EU:n koheesiopolitiikka: Euroopan rakenne- ja investointirahastoista tuettiin pk-yrityksiä, miljoonien ihmisten työllisyyttä ja puhtaan energian tuotantoa

  • 31 January 2023
EU:n koheesiopolitiikka: Euroopan rakenne- ja investointirahastoista tuettiin pk-yrityksiä, miljoonien ihmisten työllisyyttä ja puhtaan energian tuotantoa

Euroopan rakenne- ja investointirahastoilla (ERI-rahastot) saatiin aikaan 731 miljardin euron kokonaisinvestoinnit kaudella 2014–2020. Siitä EU-rahoitusta oli 535 miljardia euroa. Varoilla on edistetty kestävää sosioekonomista lähentymistä, alueellista yhteenkuuluvuutta, sosiaalista Eurooppaa ja sujuvaa vihreää ja digitaalista siirtymää.

Lisätietoja löytyy Euroopan komission hyväksymästä vuoden 2022 yhteenvetokertomuksesta Euroopan rakenne- ja investointirahastojen (ERI) täytäntöönpanosta.

Kertomuksessa esitetään ERI-rahastojen saavutukset vuoden 2021 loppuun saakka:

  • tuettiin yli neljää miljoonaa pk-yritystä
  • autettiin 55,2:ta miljoonaa ihmistä työllisyyttä, sosiaalista osallisuutta tai taitoja ja koulutusta koskevilla toimilla
  • lisättiin uusiutuvista energialähteistä peräisin olevan energian tuotantokapasiteettia yli 3 600 megawattitunnilla vuodessa ja vähennettiin julkisten rakennusten vuotuista primäärienergian kulutusta 2,6 terawattitunnilla vuodessa (vastaa noin 720 000 kotitalouden koko vuoden aikana kuluttamaa sähköä)
  • tuettiin 2,3:a miljoonaa maatalousalan ja maaseudun pk-yritysten hanketta, joilla vahvistettiin niiden kilpailukykyä ja autettiin luomaan työpaikkoja maaseutualueilla
  • säilytettiin 44 000 työpaikkaa ja luotiin yli 6 000 uutta työpaikkaa meri- ja kalastusalalla.

ERI-rahastot olivat myös etunenässä tukemassa EU-maita ja alueita koronapandemian ja sen taloudellisten vaikutusten torjunnassa.

Terveyshätätilanteen johdosta koheesiopolitiikkaa joustavoitettiin tilapäisesti, ja EU-maat saivat kohdentaa käyttämättä jääneet koheesiopolitiikan varat uudelleen ensisijaisille aloille kuten terveydenhuoltoon, työajan lyhentämisjärjestelyihin ja pk-yritysten tukemiseen.

Pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2020 ja 2021 ERI-rahastoista on jaettu varoja lääketieteellisten laitosten, tutkijoiden, yritysten omistajien, työntekijöiden ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tukemiseen. ERI-rahastojen tuella miljoonat ihmiset, joiden osaamistaso oli alhainen, pääsivät kouluttautumaan ja monet heistä suorittivat tutkinnon.

ERI-rahastot olivat myös keskeisessä asemassa tehostettaessa energiatehokkuustoimenpiteitä ja uusiutuvaa energiantuotantoa, rakennusten kunnostamista ja markkinoiden yhdentymistä, jotka ovat keskeisiä tekijöitä EU:n energiavarmuudelle. Koheesiopolitiikalla on autettu jäsenvaltioita ja alueita torjumaan energiaköyhyyttä, vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja luomaan kestäviä työpaikkoja rakennusalalle.

Tausta

Vuotuinen yhteenvetokertomus ERI-rahastojen täytäntöönpanosta vuosina 2014–2020 on asetuksen (EU) N:o 1303/2013 53 artiklan mukainen vaatimus. Tämän vuoden kertomuksessa esitetään ohjelmakauden 2014–2020 ERI-rahastojen rahoituksen toteutus vuoden 2021 loppuun saakka. Vuoden 2014–2020 rahoituskausi loppuu vuoden 2023 lopussa niin sanotun N+3-säännön mukaisesti.

ERI-rahastot ovat EU:n talousarvion suurimpia investointivälineitä. Niillä tuetaan EU:n alueiden alueellista, taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä häiriönsietokykyä ja elpymistä viime vuosien kriisistä.

ERI-rahastoja ovat

ERI-rahastojen avulla tavoiteltuja politiikkatavoitteita ovat

  • tutkimus ja innovointi
  • digitaaliteknologia
  • vähähiilisen talouden tukeminen
  • luonnonvarojen kestävä hoito
  • pienyritykset
  • älykäs, kestävä ja osallistava kasvu
  • työllisyys ja koulutuksen parantaminen
  • julkishallinnon institutionaalisten valmiuksien vahvistaminen
  • kaupunkikehitys ja alueellinen yhteistyö (Interreg).

Euroopan rakenne- ja investointirahastojen avulla aluekehitykseen luodaan todellista eurooppalaista lisäarvoa räätälöidyillä kasvua edistävillä investoinneilla. ERI-rahastot ovat olleet keskeisessä asemassa koronaviruspandemian ja Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seurausten torjunnassa. ERI-rahastojen varoilla on jatkossakin keskeinen rooli EU:n oikeudenmukaisen kasvun ja elpymisen edistämisessä.

Kauppapolitiikasta vastaava johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis - 31/01/2023

Koheesiopolitiikka on ollut EU-maiden ja alueiden pelastusrengas viimeaikaisten kriisien keskellä. Sillä on estetty sisäisten erojen laajeneminen ja edistetty taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta EU:ssa. Yhteenvetokertomuksesta käy selkeästi ilmi sen tuottamat tulokset ja konkreettiset hyödyt kansalaisille. Kehityksestä jälkeen jääneistä paikoista tulee demokratian kipupisteitä. Keskeisiin eurooppalaisiin arvoihin kuuluu, että jokainen ihminen ja paikka on arvokas ja että kaikkien olisi saatava osansa yhteisestä hyvinvoinnista.

Koheesio- ja uudistusasioista vastaava komission jäsen Elisa Ferreira - 31/01/2023

On hienoa nähdä, miten ERI-rahastoilla helpotettiin edelleen ihmisten pääsyä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään sekä torjuttiin köyhyyttä. Erityisesti koronapandemian jälkeisinä haastavina aikoina sekä Venäjän Ukrainaan kohdistaman perusteettoman hyökkäyksen jälkeen tämä EU:n tuki on ratkaisevan tärkeää sen varmistamiseksi, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet.

Työllisyysasioista ja sosiaalisista oikeuksista vastaava komission jäsen Nicolas Schmit - 31/01/2023

Lisätietoja