Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Danmark - Førtidspension, seniorpension, fleksjob

Her kan du få information om, hvem der har ret til førtidspension, hvor meget man kan få udbetalt, og hvordan man søger om at få førtidspension. Generelt vil personer under 40 år ikke blive tildelt førtidspension, medmindre erhvervsevnen åbenlyst ikke kan forbedres.

Du kan også læse om seniorpension, der kan blive tildelt mennesker med langvarige forbindelser til arbejdsmarkedet og mindre end seks år til den offentlige pensionsalder.

Du kan også få oplysninger om, hvem der er berettiget til et fleksjob, og hvor meget, man kan få udbetalt i et fleksjob.

I hvilken situation kan jeg ansøge?

Du kan blive tildelt førtidspension, hvis din erhvervsevne er permanent og markant reduceret i en sådan grad, at du aldrig vil kunne arbejde til at kunne forsørge dig selv – heller ikke i et fleksjob.

Du kan få tildelt seniorpension, hvis du er mindre end seks år fra folkepensionsalderen, har en kapacitet på maksimalt 15 arbejdstimer om ugen i dit seneste job og en tidligere arbejdsregistrering på et fuldtidsjob i 20-25 år.

Du kan være berettiget til et fleksjob, hvis kommunen skønner, at din erhvervsevne er permanent og markant reduceret.

Hvis du er eller bliver visiteret til et fleksjob gælder følgende regler:

  • En bevilling til fleksjob gælder for 5 år (derfor kaldes det midlertidigt fleksjob).
  • Efter 4½ år skal kommunen vurdere, om du stadig har ret til fleksjob. Bemærk, at det ikke betyder, at du skal skifte job.
  • Hvis du er over 40 år og stadig opfylder betingelserne for et fleksjob efter dit første fleksjob, har du dog mulighed for at få et permanent fleksjob.
  • Du kan blive ansat i fleksjob på din hidtidige arbejdsplads (et fastholdelsesfleksjob), hvis du har været ansat efter overenskomstens sociale kapitel eller på særlige vilkår i minimum 12 måneder. Du behøver dog ikke at opfylde de krav, hvis du har været udsat for en akut alvorlig arbejdsskade eller pludselig bliver ramt af en alvorlig sygdom.
  • Reglerne ovenfor gælder, hvis du er visiteret efter 1. januar 2013. Er du ansat i fleksjob inden da, kan andre regler være gældende.

Hvilke betingelser skal jeg opfylde?

Før du kan tildeles førtidspension, skal din erhvervsevne vurderes igennem et ressourceforløb, der tager forskellige faktorer i betragtning såsom fysisk og mental sundhed, uddannelse, tidligere job, sociale netværk. Det skal være konkluderet, at din erhvervsevne er markant og permanent nedsat i en sådan grad, at du ikke kan forsørge dig selv herunder i et fleksjob. Førtidspension tildeles ikke, hvis din erhvervsevne kan forbedres igennem aktivering, behandling, rehabilitering, ressourceforløb eller på andre måder, undtagen hvis du er mindre end seks år fra folkepensionsalderen, og du har længerevarende tilknytning til arbejdsmarkedet. I sidstnævnte tilfælde tildeles du en seniorpension, hvis din erhvervsevne er permanent nedsat i en sådan grad, at du kun kan arbejde 15 timer om ugen i dit seneste job. I sådanne tilfælde vil der ikke blive gjort forsøg på at forbedre erhvervsevnen igennem f.eks. aktivering, rehabilitering eller ressourceskemaer.

Hvis du er under 40 år, vil du generelt ikke blive tildelt førtidspension, medmindre din erhvervsevne ikke kan forbedres. I stedet vil du blive tilbudt et ressourceforløb med henblik på at søge at forbedre din erhvervsevne.

Generelt skal du yderligere

  • være dansk statsborger og have boet i Danmark i mindst tre år siden din 15-års fødselsdag; eller
  • have boet i Danmark i mindst 10 år regnet fra din 15-års fødselsdag (mindst 5 af disse umiddelbart før du tildeles din førtidspension).

Hvis du ikke opfylder betingelserne ovenfor, kan du stadig være berettiget til dansk førtidspension hvis:

  • Du er dansk statsborger.
  • Du er borger i et EU/EØS-land eller Schweiz, du er statsløs, eller du er flygtning.
  • Du har samlet opsparet mindst tre års berettigelse til pension i et EU/EØS-land eller Schweiz, og mindst ét af disse år er opsparet i Danmark, og
  • du har arbejdet i et EU/EØS-land eller Schweiz.

Hvis du ikke er borger i et andet EU/EØS-land eller Schweiz, kan du stadig være berettiget til en dansk førtidspension.

Vær opmærksom på, at ovennævnte bestemmelser gælder for personer, der er omfattet af handels- og samarbejdsaftalen mellem Storbritannien og EU.

I et fleksjob bliver der taget hensyn til, at din arbejdsevne er nedsat. Du kan få det bevilliget af kommunen, hvis:

  • du er under pensionsalderen;
  • din arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat;
  • alle dine muligheder for at varetage et job på normale vilkår er undersøgt og udelukket;
  • du skal være opmærksom på, at du ikke kan få et fleksjob, hvis du har ret til førtidspension.

