Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Ελλάδα - Παροχές λόγω ελάχιστων πόρων διαβίωσης

Αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνει όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παροχές που δικαιούνται οι πολίτες με ελάχιστους πόρους διαβίωσης στην Ελλάδα.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τις εξής παροχές:

  • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • Στεγαστική συνδρομή
  • Επίδομα στέγασης
  • Δωρεάν πρόσβαση των ανασφαλίστων στο ΔημόσιοΣύστημα Υγείας
  • Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων

Πότε μπορώ να διεκδικήσω;

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: πρόκειται για ένα πρόγραμμα της κοινωνικής πρόνοιας που απευθύνεται στα νοικοκυριά που ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας και συμπληρώνει τις πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα συνδυάζει εισοδηματική ενίσχυση (χρηματικές παροχές) και συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά για τα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια.

Στεγαστική συνδρομή: πρόκειται για επίδομα ενοικίου, το οποίο καταβάλλεται σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που μένουν μόνοι τους ή με τον/την σύζυγό τους και οι οποίοι:

  • στερούνται ιδιόκτητης στέγης και μένουν σε σπίτι για το οποίο καταβάλλουν ενοίκιο,
  • δεν διαθέτουν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή προερχόμενο από την Ελλάδα ή το εξωτερικό ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ικανά να τους παρέχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης των στεγαστικών δαπανών,
  • έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα κάτω των 4.320 ευρώ (ή 8.640 ευρώ σε περίπτωση ζευγαριού) και πληρούν ορισμένα πρόσθετα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αναφορικά με τα ανασφάλιστα ζεύγη θα πρέπει οι δυο σύζυγοι να είναι ανασφάλιστοι, και ο ένας τουλάχιστον να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Επίδομα στέγασης: είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης εισοδήματος με στόχο να συνδράμει τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που ζουν σε ενοικιαζόμενες πρώτες κατοικίες ώστε να καλύψουν το κόστος του ενοικίου.

Δωρεάν πρόσβαση των ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας: χορηγείται στα ανασφάλιστα άτομα, στα άτομα που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, στα άτομα που δεν διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα αλλά χρήζουν νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης διότι ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (όπως ανήλικες, έγκυες γυναίκες, άτομα με αναπηρία κτλ.).

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων: πρόκειται για ένα επίδομα που χορηγείται σε άτομα άνω των 67 ετών με χαμηλό εισόδημα που διαμένουν στην Ελλάδα και δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε άλλη παροχή της κοινωνικής ασφάλισης ή πρόνοιας στην Ελλάδα.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ;

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: χορηγείται στα νοικοκυριά, τα οποία πληρούν ταυτόχρονα όλες τις προϋποθέσεις εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων και διαμονής που ορίζει ο νόμος.

Στεγαστική συνδρομή: αποτελεί μη ανταποδοτική παροχή που χορηγείται ύστερα από έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Επίδομα στέγασης: οι δικαιούχοι πρέπει να είναι νόμιμα μόνιμοι κάτοικοι της χώρας πέντε έτη πριν από την υποβολή της αίτησης και πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων. Για τους υπηκόους τρίτων χωρών απαιτείται ελάχιστη διάρκεια νόμιμης και μόνιμης κατοικίας δώδεκα ετών.

Δωρεάν πρόσβαση ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Ο δικαιούχος χρειάζεται να έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης- AMKA ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού – ΚΥΠΑ.

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων: μη ανταποδοτική παροχή για άτομα άνω των 67 ετών, τα οποία διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για 15 συναπτά έτη και πληρούν ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τι δικαιούμαι και πώς μπορώ να το διεκδικήσω;

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: για μονοπρόσωπα νοικοκυριά: 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ανήλικο του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ το μήνα. Το ανώτατο όριο του εγγυημένου μηνιαίου ποσού είναι 900 ευρώ, ανεξαρτήτως της δομής του νοικοκυριού. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον ΟΠΕΚΑ.

Στεγαστική συνδρομή: το επίδομα ανέρχεται έως του ποσού των 362 ευρώ τον μήνα.Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους δήμους. Για να αιτηθείτε τη χορήγηση του επιδόματος πρέπει να απευθυνθείτε στις αρχές του ΟΠΕΚΑ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίδομα στέγασης: η επιδότηση ενοικίου είναι 70 ευρώ το μήνα για μονομελή οικογένεια, ενώ για κάθε πρόσθετο μέλος (ενήλικο ή ανήλικο) αυτό το ποσό προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ το μήνα. Το συνολικό ποσό του επιδόματος ενοικίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 210 ευρώ το μήνα, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον ΟΠΕΚΑ.

Δωρεάν πρόσβαση ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας: οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση σε νοσηλευτική και ιατρική περίθαλψη, καθώς και σε φαρμακευτικά προϊόντα. Μπορούν να απευθυνθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων: ανέρχεται σε 360 ευρώ, τα οποία χορηγούνται μηνιαίως από τον ΟΠΕΚΑ.

Έγγραφα που μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε

Για το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: https://opeka.gr/elachisto-engyimeno-eisodima-kea/

Για το Επίδομα στέγασης: https://www.epidomastegasis.gr/pub/Home/Info

Για το Επίδομα στεγαστικής συνδρομής: https://opeka.gr/stegasi-proti-katoikia/epidoma-stegastikis-syndromis-gia-tous-anasfalistous-yperilikes/

Για το Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων: https://opeka.gr/anasfalistoi-yperilikes/ilektronikes-ypiresies/

Μάθε τα δικαιώματά σου

Οι παρακάτω σύνδεσμοι καθορίζουν νομικά τα δικαιώματά σας, δεν αποτελούν ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη της Επιτροπής:

Με ποιον πρέπει να επικοινωνήσετε;

Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)
Πατησίων 30,
101 70 Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ.: +30 213 -15 19 300
Ιστοσελίδα: https://opeka.gr/

Υπουργείο Εργασίαςκαι Κοινωνικών Υποθέσεων

Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας

Σταδίου 29

101 10 Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ: 210 5281 145

Ιστοσελίδα: https://ypergasias.gov.gr/

1555 – Αριθμός επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πολιτών σε ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα www.1555.gov.gr

Σχετικές ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές ειδήσεις τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα