Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Împreună pentru o viață independentă

Cu toții ar trebui să putem decide unde, cum și cu cine trăim. Însă, pentru multe persoane cu handicap acest lucru nu este posibil, adesea din cauza lipsei de servicii în comunitate, a sprijinului insuficient pentru familii și îngrijitori și a mediilor și serviciilor inaccesibile. Pandemia de Covid-19 a pus în lumină provocările cu care se confruntă persoanele cu handicap, indiferent dacă trăiesc în comunitate sau în instituții. Strategia pe zece ani a Comisiei privind drepturile persoanelor cu handicap abordează această inegalitate și stabilește acțiuni care vor oferi persoanelor cu handicap mai mult control asupra acestui aspect fundamental al vieții lor.

Versiunea ușor de citit a acestui text este disponibilă aici

Sprijinul potrivit pentru a trăi independent și a face parte din comunitate

Vârstnică în scaun rulant ținându-se de mâini cu doi copii. Text: împreună pentru o viață independentă, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Mai mult de un milion de persoane cu handicap sub 65 de ani trăiesc în instituții în UE. Această cifră crește la două milioane pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Unele dintre acestea sunt separate de comunitatea lor și nu au suficient de spus în viața lor. Pentru a le reda mai mult control și pentru a le permite să trăiască în mod independent, serviciile trebuie să fie îmbunătățite. Persoanele cu handicap au nevoie de servicii locale accesibile, la prețuri accesibile și adaptate pentru a trăi în propria locuință sau alături de familiile lor. Acestea pot consta în servicii de îngrijire obișnuită, asistență medicală la domiciliu, asistență pentru călătorii sau ajutor în gestionarea vieții de zi cu zi (buget, cumpărături etc.). Iar această asistență trebuie să fie disponibilă și în comunitățile rurale mai îndepărtate, nu doar în orașe.

Strategia propune o serie de acțiuni pentru a ajuta persoanele cu handicap să își aleagă cum doresc să trăiască și să își ocupe locul care li se cuvine în comunitate. O parte dintre acestea sunt enumerate mai jos.

  • Până în 2023, Comisia va elabora orientări privind modalitățile de îmbunătățire a vieții independente;
  • Țările UE ar trebui să promoveze și să finanțeze locuințe sociale accesibile pentru persoanele cu handicap și să abordeze problema persoanelor fără adăpost în rândul persoanelor cu handicap;
  • De asemenea, Comisia va elabora un cadru pentru servicii sociale de excelență pentru persoanele cu handicap până în 2024, pentru a îmbunătăți ajutorul disponibil. De asemenea, se va analiza modul în care se poate spori atractivitatea locurilor de muncă în acest sector, având în vedere importanța sa;
  • Țările UE ar trebui să utilizeze bunele practici care au fost identificate pentru a se asigura că tranziția de la o instituție la o viață mai independentă în comunitate se realizează cu succes.

Este responsabilitatea societății să se asigure că persoanele cu handicap pot face alegeri reale cu privire la locul unde și cu cine locuiesc.

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina