Organisatie van zorgstelsels

De zorgstelsels spelen in de maatschappij van vandaag een centrale rol om mensen gezond te houden en hun gezondheid te bevorderen. De laatste tien jaar zijn die stelsels overal in Europa voor dezelfde uitdagingen komen te staan:

  • de stijgende kosten van de gezondheidszorg
  • de vergrijzing en daarmee een toename van het aantal chronisch en meervoudig zieken, en dus van de vraag naar gezondheidszorg
  • een tekort aan en een ongelijke spreiding van gezondheidswerkers
  • ongelijkheden op het gebied van gezondheid en toegang tot zorg

Als de lidstaten ook in de toekomst iedereen hoogwaardige zorg willen blijven bieden, moeten ze hun zorgstelsels moderniseren. Die stelsels moeten de uitdagingen die ons nog wachten staan, het hoofd kunnen bieden. Tegelijkertijd moeten ze kosteneffectief en betaalbaar blijven.

Efficiënte, toegankelijke en veerkrachtige zorgstelsels

De Europese zorgstelsels moeten toegankelijk blijven en de volksgezondheid bevorderen, zelfs – of vooral – in tijden van economische problemen. In deze mededelingpdf(407 KB) Bekijk deze link in een andere taal български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) geeft de Commissie aan hoe zij de EU-landen kan helpen om dit belangrijke doel te halen.

Informatiebladen over de zorgstelsels

De Europese Commissie heeft op basis van informatie van de EU-landen, de Europese waarnemingspost voor gezondheidszorgstelsels en -beleid, en eigen analyses informatiebladen over de zorgstelsels opgesteld.

Deze informatiebladen moeten een overzicht geven van de overeenkomsten en verschillen tussen de zorgstelsels in de EU, gemeenschappelijke problemen in kaart brengen en mogelijke oplossingen aandragen.