Az Európai Unió hivatalos portáljához tartozó weboldal Hivatalos EU-webhely

Ez az oldal az alábbi nyelveken érhető el:

Az IMI bemutatása


Mi az IMI?

A belső piaci információs rendszer (IMI) egy biztonságos, többnyelvű online eszköz, amely elősegíti az uniós jogszabályok gyakorlati végrehajtásában részt vevő közigazgatási szervek közötti információcserét.

Az IMI segítségével a hatóságok több, az egységes piaccal kapcsolatos szakpolitikai területen is könnyebben tudnak eleget tenni a határokon átívelő igazgatási együttműködés tekintetében rájuk háruló kötelezettségeknek.

Az IMI jelenleg 17 szakpolitikai területen összesen 67 különböző igazgatási együttműködési eljárás lebonyolításához nyújt támogatást. A rendszer kismértékű fejlesztéssel vagy akár anélkül is további szakpolitikai területeken is támogatni tudja az információcserét.

Nagy szerepe van abban, hogy sikerült korszerűsíteni a határokon átívelő igazgatási együttműködést, és elérni, hogy az egységes piac a gyakorlatban is működjön. Jóllehet az IMI végfelhasználói a nemzeti hatóságok, a szorosabb együttműködés végső soron a vállalkozások és a magánszemélyek javát szolgálja.

Főbb tények és adatok

 • A belső piaci információs rendszert a Bizottság fejlesztette ki, szoros együttműködésben a tagállamokkal.
 • Az első információcserére 2008-ban került sor. Azóta összesen több mint 207 000 esetben valósult meg információcsere az IMI rendszerben.
 • Az IMI-ben lebonyolított információkérések száma megsokszorozódott: havi átlagban 30-ról több mint 1500-ra nőtt 2008 és 2019 között.
 • A 2012-ben elfogadott IMI-rendelet meghatározza az IMI alkalmazási körét, a különböző felhasználók szerepét és feladatait, valamint a személyes adatok kezelésének szabályait.
 • A 2016-ban bevezetett európai szakmai kártya (European Professional Card, röviden: EPC) az első olyan elektronikus igazolás, amelyet teljesen online eljárás keretében bocsátanak ki EU-szerte a szakmai képesítések gyors elismerésére.
 • 2020 januárjában az IMI lépett a fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat működését támogató eszköz helyébe. Ezzel a Bizottság tovább észszerűsítette az általa biztosított informatikai eszköztárat.
  Az IMI ezen a szakpolitikai területen több mint 300 fogyasztóvédelmi hatóságot kapcsol össze, melyek tevékenysége 25 irányelvet és rendeletet fed le.
 • Jelenleg több mint 12 ezer regisztrált hatóság fér hozzá a rendszerhez. E hatóságok regisztrált felhasználóinak száma meghaladja a 35 ezret.

Az információcsere IMI által kínált típusai

Az IMI eszköztára a leggyakoribb együttműködési eljárásokra terjed ki:

 • az IMI-kérés két illetékes tagállami hatóság közötti kétszereplős információcsere,
 • az IMI-értesítések és riasztások azt a célt szolgálják, hogy egy adott tagállam tájékoztatni tudja a többi tagállamot és/vagy a Bizottságot bizonyos fejleményekről,
 • az IMI-adattárak egyes konkrét szakpolitikai területekkel kapcsolatos információkat tartalmazó adatbázisok,
 • a nyilvános felületen keresztül külső szereplők tudnak kommunikálni az IMI-ben regisztrált illetékes hatóságokkal (pl. SOLVIT-ügyek és EPC-kérelmek kapcsán).

Az IMI használatának előnyei

 • A belső piaci információs rendszert az összes hivatalos uniós nyelven használni lehet, az egységesített tartalmak, kérdések, válaszok, üzenetek és űrlapmezők ugyanis az EU összes hivatalos nyelvére le vannak fordítva. Ezenfelül a szabadon kitölthető szövegmezőknél az IMI gépi fordítást biztosít a felhasználók számára.
 • A többnyelvű keresőfunkció segítségével a hatóságok könnyebben tudják azonosítani partnerhatóságaikat a többi EGT-országban.
 • Rugalmasságának köszönhetően az IMI-t bármilyen nemzeti közigazgatási rendszer alkalmazni tudja, akár központosított, akár teljesen decentralizált, akár a kettő közötti átmenetet képviselő rendszerről van szó.
 • Az IMI teljesen biztonságosan valósítja meg az információcserét, és biztosítja az adatok védelmét.
 • A képzésről és a támogatásról a mindenki számára elérhető nemzeti IMI-koordinátorok hálózata gondoskodik.
 • Az IMI használata nem jár informatikai költségekkel a tagállamok számára.

További információk

A belső piaci információs rendszert az Európai Bizottság és a tagállami közigazgatási rendszerek közösen fejlesztették ki. Az IMI finanszírozásáról mindenekelőtt az IDABC és az ISA program gondoskodik.

Ha Ön pontos képet szeretne kapni arról, hogy a szakterületén hogyan könnyítheti meg az IMI rendszer az igazgatási együttműködést, kérjük, forduljon hozzánk további információkért.

Hozzáférés az IMI-hez

Csak regisztrált felhasználók léphetnek be a belső piaci információs rendszerbe.

IMI-oktatóverzió

Ha Ön új felhasználó, és meg szeretne ismer­kedni az IMI rendszerrel, oktatóverziónk segít­ségével elsajátíthatja a szükséges felhasz­nálói ismereteket.

Ehhez először is regisztrálnia kell hatóságát a rendszerben.

Még nem regisztrált?

A regisztrációhoz szükség van a nemzeti IMI-koordinátor jóváhagyására. Csak illetékes hatóságok kérhetik, hogy regisztrálják őket az IMI rendszerben.