Acesta este un site oficial al Uniunii Europene Site oficial al UE

Această pagină este disponibilă în următoarele limbi:

Despre IMI


Ce este IMI?

Sistemul de informare al pieței interne (IMI) este un instrument on-line securizat și multilingv care facilitează schimbul de informații între autoritățile publice implicate în aplicarea în practică a legislației UE.

IMI ajută autoritățile să-și respecte obligațiile de cooperare administrativă transfrontalieră în multiple domenii legate de piața unică.

În prezent, IMI acoperă 67 de proceduri de cooperare administrativă în 17 domenii diferite. IMI poate fi adaptat cu un efort minim de dezvoltare, astfel încât să acopere și alte domenii.

Sistemul a reușit să modernizeze cooperarea administrativă transfrontalieră și să faciliteze funcționarea pieței unice în viața de zi cu zi. Deși utilizatorii finali ai IMI sunt autoritățile publice naționale, beneficiarii cooperării îmbunătățite sunt întreprinderile și cetățenii.

Date și cifre esențiale

 • IMI a fost elaborat de către Comisie în strânsă colaborare cu statele membre.
 • Primele schimburi de informații au avut loc în 2008. Până în prezent, s-au făcut peste 207 000 de schimburi de informații în IMI.
 • Volumul de cereri de informații în sistemul IMI a crescut de la 30 pe lună în 2008 la peste 1 500 pe lună în 2019.
 • Regulamentul IMI, adoptat în 2012, definește domeniul de aplicare al sistemului, rolurile și responsabilitățile diferiților actori și modul în care sunt prelucrate datele cu caracter personal.
 • Lansat în 2016, cardul profesional european (EPC) este prima procedură desfășurată integral on-line și aplicabilă pe tot teritoriul UE prin care se poate obține rapid recunoașterea calificărilor profesionale.
 • În ianuarie 2020, IMI a început să fie utilizat în locul instrumentului creat anterior pentru a sprijini rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor, contribuind astfel la raționalizarea instrumentelor IT furnizate de Comisie.
  Prin implementarea IMI în acest nou domeniu de acțiune, 300 de autorități de protecție a consumatorilor sunt conectate în rețea, acoperind 25 de directive și regulamente.
 • În prezent, există peste 12 000 de autorități înregistrate și peste 35 000 de utilizatori înregistrați.

Tipurile de schimburi de informații oferite de IMI

Instrumentarul IMI acoperă cele mai comune proceduri de cooperare administrativă:

 • Cererile IMI sunt schimburi bilaterale între două autorități competente.
 • Notificările și alertele IMI sunt schimburi multilaterale în care un stat membru poate împărtăși informații cu alte state membre și/sau cu Comisia.
 • Registrele IMI le permit autorităților să împărtășească informații cu privire la un anumit domeniu de politică într-o bază de date centralizată.
 • Interfața publică le permite actorilor externi să comunice cu autoritățile competente înregistrate în IMI (de ex. să trimită cazuri SOLVIT și să depună cereri de obținere a EPC).

Avantajele utilizării IMI

 • IMI poate fi folosit în toate limbile oficiale ale UE. Anumite conținuturi – întrebări, răspunsuri, mesaje, câmpuri de formular – sunt pre-traduse. În plus, este disponibilă traducerea automată pentru informațiile furnizate sub formă de text liber.
 • Funcția de căutare multilingvă ajută autoritățile să își identifice omologii din alte țări SEE.
 • IMI este flexibil și se poate adapta oricărei structuri administrative naționale: centralizată, pe deplin descentralizată sau parțial descentralizată.
 • Schimbul de informații prin intermediul sistemului IMI este pe deplin sigur și garantează protecția datelor.
 • Toți utilizatorii care au nevoie de formare și asistență pot apela la rețeaua de coordonatori naționali IMI.
 • Utilizarea IMI nu generează niciun cost la nivel informatic pentru statele membre.

Credite IMI

Sistemul IMI a fost elaborat în comun de Comisia Europeană și administrațiile naționale și este finanțat în principal de programele IDABC și ISA.

Dacă doriți informații suplimentare despre modul în care IMI ar putea să faciliteze cooperarea administrativă într-un anumit domeniu, contactați-ne.

Acces la IMI

Numai utilizatorii înregistrați pot accesa Sistemul de informare al pieței interne (IMI).

Modulul de formare IMI

Utilizatorii noi se pot familiariza cu sistemul IMI utilizând modulul de formare.

Trebuie mai întâi să vă înregistrați.

Nu v-ați înregistrat încă?

Cererea de înregistrare trebuie să fie aprobată de un coordonator național IMI. Numai autoritățile competente pot solicita înregistrarea în IMI.