Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Danmark - Tidligere dækning/sikring i udlandet, kan tælle

Dette kapitel giver dig information om flytning inden for EU og hvilken betydning det har for dine sociale ydelser.

For Det Forenede Kongerige skal hver enkelt sag vurderes individuelt for at afgøre, om en person falder inden for anvendelsesområdet for artikel 30 i tilbagetrækningsaftalen, og derfor finder EU-koordineringsforordningerne anvendelse, eller om de falder inden for rammerne af situationer beskrevet i artikel 32 i Tilbagetrækningsaftalen og / eller falder ind under national lovgivning og protokollen om koordinering af social sikring knyttet til handels- og samarbejdsaftalen.

I hvilken situation kan jeg ansøge?

Hvis du skal arbejde i et andet EØS-land, vil du generelt ikke længere være en del af det sociale system i det land, du forlader, og du vil være underlagt lovene i det nye land.

Hvis du har betalt sociale forsikringer i et andet EØS-land og flytter til Danmark, kan de bidrag, du har betalt i et andet EØS-land blive taget i betragtning, når dine ydelser beregnes i Danmark.

Hvilke betingelser skal jeg opfylde?

Hvis du kommer til Danmark, kan din tidligere sociale sikring i andre EØS-lande have indflydelse på ydelser i følgende situationer:

  • sygdom og moderskab, fx sygesikring, sygedagpenge og;
  • barselsdagpenge;
  • invaliditet, herunder også ydelser, der forsøger at bevare eller forbedre erhvervsevnen, fx pension og revalidering;
  • alderdom og ydelser til efterladte;
  • arbejdsulykker og erhvervssygdomme, fx méngodtgørelse;
  • dødsfald, fx begravelseshjælp;
  • arbejdsløshed, fx arbejdsløshedsforsikring;
  • familie, fx familieydelser.

Hvad har jeg ret til og hvordan gør jeg krav?

Hvis du søger om en dansk social ydelse, vil du blive spurgt, om du har boet eller arbejdet i et andet EØS-land eller Schweiz. Du skal være forberedt på at kunne vise dokumentation for

  • hvilket land du har arbejdet i;
  • navn og adresse på arbejdsgiveren i udlandet;
  • arbejdsperioder i udlandet;
  • dit registreringsnummer i udlandet.

Der kan også være forskellige praktiske ting, du skal gøre, alt efter om du opholder dig i Danmark midlertidigt, flytter til Danmark eller arbejder i Danmark.

www.lifeindenmark.dk finder du vejledning om, hvad du har brug for at gøre, under "Coming to Denmark", "Living in Denmark" og "Cross borders".

Ordforklaringer

  • CPR-nummer: i Danmark har alle borgere et personligt registreringsnummer, som kaldes CPR-nummer. CPR står for Central Person Register.
  • NemID er Danmarks generelle logon-løsning til både offentlige serviceydelser, internetbank osv. NemID består af et bruger-ID, et password og et nøglekort med engangskoder. Du behøver ikke være dansk statsborger for at få et NemID. Du kan få NemID, hvis du har et CPR-nummer og gyldigt ID-bevis.
  • NemKonto (Easy Account) er en normal bankkonto, du selv udpeger som den konto, offentlige myndigheder kan overføre penge direkte til dig, fx familieydelser, overskydende skat, arbejdsløshedsdagpenge.
  • Sundhedskort/sygesikringsbevis er din dokumentation, hvis du har adgang til serviceydelser, der tilbydes som led i det offentlige sundhedssystem. Kortet viser navn og adresse, CPR-nummer samt navn og adresse på din læge. Det er obligatorisk, hver gang du har brug for at gå til læge, tandlæge eller skal på hospitalet.
  • PDU 1 er et dokument, som bruges til at dokumentere tidligere ansættelses- og/eller forsikrings perioder.
  • PDU 2: hvis du opfylder betingelserne for at tage dine arbejdsløshedsdagpenge med til et andet EU-land, kan din a-kasse udstede et dokument kaldet PDU 2.

Skemaer, som du muligvis skal udfylde

Hvis du ikke har NemID

Kan du ikke bruge selvbetjeningsløsningerne på lifeindenmark.dk og danske myndigheders hjemmesider. Kontakt i stedet den myndighed, der har ansvaret for registreringen eller den ydelse, du ønsker at søge om.

Hvis du har NemID

Kan du bruge selvbetjeningsløsninger på lifeindenmark.dk.

Kend dine rettigheder

På linkene nedenfor kan du få information om dine juridiske rettigheder. De henviser dog ikke til Europa-Kommissionens websteder og repræsenterer derfor ikke Kommissionens synspunkter:

Europa-Kommissionens publikationer og websted:

Hvem skal du kontakte?

Borgerservice

Du kan få hjælp hos din lokale borgerservice.

Udbetaling Danmark
Kongens Vænge 8

3400 Hillerød

DANMARK

Tlf. 7011 1213

Arbejdsløshedskasser

Du kan finde en liste over arbejdsløshedskasser her.

Skattestyrelsen

Nykøbingvej 76

Bygning 45

4990 Sakskøbing

DANMARK

Telefon: 7222 1818

Relaterede nyheder

Der er ingen relaterede nyheder fra de seneste 6 måneder.

Del denne side