Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede (FEAD)

© Shutterstock / addkm

Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede støtter EU-landenes indsats for at yde fødevarebistand og/eller grundlæggende materiel bistand til de socialt dårligst stillede.

Dette omfatter fødevarer, tøj og andre vigtige ting til personlig brug, f.eks. sko, sæbe og shampoo.

Materiel bistand skal gå hånd i hånd med social integration, f.eks. vejledning og støtte til at få folk ud af fattigdom.

De nationale myndigheder kan ligeledes yde ikkemateriel støtte til de dårligst stillede for at hjælpe dem til at blive bedre integreret i samfundet.

Med bistand fra fonden kan folk tage de første skridt ud af fattigdom og social udstødelse.

Fonden vil hjælpe de socialt dårligst stillede ved at dække deres mest basale behov. Det er en forudsætning for, at de kan få et job eller følge kurser som dem, Den Europæiske Socialfond (ESF) støtter.

Grafisk oversigt over FEAD's program og de vigtigste fakta og tal (på engelsk)

Håndtering af den sociale indvirkning af coronaviruskrisen

I maj 2020 foreslog Kommissionen yderligere ændringer af forordningen om fælles bestemmelser og forordningen om Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede som reaktion på udbruddet af covid-19 og de voksende behov. Disse ændringer betyder yderligere midler til Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede for 2020, 2021 og 2022 som en del af de øgede midler til samhørighedspolitikken under EU's budget for 2014-2020.

I april 2020 havde Kommissionen allerede taget initiativ til at ændre FEAD som en del af investeringsinitiativet som reaktion på coronavirusset plus, CRII+-pakken. Denne pakke indførte mere fleksibilitet og likviditet for medlemslandene.

Hvordan fungerer FEAD?

Kommissionen godkender de nationale programmer for 2014-2020, som de nationale myndigheder bruger som grundlag for individuelle afgørelser om bistand gennem partnerorganisationer (ofte ikkestatslige). Der anvendes allerede en lignende fremgangsmåde for samhørighedsfondene.

EU-landene kan vælge, hvilken form for bistand de vil yde (mad eller elementær materiel bistand eller begge dele). Det afhænger af situationen og af, hvordan tingene skal skaffes og fordeles.

De nationale myndigheder kan enten indkøbe maden og de øvrige varer selv og give dem til partnerorganisationer eller give organisationerne penge, så de kan foretage indkøbene. Partnerorganisationer, der køber mad og andre varer selv, kan enten fordele dem direkte eller bede andre partnerorganisationer om at hjælpe.

Partnerorganisationerne er offentlige organer eller ngo'er, der er udvalgt af de nationale myndigheder efter objektive og gennemsigtige kriterier, som landene selv fastsætter.

Du kan finde en oversigt over, hvordan ordningen er ført ud i livet i de enkelte lande i fondens landefaktablade

Hvor mange midler er der til rådighed?

Der er afsat over 3,8 mia. euro til FEAD i perioden 2014-2020.

Dertil skal EU-landene bidrage med mindst 15 % i national samfinansiering af deres eget program.

Hvad er retsgrundlaget?

Forordningen om FEAD blev vedtaget i 2014. Den blev ændret i 2018 med en række forenklinger. Du finder en konsolideret udgave online. Alle gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter blev vedtaget inden udgangen af 2016.

I april 2020 trådte der nye ændringer i kraft, og der blev indført særlige foranstaltninger til håndtering af covid-19-krisen.

I februar 2021 blev FEAD-forordningen ændret for at sikre, at fonden kan udvides med finansielle overførsler fra REACT-EU til at afbøde konsekvenserne af covid-19-krisen.

FEAD-fællesskabet

FEAD-fællesskabet, der blev oprettet i 2016, er et åbent medlemsnetværk for folk, der giver støtte til de socialt dårligst stillede i Europa. Dette omfatter:

  • nationale myndigheder, der administrerer FEAD
  • organisationer, der udfører eller er interesseret i aktiviteter, som finansieres af FEAD
  • ngo'er på EU-plan og
  • EU's institutioner.

Det fungerer som en platform, hvor man kan udveksle god praksis og stimulere nye idéer.

Få mere at vide om fællesskabet og dets aktiviteter.

Kontrol og evaluering af fonden

Kommissionen og medlemslandene har fælles ansvar for at evaluere Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede. De myndigheder, der administrerer fonden, foretager evalueringer på landeniveau, mens Kommissionen gør det på EU-niveau.

Evalueringerne bygger på konsistente og sammenlignelige data af god kvalitet, som indsamles af de nationale myndigheder. Oplysningerne bruges også til at overvåge, om programmerne kører efter planen. Kommissionens retningslinjer om overvågning og evaluering støtter forvaltningsmyndighederne i udførelsen af deres opgaver.

Kommissionens rapporter om resultaterne på EU-plan til Europa-Parlamentet og Rådet i sammenfattende årsrapporter:

FEAD-casestudier

Disse kataloger giver et øjebliksbillede af FEAD-finansierede initiativer i hele EU og viser desuden, hvordan de potentielt kan supplere andre EU-finansierede programmer som Den Europæiske Socialfond:

Del denne side