Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door Paola Testori Coggi, directeur-generaal Gezondheid en consumenten, Europese Commissie

Door Paola Testori Coggi, directeur-generaal Gezondheid en consumenten, Europese Commissie

Als Europees burger hebt u overal in de EU recht op terugbetaalde medische zorg, ongeacht waar u woont. Dat recht is nu uitdrukkelijk opgenomen in een EU-richtlijn over gezondheidszorg in het buitenland pdf, die op 25 oktober 2013 van kracht wordt.

Ook volgens de oude regeling kunt u een beroep doen op de sociale zekerheid van uw eigen land als u ziek wordt in een ander EU-land. Maar voor geplande behandelingen kan een land tot nog toe vragen dat u van tevoren toestemming vraagt, en die kan u geweigerd worden als u ook in eigen land binnen een medisch gerechtvaardigde termijn terecht kunt.

De nieuwe richtlijn legt de nadruk op uw rechten als patiënt:

U krijgt het recht op openbare of privé-gezondheidszorg, overal in de EU, en gehele of gedeeltelijke terugbetaling daarvan.

Voorafgaande toestemming voor gezondheidszorg in het buitenland wordt in de meeste gevallen overbodig.

U krijgt het recht om goed geïnformeerde beslissingen te nemen over uw behandeling. Daarom krijgt u ook recht op informatie van de nationale contactpunten, die bij deze richtlijn worden opgericht, en rechtstreeks van de arts of het ziekenhuis.

Er moet ook meer duidelijkheid komen over kwaliteits- en veiligheidsnormen in de hele EU. Daarvoor zullen de EU-landen meer moeten samenwerken, in het bijzonder op het gebied van e-gezondheidszorg en gezondheidstechnologie. De erkenning van voorschriften (recepten) voor geneesmiddelen uit andere EU-landen wordt ook makkelijker.

Op termijn komen er ook Europese referentienetwerken om kennis te bundelen en de beschikbare middelen voor bijzonder gespecialiseerde gezondheidszorg, zoals diagnose en behandeling van zeldzame ziekten, zo efficiënt mogelijk in te zetten.

De nieuwe regeling betekent een ware doorbraak: u krijgt als patiënt meer controle over uw eigen gezondheidzorg en patiëntenverenigingen krijgen meer mogelijkheden om voor kwaliteit en veiligheid in de zorg te pleiten. Dat kan alleen maar goed zijn voor de gezondheidsstelsels in Europa.

Gezondheidszorg in het buitenland

Meer over dit onderwerp