Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Danmark - Arbejdsskader (arbejdsulykker og erhvervssygdomme).

Her kan du få information om, hvad en arbejdsskade er, hvornår og hvor meget du kan få udbetalt i erstatning, og hvordan du får erstatningen udbetalt.

I hvilken situation kan jeg ansøge?

Du kan have ret til erstatning, hvis du har været udsat for en arbejdsulykke eller har pådraget dig en erhvervssygdom. De danske definitioner af arbejdsulykker og erhvervssygdomme er:

  • Arbejdsulykker er person skader forårsaget af en hændelse eller påvirkning (på arbejde eller på grund af arbejdsforhold), som er opstået pludseligt eller inden for 5 dage efter hændelse eller påvirkningen. Person skader kan være fysiske eller psykiske og kan være af permanent eller midlertidig karakter. Det er ikke et krav, at den personlige skade medfører et behov for behandling, eller at den personlige skade er blevet behandlet.
  • Erhvervssygdomme er fysiske eller psykiske sygdomme, der skyldes påvirkninger på dit arbejde eller som følge af de forhold som arbejdet foregår under. Vær opmærksom på, at en erhvervssygdom som udgangspunkt kun anerkendes som en erhvervssygdom, hvis der er en lægevidenskabelig, dokumenteret årsagssammenhæng mellem sygdommen og dit arbejde eller arbejdsforholdene.

Hvilke betingelser skal jeg opfylde?

Hvilke krav skal være opfyldt, for at du kan få erstatning/godtgørelse?

For at få anerkendt en arbejdsskade og dermed for at få erstatning og/eller godtgørelse efter den danske arbejdsskadesikringslov er det et krav at arbejdsulykken eller erhvervssygdommen er en følge af dit arbejde eller de forhold, hvorunder arbejdet er foregået.

Du finder de vigtigste kriterier for hver type kompensation under den danske arbejdsskadesikringsloven.

  1. Godtgørelse for varigt mén

Mindst 5 % varigt mén er påkrævet.

  1. Erstatning for tab af erhvervsevne

Mindst 15 % tab af erhvervsevne på grund af ulykken eller erhvervssygdommen er påkrævet.

  1. Erstatning for tag af forsøger

Den efterladtes ret til erstatning for tab af forsørger afhænger af en samlet vurdering, der tager højde for omfanget af økonomisk støtte og den efterladtes ændringer i selvforsyning selvforsørgelse samt personens alder, sundhedstilstand, uddannelse, beskæftigelse og økonomiske situation. Erstatning for tab af forsørger kan ydes til den efterladte ægtefælle eller den registrerede partner og den afdødes børn indtil 18 eller 21 år, hvis børnene er under uddannelse.

  1. Overgangsbeløb til efterladte i tilfælde af død

Ved dødsfald ydes der et overgangsbeløb til de efterladte (efterlevende ægtefælle, samlevende partner eller registreret partner). Loven kræver, at den overlevende ægtefælle eller partner har levet sammen med afdøde på dødstidspunktet, og at de havde været gift eller bosat sammen i et ægteskabslignende forhold to år før dødsfaldet.

Betaling af udgifter til sygebehandling, optræning og hjælpemidler m.m.Enhver person med lovlig bopæl i Danmark har ret til lægehjælp efter behov. Dette gælder også i tilfælde af arbejdsskade. Behandlinger, hjælpemidler, rehabilitering mv, der er relateret til en arbejdsulykke eller erhvervssygdom, der ikke er omfattet af sundhedsloven eller som indgår som led i behandlingen på offentligt sygehus, kan være omfattet af den danske arbejdsskadesikringslov, hvis behandlingen mv. er nødvendig for at opnå den bedst mulige kur eller genoptræning.

For mere information om, hvilke typer udgifter der er dækket under den danske arbejdsskadeslov, læs her.

Hvem skal anmelde skaden?

