breadcrumb.ecName

Politica de coeziune a UE: fondurile structurale și de investiții europene au sprijinit IMM-urile, locurile de muncă a milioane de persoane și producția de energie curată

  • 31 January 2023
Politica de coeziune a UE: fondurile structurale și de investiții europene au sprijinit IMM-urile, locurile de muncă a milioane de persoane și producția de energie curată

În perioada 2014-2020, fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) au deblocat o investiție totală de 731 de miliarde EUR, din care 535 de miliarde EUR au fost finanțate de UE, promovând convergența socioeconomică de durată, coeziunea teritorială, Europa socială și o tranziție verde și digitală fără sincope.

Utilizarea acestor fonduri este explicată în raportul de sinteză pentru 2022 privind implementarea fondurilor ESI adoptat de Comisie.

Raportul prezintă rezultatele fondurilor ESI până la sfârșitul anului 2021:

  • au fost sprijinite peste 4 milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri);
  • au fost sprijinite 55,2 milioane de persoane prin acțiuni în domeniul ocupării forței de muncă, al incluziunii sociale sau al competențelor și educației;
  • capacitatea de producție de energie provenită din surse regenerabile a fost majorată cu peste 3 600 megawați-oră/an, în timp ce consumul anual de energie primară al clădirilor publice a fost redus cu 2,6 de terawați-oră/an (echivalentul cantității de energie electrică consumate de aproximativ 720 000 de gospodării într-un an întreg);
  • 2,3 milioane de proiecte au sprijinit sectorul agricol și IMM-urile rurale pentru a deveni mai competitive și au ajutat la crearea de locuri de muncă în zonele rurale;
  • în sectorul pescuitului și al acvaculturii au fost menținute 44 000 de locuri de muncă și au fost create peste 6 000 de locuri de muncă noi.

Fondurile ESI s-au aflat, de asemenea, în prima linie pentru a sprijini statele membre și regiunile în eforturile de face față pandemiei de COVID-19 și impactului său economic.

Datorită măsurilor de flexibilitate temporară introduse în politica de coeziune în urma urgenței sanitare, statelor membre li s-a oferit posibilitatea de a realoca fondurile politicii de coeziune necheltuite către domenii prioritare, cum ar fi asistența medicală, schemele privind reducerea timpului de muncă și sprijinul pentru IMM-uri.

Fondurile ESI au fost distribuite de la izbucnirea pandemiei în 2020 și 2021 pentru a răspunde nevoilor emergente ale instituțiilor medicale, ale cercetătorilor, ale patronilor de întreprinderi, ale angajaților și ale persoanelor vulnerabile. În același timp, fondurile ESI au contribuit la formarea a milioane de persoane cu un nivel scăzut de competențe, multe dintre acestea obținând calificări formale.

În fine, fondurile ESI au jucat un rol central pentru a stimula măsurile de eficiență energetică, dezvoltarea surselor regenerabile de energie, renovarea clădirilor și integrarea pieței, ca factori esențiali ai securității energetice a UE. Politica de coeziune a ajutat statele membre și regiunile să combată sărăcia energetică, reducând totodată emisiile de GES și creând locuri de muncă durabile în sectorul construcțiilor și al clădirilor.

Context

Raportul anual de sinteză privind fondurile ESI care acoperă implementarea în perioada 2014-2020 reprezintă o obligație conform articolului 53 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013. Raportul din acest an prezintă evoluția execuției financiare a fondurilor ESI pentru perioada 2014-2020 până la sfârșitul anului 2021. Perioada financiară 2014-2020 se încheie la sfârșitul anului 2023, conform așa-numitei reguli N+3.

Numărându-se printre cele mai substanțiale instrumente de investiții din cadrul bugetului UE, fondurile ESI sprijină coeziunea teritorială, economică și socială a regiunilor Europei, precum și reziliența și redresarea acestora în urma crizei cu care s-au confruntat în ultimii ani.

Acestea sunt:

Printre obiectivele de politică urmărite de fondurile ESI se numără:

  • cercetarea și inovarea
  • tehnologiile digitale
  • sprijinirea economiei cu emisii scăzute de dioxid de carbon
  • gestionarea durabilă a resurselor naturale
  • întreprinderile mici
  • creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii
  • ocuparea forței de muncă, îmbunătățirea educației și a formării
  • consolidarea capacității instituționale a administrației publice
  • dezvoltarea urbană și cooperarea teritorială (Interreg).

Fondurile structurale și de investiții europene oferă o valoare adăugată europeană reală prin investiții adaptate care stimulează creșterea pentru dezvoltarea regională. Fondurile ESI au reprezentat un răspuns în prima linie la pandemia de coronavirus și la consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Fondurile ESI vor continua să joace un rol esențial pentru o creștere echitabilă și pentru redresarea UE.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv responsabil cu relațiile comerciale - 31/01/2023

Politica de coeziune a oferit un sprijin vital care le-a permis statelor membre și regiunilor să facă față crizelor recente. În acest mod, s-a evitat agravarea disparităților interne din Uniunea noastră și a fost stimulată coeziunea economică, socială și teritorială în UE. Rezultatele și beneficiile sale concrete pentru cetățenii noștri sunt demonstrate în mod clar în prezentul raport. Dacă sunt lăsate în urmă, regiunile pot deveni răni deschise în democrațiile noastre. În calitate de europeni, una dintre valorile noastre fundamentale este să garantăm că orice persoană și orice regiune contează și că toată lumea ar trebui să se bucure de prosperitatea noastră comună.

Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme - 31/01/2023

Mă bucur să constat că fondurile ESI au continuat să joace un rol esențial în facilitarea accesului cetățenilor la formare profesională și la locuri de muncă, precum și în combaterea sărăciei. De-a lungul anilor și în mod special în vremurile dificile pe care le trăim, marcate de pandemia de COVID-19 și de invadarea nejustificată a Ucrainei de către Rusia, acest sprijin din partea UE este fundamental pentru ca egalitatea de șanse a cetățenilor să fie garantată.

Nicolas Schmit, comisar pentru locuri de muncă și drepturi sociale - 31/01/2023

Mai multe informații