Cale de navigare

Recunoașterea calificărilor profesionale

DATORITĂ SOLVIT, JOÃO POATE LUCRA ÎN SPANIA

SOLVIT l-a ajutat pe João, din Portugalia, să obțină recunoașterea diplomei sale de inginer în Spania.

Având în vedere că cele două țări sunt state membre ale UE, João are dreptul să lucreze în Spania, odată ce îi sunt recunoscute calificările. Însă înainte de intervenția SOLVIT, procedura de recunoaștere dura prea mult, iar João pierduse deja câteva oferte de muncă.


Un fizioterapeut austriac este autorizat să profeseze în Portugalia

Un fizioterapeut austriac a solicitat recunoașterea profesiei sale în Portugalia. Un an mai târziu, nu primise încă un răspuns din partea autorităților portugheze. Când a sunat pentru a întreba cum decurge analiza dosarului, i s-a spus să aștepte până va fi contactat.

Însă această întârziere îi punea în pericol șansele de a lucra în Portugalia. Deși ar fi putut avea pacienți, nu putea să-și exercite profesia dacă nu i recunoșteau calificările profesionale.

Datorită SOLVIT Portugalia, fizioterapeutul a obținut în cele din urmă recunoașterea calificărilor sale și a putut începe să lucreze în Portugalia.

Caz soluționat în 5 săptămâni.

Mai multe despre: Normele UE în materie de recunoaștere a calificărilor profesionale


Irlanda aliniază reglementările pentru recunoașterea terapeuților ocupaționali la legislația UE

SOLVIT a primit 2 de plângeri distincte, una de la un cetățean polonez și una de la un cetățean german, cu privire la faptul că autoritățile irlandeze nu recunosc calificările terapeuților ocupaționali.

Autoritatea irlandeză susținea că universitatea sau colegiul absolvit de solicitanți trebuia să fi fost aprobat de Federația Mondială a Terapeuților Ocupaționali (WFOT) la data absolvirii. Această cerință contravine însă normelor europene.

SOLVIT Irlanda a contactat ministerul responsabil și l-a convins să elimine această cerință și să aprobe cererile de recunoaștere a calificărilor depuse de cetățeanul polonez și de cel german.

În urma intervenției SOLVIT, autoritatea responsabilă a schimbat normele și a eliminat toate trimiterile la afilierea la WFOT de pe site-urile și formularele de cerere.

Caz soluționat în 5 luni.

Mai multe despre: Normele UE în materie de recunoaștere a calificărilor profesionale


Tâmplarii din alte țări UE nu mai trebuie să susțină un test de limbă în Suedia

Unui tâmplar polonez care lucra în Suedia i s-a spus că, pentru a avea dreptul la plata integrală pentru tâmplari calificați, are nevoie de un certificat de competență lingvistică în limba suedeză.

SOLVIT le-a explicat autorităților că tâmplarul lucrase deja peste 10 000 de ore în Suedia, motiv pentru care testul de limbă nu era justificat. După ce a trecut un examen scris în limba suedeză, tâmplarul a obținut certificatul de tâmplar calificat.

SOLVIT a convins autoritățile suedeze să elimine testul scris de limbă suedeză.

Caz soluționat în 12 săptămâni.

Mai multe despre: Normele UE în materie de recunoaștere a calificărilor profesionale


Trei asistente medicale portugheze pot lucra în Spania

Trei asistente medicale portugheze au solicitat recunoașterea calificărilor lor profesionale în Spania. Conform legislației UE, autoritățile trebuie să răspundă în termen de 3 luni. În acest caz, cele trei luni au trecut fără ca asistentele să primească vreun răspuns.

Tinerele erau îngrijorate pentru că riscau să piardă ofertele de muncă pe care le primiseră deja de la un spital din Spania.

Datorită intervenției SOLVIT, calificările le-au fost recunoscute în timp util.

Caz soluționat în 2 săptămâni.

Mai multe despre: Normele UE în materie de recunoaștere a calificărilor profesionale