Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de John F. Ryan, director interimar, Comisia Europeană - Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară

de John F. Ryan, director interimar, Comisia Europeană - Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară

Al 2-lea program UE în domeniul sănătății (2008-2013) a jucat un rol important în elaborarea și punerea în aplicare a politicii UE în materie de sănătate. El a sprijinit statele membre în abordarea principalelor probleme de sănătate prin identificarea și difuzarea de bune practici, bazate pe informații și date verificate. Aceasta este concluzia unei evaluări ex-post independente, realizată de experți externi, ale cărei rezultate sunt prezentate într-un raport al Comisiei, adoptat săptămâna aceasta și transmis Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor. 

Evaluarea confirmă pertinența celui de-al 2-lea program în domeniul sănătății. Acesta a sprijinit politica UE în materie de sănătate și prioritățile naționale, în special prin finanțarea de acțiuni comune, de proiecte și de contracte de prestări servicii și a obținut multe rezultate pozitive. De asemenea, evaluarea a tras unele concluzii bazate pe performanțele programului, care vor permite o mai bună exploatare a potențialului activităților ce vor fi întreprinse în cadrul celui de-al 3-lea program al UE în domeniul sănătății și consolidarea impactului asupra politicilor relevante ale statelor membre.  

În același timp, evaluarea menționează că cel de-al 2-lea program al UE în domeniul sănătății a realizat o serie de progrese în anumite domenii, cum ar fi bolile rare, consolidarea capacităților și pregătirea în cazul unor amenințări transfrontaliere la adresa sănătății, politicile de prevenire a bolilor cardiovasculare și a altor boli cronice, vigilența pentru transplantul de organe, culegerea de date privind sănătatea și dezvoltarea de instrumente inovatoare pentru evaluarea tehnologiei medicale, e-sănătatea etc.

Cu toate acestea, evaluarea propune o serie de îmbunătățiri pentru o mai mare eficiență a programului în domeniul sănătății și anume: stabilirea unor legături clare cu inițiativele de politică în curs, elaborarea unor planuri de diseminare și derularea de eforturi susținute de monitorizare, propunerea de modificări de politică fezabile pe termen mediu, conturarea unui scop bine definit și a unor obiective clare pentru fiecare acțiune, definirea unei „logici plauzibile de intervenție” și asigurarea participării tuturor partenerilor relevanți. Aceste recomandări, precum și o serie de alte indicații, vor fi luate în considerare pentru a ameliora cel de-al 3-lea program al UE în domeniul sănătății, pus în aplicare în urmă cu 3 ani.

Potrivit acestui raport, programul UE în domeniul sănătății trebuie să se concentreze pe acțiuni care au o puternică legătură cu inițiativele în materie de sănătate, menite să sprijine prioritățile generale ale Comisiei, să completeze strategiile naționale ale statelor membre UE și să ofere o valoare adăugată ridicată la nivelul Uniunii. Trebuie create sinergii cu alte programe ale UE în materie de sănătate și este necesar să se încurajeze participarea tuturor statelor membre și a țărilor terțe care împărtășesc aceleași principii și valori privind sănătatea și doresc să se alăture eforturilor noastre comune.

Comisia lucrează în prezent la o modalitate concretă de a obține rezultate semnificative, în ciuda dificultăților inerente în stabilirea priorităților, în special în cazul în care bugetul disponibil este modest, asigurându-se că acțiunile și rezultatele acestora sunt durabile. În acest scop, au fost elaborați indicatori de monitorizare pentru a urmări îndeplinirea obiectivelor și pentru a raporta periodic progresele și eșecurile.

Am început deja punând accentul pe transferul de cunoștințe și pe difuzarea realizărilor și rezultatelor programului, pentru ca acestea să poată fi utilizate eficient de statele membre. Ne bucurăm de o colaborare strânsă cu părțile interesate - comunicăm mai deschis și mai frecvent cu ele, pentru a promova rezultatele și beneficiile programului UE în domeniul sănătății.

Health programme

Mai multe pe această temă