Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Danmark - Barselsdagpenge

Her kan du få information om, hvem der har ret til barselsdagpenge, hvor meget man kan få udbetalt og hvordan man søger om barselsdagpenge.

I hvilken situation kan jeg gøre krav?

Som forælder har du mulighed for at få barselsdagpenge ved graviditet, fødsel og adoption, hvis du har haft en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det betyder, at du enten er lønmodtager, selvstændig eller ledig og medlem af en a-kasse.

Du har ret til at modtage barselsdagpenge, som er en basisydelse fra det offentlige, når du går fra arbejde til barselsorlov. Visse krav skal dog være opfyldt. Herudover har du ret til at modtage hel eller delvis løn under barsel, hvis dette er angivet i din overenskomst eller på anden måde er aftalt med arbejdsgiveren.

Du kan kontakte din arbejdsgiver eller a-kasse, hvis du er i tvivl.

Hvilke betingelser skal jeg opfylde?

For at få barselsdagpenge, skal du opfylde følgende krav om beskæftigelse:

  • Som lønmodtager skal du have været i beskæftigelse dagen før, du går på orlov eller på din første orlovsdag. Ydermere skal du have haft mindst 160 timer inden for de sidste 4 hele kalendermåneder forud for orloven, og mindst 40 timer hver måned i mindst 3 af disse måneder. Læs mere om barsel for kommende forældre;
  • Som selvstændig skal du have arbejdet den seneste måned og mindst 6 måneder inden for det sidste år, før du går på barsel. Du skal minimum have arbejdet halvdelen (18,5 timer) af de ordinære kontraktlige ugentlige timer (37 timer) i mindst 6 måneder i løbet af de sidste 12 måneder. Bemærk, at du kan medregne arbejde som lønmodtager, hvis du har arbejdet som selvstændig i mindre end 6 måneder. Læs mere om barsel for selvstændige;
  • Som ledig, der får arbejdsløshedsdagpenge fra a-kassen, kan du også få barselsdagpenge. Bemærk, at du ikke kan få barselsdagpenge, hvis du er på kontanthjælp, men at du fortsat kan få udbetalt kontanthjælp under din barsel. Læs mere om barselsregler for ledige;
  • Du har måske mulighed for at få barselsdagpenge som studerende med job eller nyuddannet på barsel. Læs mere om barselsregler for studerende;
  • Vær opmærksom på, at der er enkelte afvigelser i reglerne for barselsdagpenge og barselsorlov, hvis der er tale om adoption. Læs mere om barselsregler for adoptanter.

Hvad har jeg ret til og hvordan gør jeg krav?

Hvor længe har du ret til barselsdagpenge?

Som forælder har du ret til barselsdagpenge i 24 uger, generelt hvis barnet er født eller modtaget fra 2. august 2022. De første uger er fast fordelt mellem moren og faren ved fødsel. Ved adoption kan du/I selv tilrettelægge størstedelen af din/jeres orlov. Bemærk dog, at orloven skal være afholdt, inden dit/jeres barn fylder 9 år.

Ret til dagpenge ved fødsel

Mor

Far

4 uger før forventet fødsel

Graviditetsorlov

-

2 uger efter fødslen (skal afholdes inden for de første 10 uger efter fødslen)

-

Fædreorlov

10 uger efter fødslen

Barselsorlov

-

14 uger til mor eller far eller medmor

(Forældreorlov)

(Forældreorlov)

Ret til dagpenge ved adoption

Mor

Far

4 uger før du/I forventer at få barnet (i særlige tilfælde op til 8 uger), hvis dit barn er adopteret i udlandet

Barselsorlov

Barselsorlov

1 uge før du forventer at modtage barnet (i særlige tilfælde op til 2 uger), hvis dit barn er adopteret i Danmark

Barselsorlov

Barselsorlov

6 uger til hver forælder, efter at du/I får barnet, i de første 10 uger

(Barselsorlov)

(Fædreorlov)

18 til hver forælder, efter at du/I får barnet

(Forældreorlov)

(Forældreorlov)

Bemærk, at I begge har ret til at holde 32 ugers forældreorlov (sammenlagt 64 uger), men at I dog kun har ret til dagpenge i 24 af disse uger.