Bemærk, at du også har mulighed for at søge om tilskud som selvstændig erhvervsdrivende, hvis din arbejdsevne er varig og væsentligt nedsat.

Hvad har jeg ret til og hvordan gør jeg krav?

Førtidspension

Førtidspension udgør 19.738 kr. pr. måned for personer, der bor alene og 16.778 kr. for en modtager med ægtefælle eller partner.

I begge ordninger justeres satsen i overensstemmelse med den personlige indtægt af en bestemt størrelse. Hvis personen har en ægtefælle eller partner, kan pensionen også blive justeret i overensstemmelse med ægtefællens eller partnerens indtægter, hvis disse overskrider et bestemt loft (men fra 1. januar 2023 giver en ægtefælles/samlevers indkomst ikke længere nedslag i pensionen). Førtidspensionen tildeles permanent. Ved pensionsalderen erstattes den med folkepension.

Beløbet kan være mindre, hvis du har boet uden for det danske rigsfællesskab i løbet af tidsrummet efter dit fyldte 15. år, frem til du blev tildelt førtidspension.

Du er berettiget til fuld førtidspension, hvis du har boet i Danmark i 9/10 af tiden efter dit fyldte 15. år, frem til du blev tildelt førtidspension. I modsat fald er du berettiget til en brøkdel af førtidspension (beregnet i forhold til den tid, du har boet i Danmark, og 9/10 af tidsrummet efter dit fyldte 15. år, frem til du blev tildelt førtidspension).

Du kan klage inden for fire uger mod en afgørelse om førtidspension.

Fleksjob

Hvis du er ansat i et fleksjob, får du løn for den arbejdsindsats, som du reelt yder. Din arbejdsgiver skal for eksempel give dig løn for 10 timer, hvis du arbejder 20 timer om ugen og din arbejdsintensitet kun er på 50 %. Det er jobcentret, der vurderer din arbejdsintensitet og det antal timer, som du kan arbejde.

Ud over løn fra din arbejdsgiver får du et fleksløntilskud som supplement af kommunen. Det beregnes på baggrund af et beløb, som svarer til 98 % af den højeste dagpengesats.

Hvis du var ansat i dit fleksjob før den 1. januar 2013, gælder reglerne fra før dette tidspunkt. Dvs., at du får overenskomstmæssig løn og dine arbejdsvilkår er fastsat i samarbejde med de faglige organisationer.

Det offentlige tilskud, som din arbejdsgiver får, svarer til halvdelen eller to tredjedele af den laveste overenskomstmæssige løn. Tilskuddets størrelse afhænger af din arbejdsevne. Det bliver løbende vurderet, om tilskuddet skal øges, mindskes eller helt bortfalde.

Selvstændigt erhvervsdrivende

Selvstændige erhvervsdrivende kan få støtte, så de kan fortsætte med at arbejde i deres egen virksomhed. Hvis du modtog støtte i form af tilskud efter den 1. januar 2013, afhænger tilskuddets størrelse af virksomhedens indtægt.

Har du fået støtte før 1. januar 2013, fastsættes tilskuddet efter de samme principper som for lønmodtagere, som er påbegyndt et fleksjob før den 1. januar 2013.

Læs også om den ledighedsydelse, som du kan have ret til før eller efter et fleksjob og også under ferie.

Ordforklaringer

  • Ressourceforløb er en form for evaluering af erhvervsevne for en person, som tager højde for diverse faktorer såsom fysisk og mentalt helbred, uddannelse, tidligere job, sociale netværk.
  • Borger.dk er din indgang til det offentlige. Her kan du få mere information om fleksjob.
  • Dagpenge: Udbetales til arbejdsløse, der er medlem af en a-kasse og samtidig er ledige og står til rådighed for arbejdsmarkedet.
  • A-kasse er en forkortelse for arbejdsløshedskasse. Hvis du betaler et fast beløb til en a-kasse hver måned, er du forsikret i tilfælde arbejdsløshed. Dvs., at du kan få udbetalt penge, hvis du bliver arbejdsløs og i øvrigt opfylder betingelserne for ret til dagpenge.
  • Jobcenter: Her hjælper sagsbehandlere og jobkonsulenter ledige med at få et job og omvendt hjælper de virksomheder med at finde nye medarbejdere. Find ud af hvilket jobcenter, du tilhører.

Skemaer, som du muligvis skal udfylde

Selvbetjening på borger.dk: få overblik og søg om førtidspension, seniorpension eller fleksjob.

Kend dine rettigheder

På linkene nedenfor kan du få information om dine juridiske rettigheder. De henviser dog ikke til Europa-Kommissionens websteder og repræsenterer derfor ikke Kommissionens synspunkter:

Europa-Kommissionens publikationer og websted:

Hvem skal du kontakte?

Beskæftigelsesministeriet

Holmens Kanal 20

1060 København K

DANMARK

Telefon 72205000

E-mail: bm@bm.dk

Se relevant information om fleksjob på lifeindenmark.dk og borger.dk. Du kan også få hjælp til selvbetjening på borger.dk via telefon 1881 eller 7010 1881.

Hvis du ikke har mulighed for bruge selvbetjeningsløsningen på nettet, kan du få hjælp i din kommunes borgerservice. Find din kommunes borgerservice.

Relaterede nyheder

Der er ingen relaterede nyheder fra de seneste 6 måneder.

Del denne side