EU:s sammanhållningspolitik: Europeiska struktur- och investeringsfonderna har stöttat små och medelstora företag, miljontals människors sysselsättning och ren energiproduktion

  • 31 January 2023
EU:s sammanhållningspolitik: Europeiska struktur- och investeringsfonderna har stöttat små och medelstora företag, miljontals människors sysselsättning och ren energiproduktion

Under perioden 2014–2020 frigjorde Europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) investeringar på totalt 731 miljarder euro, och av dessa finansierades 535 miljarder euro av EU. Syftet var att främja varaktig socioekonomisk konvergens, territoriell sammanhållning, ett socialt Europa och en smidig grön och digital omställning.

All information finns i 2022 års sammanfattande rapport om genomförandet av ESI-fonderna som kommissionen offentliggör i dag.

I rapporten presenteras ESI-fondernas resultat fram till slutet av 2021.

  • Mer än 4 miljoner små och medelstora företag fick stöd.
  • 55,2 miljoner människor fick stöd genom sysselsättning, social delaktighet, kompetensåtgärder eller utbildning.
  • Energiproduktionskapaciteten ökade med mer än 3 600 megawattimmar/år från förnybara energikällor. Samtidigt minskade den årliga primärenergiförbrukningen i offentliga byggnader med 2,6 terawattimmar/år (vilket motsvarar den mängd el som förbrukas av cirka 720 000 hushåll under ett helt år).
  • 2,3 miljoner projekt gav stöd till jordbrukssektorn och små och medelstora företag på landsbygden för att öka konkurrenskraften och bidra till att skapa jobb i landsbygdsområden.
  • Inom fiskeri- och vattenbrukssektorn bevarades 44 000 jobb och mer än 6 000 nya jobb skapades.

ESI-fonderna stod också i främsta ledet för att stödja medlemsländerna och regioner i kampen mot covid-19-pandemin och dess ekonomiska konsekvenser.

Tack vare den tillfälliga flexibilitet som infördes i sammanhållningspolitiken mot bakgrund av hälsokrisen fick medlemsländerna möjlighet att omfördela icke spenderade sammanhållningspolitiska medel till prioriterade områden såsom hälso- och sjukvård, system för korttidsarbete och stöd till små och medelstora företag.

ESI-fonderna har sedan pandemins utbrott fördelats för att täcka de framväxande behoven hos medicinska institutioner, forskare, företagsägare, anställda och sårbara personer. Dessutom har ESI-fonderna bidragit till att utbilda miljontals lågutbildade, och många av dem har fått formella kvalifikationer.

ESI-fonderna har även varit viktiga för att främja energieffektivitetsåtgärder, förnybara energikällor, byggnadsrenoveringar och marknadsintegration, vilka är centrala drivkrafter för EU:s energisäkerhet. Sammanhållningspolitiken har hjälpt medlemsländerna och regioner att hantera energifattigdom, minska växthusgasutsläppen och skapa hållbara arbetstillfällen i byggsektorn.

Bakgrund

Den årliga sammanfattande rapporten om ESI-fonderna för perioden 2014–2020 är ett krav i enlighet med artikel 53 i förordning (EU) nr 1303/2013. I årets rapport presenteras utvecklingen av det finansiella genomförandet av ESI-fonderna för perioden 2014–2020 (till och med slutet av 2021). Budgetperioden 2014–2020 avslutas i slutet av 2023 enligt den så kallade n+3-regeln.

ESI-fonderna är ett av de största investeringsinstrumenten i EU:s budget och stöder den territoriella, ekonomiska och sociala sammanhållningen i Europas regioner samt deras resiliens och återhämtning från de senaste årens kris.

ESI-fonderna består av följande:

De politiska mål som avses med ESI-fonderna omfattar bl.a.

  • forskning och innovation,
  • digital teknik,
  • stöd till en koldioxidsnål ekonomi,
  • hållbar förvaltning av naturresurser,
  • småföretag,
  • smart och hållbar tillväxt för alla,
  • sysselsättning och bättre utbildning,
  • förstärkning av den offentliga förvaltningens institutionella kapacitet, och
  • stadsutveckling och territoriellt samarbete (Interreg).

Europeiska struktur- och investeringsfonderna ger ett faktiskt europeiskt mervärde genom skräddarsydda tillväxtfrämjande investeringar för regional utveckling. ESI-fonderna har stått i främsta ledet för att svara mot coronaviruspandemin och konsekvenserna av Rysslands aggressionskrig mot Ukraina. ESI-fonderna kommer fortsatt att spela en avgörande roll för en rättvis tillväxt och återhämtning i EU.

Valdis Dombrovskis, verkställande vice ordförande med ansvar för handel - 31/01/2023

Sammanhållningspolitiken har varit den livlina som gett medlemsländerna och regioner stöd för att hantera de senaste årens kriser. Den förhindrade på så sätt att de interna skillnaderna i unionen förvärrades, och kunde främja ekonomisk, social och territoriell sammanhållning i EU. Resultaten och de konkreta fördelarna för invånarna syns tydligt i den här rapporten. Platser som lämnas utanför blir till blödande sår i våra demokratier. Ett av EU:s nyckelvärden är att se till att alla människor och alla platser räknas, och att alla bör vara en del av vårt gemensamma välstånd.

Elisa Ferreira, kommissionär för sammanhållning och reformer - 31/01/2023

Det gläder mig att ESI-fonderna har fortsatt att spela en viktig roll för att främja människors tillgång till utbildning och sysselsättning, och för att bekämpa fattigdom. Under årens lopp och särskilt i dessa utmanande tider, efter covid-19-pandemin och med Rysslands obefogade invasion av Ukraina, är detta EU-stöd av största vikt för att säkerställa att människor har lika tillgång till möjligheter.

Nicolas Schmit, kommissionär för sysselsättning och sociala rättigheter - 31/01/2023

Mer information