Beleid

Een aantal factoren zorgt ervoor dat gezondheidszorgstelsels en -beleid in Europa steeds nauwer met elkaar verweven zijn:

  • patiënten die gezondheidszorg krijgen in de EU
  • gezondheidswerkers die in verschillende EU-landen werken
  • hogere verwachtingen van gezondheidszorg
  • nieuwe ontwikkelingen in gezondheidstechnologieën

Uitdagingen

Patiënten duidelijke regels en betrouwbare informatie geven over de toegang tot en vergoedingen voor gezondheidszorg in een ander EU-land. Dit is een taak voor de nieuwe nationale contactpunten.

Voldoen aan de hoge verwachtingen van patiënten ten aanzien van gezondheidszorg. Deze verwachtingen liggen zelfs nog hoger wanneer zij speciaal voor een behandeling naar het buitenland gaan. De informatie van de nationale contactpunten over de kwaliteit van de zorg en de veiligheid helpt patiënten geïnformeerde keuzes te maken voordat zij voor zorg naar het buitenland vertrekken.

Ervoor zorgen dat EU-landen nauwer samenwerken in het belang van de patiënt.

Het wegwerken van juridische onzekerheid. De nieuwe regels zorgen ook voor de juiste balans tussen het betaalbaar houden van de zorgstelsels en het beschermen van het recht van patiënten om in het buitenland te worden behandeld.

EU-wetgeving

Richtlijn 2011/24/EU over het recht van patiënten op zorg in het buitenlandpdf verduidelijkt de regels over toegang tot zorg in een ander EU-land en over vergoedingen.
Tot 25 oktober 2013 hadden EU-landen de tijd om hun eigen wetgeving aan te passen aan de richtlijn.

Meer informatie

Persbericht
Verklaring van de commissaris voor Gezondheid, Tonio Borg over het in werking treden van de richtlijn over de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg.

Vraag en antwoord
Een antwoord op enkele veelvoorkomende vragen over gezondheidszorg in het buitenland.

Nationaal contactpunt
Meer weten over uw rechten op gezondheidszorg in een ander EU-land? Ga naar Uw Europa en kijk bij Gezondheid.
Of neem contact op met het nationaal contactpunt Bekijk deze link in een andere taal English (en) in uw land voor nadere informatie.

Video

Bekijk de videompeg-4v(19 MB) Bekijk deze link in een andere taal български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Brochure
'Dingen die u moet weten voor u vertrekt'pdf(4 MB) Bekijk deze link in een andere taal български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)