Navigációs útvonal

Áruk és szolgáltatások

Tisztességes bánásmód a vadvízi evezést szervező vállalkozásoknak Szlovéniában

Vadvízi evezést szervező magyar és szlovák vállalkozások panaszt tettek azért, mert a szlovén cégek olcsóbban és hosszabb ideig élveztek hozzáférési jogokat egy szlovéniai folyón. A külföldi társaságoknak nemcsak hogy többet kellett fizetniük, hanem napi engedélyt is ki kellett váltaniuk ahhoz, hogy szolgáltatásokat nyújthassanak a helyszínen.

A SOLVIT-nak köszönhetően a szlovén fél módosította a diszkriminatív szabályokat, így a külföldi vállalkozások most már a helyiekkel azonos feltételekkel szervezhetnek vadvízi evezést az ország folyóin.

Ennek a problémának a megoldása tovább tartott, mert meg kellett változtatni a szabályokat.

Az ügy 10 hónap alatt oldódott meg.

További információ: Szolgáltatások értékesítése az EU-ban


Egy liechtensteini cég fuvarozási szolgáltatásokat nyújthat Olaszországban

Egy liechtensteini cég készpénz szállítására szóló vállalkozói szerződést kötött Olaszországban.

A Liechtensteinben jogszerűen letelepedett vállalkozás alkalmazottai rendelkeztek az uniós jogszabályokban előírt fegyverviselési engedéllyel.

Az olasz hatóságok azonban közölték velük, hogy Olaszországban nem nyújthatnak szolgáltatást, mert olyan országban vannak bejegyezve, amely nem tagja az EU-nak.

A SOLVIT közbenjárt és tisztázta, hogy bár Liechtenstein nem tagja az EU-nak, az ország és az EU közötti megállapodások értelmében ezen a konkrét tevékenységi területen a liechtensteini vállalkozások az uniós cégekkel azonos jogokat élveznek.

Egy hét múlva az olasz hatóságok ki is adták az Olaszország területén készpénz szállítására jogosító engedélyt.

A megoldás 2 hét alatt megszületett.

További információ: Szolgáltatások értékesítése az EU-ban


Hordozható medencetisztító szivattyúk értékesítéséhez fűződő jog elismerése Franciaországban

A francia hatóságok megtiltották egy hordozható medencetisztító berendezéseket gyártó svéd cég számára, hogy termékét forgalomba hozza a francia piacon.

A készülék megfelelt az uniós előírásoknak, a francia szabályok szerint azonban a váltakozó feszültség legfeljebb 12 V lehet, amennyiben emberek tartózkodnak a vízben.

A SOLVIT kiderítette, hogy a francia szabály csak a rögzített szivattyúkra vonatkozik, az olyan hordozható szivattyúkra azonban, melyeket nem fürdőzés közbeni üzemeltetésre szántak, nem.

Annak köszönhetően, hogy a SOLVIT tisztázta a helyzetet, a svéd vállalkozás engedélyt kapott arra, hogy termékeit értékesítse Franciaországban.

A megoldás 15 hét alatt megszületett.

További információ: Áruk értékesítése az EU-ban


Egy olasz hulladéklerakó cég folytathatja működését Lengyelországban

Egy új lengyelországi jogszabály értelmében egy, az országban négy hulladéklerakót üzemeltető olasz cégnek engedélyért kellett folyamodnia ahhoz, hogy egyik lerakóját tovább működtethesse.

A lengyel hatóságok nem voltak hajlandók kiadni az engedélyt arra hivatkozva, hogy a hulladéklerakó nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak, noha a vállalat tevékenységét a lengyel környezetvédelmi szervek korábban már engedélyezték.

Végül a SOLVIT-nak hála a cég megkapta a szükséges engedélyt.

A megoldás 9 hét alatt megszületett.

További információ: Szolgáltatások értékesítése az EU-ban


Egy liechtensteini ügyvéd európai szabadalmat vehetett lajstromba Írországban

Egy Liechtensteinben bejegyzett szabadalmi ügyvéd számára az Ír Szabadalmi Hivatal nem adott európai szabadalom lajstromba vételéhez szükséges engedélyt, arra hivatkozva, hogy Liechtenstein nem része az Európai Uniónak. A döntés téves volt: Liechtenstein az Uniónak ugyan nem tagja, az Európai Gazdasági Közösségnek (EGT) viszont igen, miáltal részét képezi az európai szabadalmi rendszernek. A SOLVIT közbenjárására az Ír Szabadalmi Hivatal lajstromba vette a szabadalmat.

Ezt követően az ír jogszabályt is módosították annak érdekében, hogy az EGT-tagországok is gond nélkül lajstromba vetethessenek európai szabadalmat.

A megoldás 3 hét alatt megszületett.


A SOLVIT egy brit vállalat javára „billenti a mérleget” Franciaországban

Egy orvosi mérlegeket gyártó brit cég Franciaországra is ki szerette volna terjeszteni az üzleti tevékenységét. A vállalat ekkor már több más uniós országban is forgalmazta termékét, amely megfelelt az uniós szabályoknak.

A francia hatóságok azonban nem engedélyezték a termék forgalomba hozatalát, és a termék további tesztelését tartották szükségesnek.

A vállalat több mint egy éven át próbálta engedélyeztetni a mérleget, végül a SOLVIT segítségét kérte. A vállalat és a SOLVIT közös munkájának köszönhetően néhány héten belül sikerült forgalomba hozni a terméket Franciaországban. Azáltal, hogy sikerült megvetnie a lábát egy új piacon, a vállalat

komoly veszteséget került el a SOLVIT segítségével.

Az ügy 11 hét alatt megoldódott.