Az Európai Bizottság logója

NEWSLETTER

szám123, 2014. Február 13.

Egészségügy - EU

A megbízható egészségügyi információk portálja

A hamisított gyógyszerekről szóló irányelv az uniós gyógyszerbiztonság javításának szolgálatában

Szerző: Paola Testori Coggi főigazgató, Európai Bizottság, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Szerző: Paola Testori Coggi főigazgató, Európai Bizottság, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Az uniós polgároknak joguk van ahhoz, hogy biztonságos, jó minőségű és hatékony gyógyszerekhez jussanak. A hamisított gyógyszerek esetében előfordulhat, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek, vagy az arányuk nem megfelelő – túl magas vagy túl alacsony –, ami komoly veszélyt jelent az uniós polgárok egészségére. A hamisított gyógyszerekről szóló irányelv, mely 2013. január 2-án lépett hatályba, biztonságosabbá teszi a gyógyszerkészítményeket, mivel intézkedéseket ír elő eredetiségük ellenőrzése és összetevőik minőségének javítása céljából. Az irányelv elsősorban az alábbi három területen hozott újdonságot [...]

Ebben a számban

Hírek az EU-ból » 
Uniós sajtóközlemények » 
Várható események » 
Európai körkép » 
  Feliratkozás
  Korábbi számok
  Javasoljon hírt vagy rendezvényt
  Küldje el az oldalt ismerősének!

A teljes cikk  »

Fókuszban még

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj – Cikkek »

Iannisz Devetzoglu: „Παίζουν ρωσική ρουλέτα στο φαρμακείο του Ιντερνετ” (Az internetes gyógyszervásárlás orosz rulett). A szerző a 2011. év

Pauline Michel: „Hors AMM, hors la loi ?” (Illegálisak-e a forgalombahozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszerek?). A szerző a 2012. évi újságírói díj döntőse Franciaorsz

 
 

Hírek az EU-ból 

Nyilvános konzultáció indult az elektromágneses terekről és azok egészségügyi hatásairól szóló előzetes véleményről  »

Az Európai Bizottság és az új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága (ÚÚAKTB) nyilvános konzultációt indított az elektromágneses expozíció lehetséges élettani hatásairól, amelynek keretében az észrevételeket 2014. április 16-ig online lehet benyújtani.

Betegbiztonság: új uniós gyorsriasztási platform az emberi vér és a vérkomponensek terén  »

Az Európai Bizottság által létrehozott új platform fokozott biztonságot nyújt a vérátömlesztésen átesett betegek számára.

Az Európai Bizottság Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatósága (DG DEVCO) 23 millió euró értékben ajánlattételi felhívást tett közzé a közegészségügyi intézménye  »

A pályázat célja, hogy az alacsony jövedelmű országokban működő közegészségügyi intézmények helyzetét a szakmai és szakpolitikai döntéshozatal eszközeivel szilárdítsa meg. A kiírással az Európai Bizottság egyúttal partnerségek kialakítását is ösztönözni kívánja közegészségügyi intézményekkel és érdekelt felekkel. A pályázati koncepció összefoglalásának benyújtási határideje 2014. március 17.

Az Unió ringbe száll a rák ellen  »

A rák világnapja alkalmából kiadott sajtóközleményében az Európai Bizottság 10 kevéssé ismert ténnyel illusztrálja az Unió rákellenes tevékenységét.

Az Európai Unió útjára indította az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak csökkentését szolgáló együttes fellépését (RARHA)  »

Az uniós finanszírozásból megvalósuló új, hároméves RARHA program célja, hogy segítséget nyújtson a tagállamoknak az uniós alkoholstratégiában megfogalmazott közös prioritások megvalósításában, és bővítse a tagállamok alkohollal összefüggő ártalmak felszámolását szolgáló eszköztárát.

Útjára indult az EU „Internettel és közösséggel az egészséges időskorért” (Healthy Ageing Supported by Internet and Community – HASIC) elnevezésű programja.  »

A 2014. január 1-jén elindult 30 hónapos HASIC projekt célja, hogy a 65 év feletti korosztályt egészséges és aktív életmódra ösztönözze.

Az Unió egészségügyi programja támogatásban részesíti az idősödéssel és a testmozgással kapcsolatos intézkedések európai hálózatát (EUNAAPA)  »

Az idősödéssel és a testmozgással kapcsolatos intézkedések európai hálózata (EUNAAPA) még többet kíván tenni azért, hogy a testmozgás népszerűsítésével javítsa az európai idősek egészségét, jóllétét és függetlenségét.

Uniós sajtóközlemények 

Egészséges táplálkozás, jó közérzet – az Európai Bizottság szeretné még eredményesebbé tenni iskolatej- és iskolagyümölcs-programját  »

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az „Egészséges táplálkozás – jó közérzet” elnevezésű kampány lépjen két, jelenleg külön futó iskolai program helyébe, ezek ötvözésével ugyanis még látványosabb eredmények érhetők el a gyermekek egészségtudatos táplálkozásra való ösztönzése terén.

Várható események 

Nyilvános meghallgatás és műhelytalálkozó az elektromágneses terekről és azok egészségügyi hatásairól (Athén, 2014. március 27–28.)  »

A nyilvános meghallgatás és műhelytalálkozó témáját az új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága (ÚÚAKTB) által az elektromágneses expozíció lehetséges élettani hatásairól kiadott előzetes véleményéhez kapcsolódó tudományos adatok jelentik majd.

Az Unió görög elnökségének konferenciája: „Táplálkozás és testmozgás gyermekkortól az időskorig: kihívások és lehetőségek” (Athén, 2014. február 25–26.)  »

Az Európai Unió görög elnöksége által rendezett konferencia az egész életre vonatkozóan áttekinti a táplálkozás és testmozgás egészségmegőrző szerepét. Ezen túlmenően a résztvevők megvitatják az étrenddel összefüggő, nem fertőző betegségek elleni küzdelmet szolgáló szakpolitikai intézkedéseket és az uniós stratégiák kialakításának tudományos szempontjait, és napirendre kerül számos közegészségügyi kérdés is.

Európai körkép 

Megújult Franciaország rákellenes stratégiája  [Franciaország]  »

Franciaország útjára indította a 2014–2019 közötti időszakra vonatkozó nemzeti rákellenes programját, amely a megelőzés és a szűrés mellett az egészségügyben tapasztalható társadalmi egyenlőtlenségek feloldására helyezi a hangsúlyt.

Olaszország a háztartási balesetek elkerülésének fontosságára hívja fel a figyelmet  [Olaszország]  »

Az olasz egészségügyi minisztérium a háztartási balesetek elkerülése érdekében elővigyázatosságra ösztönzi a lakosságot. Évente 2,8 millió háztartási baleset történik Olaszországban, a sérültek és az áldozatok főként nők.

Új, szórakoztató, interaktív webhely ösztönzi egészséges életmódra a spanyol gyerekeket  [Spanyolország]  »

A spanyol egészségügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztérium új kezdeményezésének keretében a gyerekek látogatást tehetnek egy virtuális vidámparkban, ahol megismerkedhetnek a helyes táplálkozás, a testmozgás és az egészséges életmód előnyeivel, és azt is megtudhatják, milyen döntéseket célszerű meghozniuk.

A következő szám tartalmából

Ritka betegségek

A hírlevél az EU 23 hivatalos nyelvén olvasható
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Kérjük, ne válaszoljon erre az üzenetre. Az üzenetet olyan e-mail címről küldték, ahol nem figyelik a beérkező leveleket.

Ha a továbbiakban nem kívánja megkapni a hírlevelet,  kattintson ide