Hvor meget kan du få udbetalt i barselsdagpenge?

Det beløb, du kan få i barselsdagpenge, afhænger af din situation. Du kan dog maksimalt få 4.550 kr. om ugen før skat (2023).

Som lønmodtager: beløbet afhænger af, om du får fuld løn under hele eller dele af din barselsorlov. Det kan du læse i din overenskomst eller få oplyst ved at spørge din fagforening. Såfremt du modtager løn under barsel får din arbejdsgiver udbetalt dine barselsdagpenge som refusion. Når/hvis lønnen stopper, får du penge fra Udbetaling Danmark.

Læs mere om, hvordan barselsdagpengene bliver beregnet.

  • Som selvstændig: beløbet beregnes ud fra henholdsvis overskuddet i din virksomhed, eventuel indtægt, der er overført til medarbejdende ægtefælle og egne syge- og barselsdagpenge. Læs mere om, hvordan barselspengene som selvstændig bliver beregnet;
  • Som ledig og medlem af en a-kasse: du har ret til det samme beløb, som du får i arbejdsløshedsdagpenge;
  • Bemærk, at du måske har mulighed for at få barselsdagpenge som studerende med job eller nyuddannet på barsel. Få mere information om dine rettigheder som nyuddannet studerende eller studerende med job.
  • Du kan også læse om børnetilskud ved flerbørnsfødsel, hvis du venter mere end et barn.

Det er Udbetaling Danmark, der udbetaler dine barselsdagpenge.

Du kan klage over en afgørelse om barselsdagpenge op til fire uger efter, at du har modtaget afgørelsen.

Ordforklaringer

  • A-kasse er en forkortelse for arbejdsløshedskasse. Hvis du betaler et fast beløb til en a-kasse hver måned, er du forsikret i tilfælde arbejdsløshed. Dvs. at du kan få udbetalt penge, hvis du bliver arbejdsløs og i øvrigt opfylder betingelserne for ret til dagpenge.
  • Dagpenge: Udbetales til arbejdsløse, der er medlem af en a-kasse og samtidig er ledige og som står til rådighed for arbejdsmarkedet. Læs mere om dagpenge.
  • Jobcenter: Her kan ledige få hjælp til at finde et job og jobcentrets sagsbehandlere og jobkonsulenter kan hjælpe virksomheder med at finde nye medarbejdere. Se, hvilket jobcenter du tilhører.

Skemaer, som du muligvis skal udfylde

Selvbetjening på borger.dk: få overblik over og søg om barselsdagpenge.

Kend dine rettigheder

På linkene nedenfor kan du få information om dine juridiske rettigheder. De henviser dog ikke til Europa-Kommissionens websteder og repræsenterer derfor ikke Kommissionens synspunkter:

Europa-Kommissionens publikationer og websted:

Hvem skal du kontakte?

Udbetaling Danmark
Kongens Vænge 8

3400 Hillerød

DANMARK

Tlf. 7011 1213

Beskæftigelsesministeriet

Holmens Kanal 20

1060 København K

DANMARK

Tlf. 7220 5000

Fax 3312 1378

E-mail: bm@bm.dk

Se relevant information om barselsorlov og -ydelserborger.dk. Du kan også få hjælp til selvbetjening på borger.dk ved at ringe 1881 eller 7010 1881.

Hvis du ikke har mulighed for at bruge selvbetjeningsløsningen på nettet, kan du få hjælp i kommunens borgerservice. Find kontaktoplysningerne til borgerservice her.

Find dit jobcenter.

Se liste over arbejdsløshedskasser.

Relaterede nyheder

Der er ingen relaterede nyheder fra de seneste 6 måneder.

Del denne side