inden det sælges. Det vil forhindre forfalskede lægemidler i at nå ud til patienterne.
  • For det andet skal de aktive ingredienser i lægemidler fremstilles i henhold til relevante kvalitetsstandarder ("god fremstillingspraksis for virksomme stoffer"), uanset om de fremstilles i EU eller importeres. Hvis de importeres, skal oprindelseslandet bekræfte, at de aktive ingredienser er fremstillet i henhold til standarder, der svarer til EU's. Bestemmelserne sørger for, at der kun anvendes sikre ingredienser af høj kvalitet i lægemidler i EU. 
  • For det tredje skal netapoteker kunne kendes ved det samme logo i hele EU. Ved at klikke på logoet kan man bekræfte om apoteket er ægte. Det giver EU's borgere mulighed for at træffe et informeret valg, når de køber lægemidler på nettet. 

Direktivet om forfalskede lægemidler er et stort gennembrud for sikkerheden og kvaliteten af de lægemidler, der er i omsætning i EU. Det bliver ikke bare sværere for forfalskede lægemidler at nå ud til patienterne, de europæiske borgere får også mulighed for at købe lægemidler over nettet fra sikre kilder. Direktivet sikrer desuden, at der kun anvendes ingredienser af høj kvalitet i sammensatte lægemidler i EU. Det vil uden tvivl bidrage til at forbedre beskyttelsen af befolkningens sundhed i EU.