  1. Ulykker på arbejdspladsen

Din arbejdsgiver er juridisk forpligtet til at anmelde arbejdsulykker til virksomhedens forsikringsselskab og Arbejdstilsynet senest 14 dage efter første fraværsdag, såfremt ulykken har medført fravær fra sædvanligt arbejde ud over dagen for skadens indtræden. Din arbejdsgiver skal også anmelde ulykker på arbejdspladsen, der ikke har medført fravær, men som kan berettige til krav om ydelser i henhold til loven, senest 14 dage fra ulykkesdagen.

Din arbejdsgiver anmelder ulykker på arbejdspladsen elektronisk via meddelelsessystemet EASY. Hvis din arbejdsgiver ikke anmelder ulykken, kan du selv anmelde den. Læs her for at få yderligere oplysninger om, hvordan du anmelder.

  1. Erhvervssygdomme 

Læger og tandlæger er juridisk forpligtet til at underrette Arbejdsskadestyrelsen og Arbejdstilsynet, hvis de har mistanke om eller har bekræftet, at en sygdom skyldes arbejde eller forhold på arbejdspladsen. Sygdomme skal anmeldes elektronisk via anmeldessystemet EES.

Hvis din læge eller tandlæge ikke anmelder sygdommen, kan du selv anmelde den via anmeldelsessystemet.

Hvornår skal skaden senest anmeldes?

Arbejdsskader skal senest være anmeldt 1 år fra arbejdsskadens indtræden. For erhvervssygdomme regnes fristen fra det tidspunkt, hvor du eller dine efterladte har fået kendskab til, at sygdommen må antages at være erhvervsbetinget.

Tidsfristen vil blive tilsidesat, hvis der er dokumentation for, at du har haft en arbejdsskade, og at du eller dine efterladte har ret til erstatning som følge af arbejdsskade.

Hvad har jeg ret til og hvordan gør jeg krav?

Hvad har du ret til?

Efter en arbejdsskade kan du eller dine efterladte have ret til følgende typer erstatninger og godtgørelser:

  • erstatning for varigt mén;
  • erstatning for tab af erhvervsevne;
  • betaling af udgifter til behandling, medicin, hjælpemidler m.v.;
  • erstatning for tab af forsørger;
  • overgangsbeløb til efterladte ved dødsfald.
  1. Erstatning ved varigt mén

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurderer dit mén ud fra en erklæring om konsekvenserne af skaden, som din egen læge eller en speciallæge har skrevet.

Du kan anvende Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ménberegner til at beregne, hvor stor en godtgørelse du kan forvente at få udbetalt for en bestemt skade.

Hvert år regulerer beskæftigelsesministeren godtgørelsesniveauet for varigt mén. I 2023 er et ménprocent på 100 % lig med en godtgørelse på 979.000 kr. Dvs. At hvis du f.eks. har et mén på 10 %, vil få udbetalt 97.900 kr (10 % af 979.000 kr).

  1. Erstatning for tab af erhvervsevne

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring opgør dit tab af erhvervsevne på en af to måder:

  • som en direkte lønnedgang, hvis du er kommet i arbejde igen efter din arbejdsskade, men ikke kan tjene så meget som før;
  • ud fra en vurdering af dine fremtidige muligheder for at tjene penge, hvis du ikke er kommet i arbejde.

Det konkrete erstatningsbeløb, du måtte have ret til, afhænger også af andre faktorer som din indkomst før skaden. Du kan fx være fuldtidsansat eller under uddannelse eller have arbejdet på deltid, da skaden skete. Læs mere om erstatning for tab af erhvervsevne her.

Erstatning for tab af erhvervsevne under 50 %, vil automatisk blive udbetalt som et engangsbeløb.

Vær opmærksom på, at erstatning for tab af erhvervsevne, der udbetales som en løbende (månedlig) erstatning, er skattepligtig, i modsætning til erstatninger, der udbetales som et engangsbeløb.

  1. Udgifter til behandling, medicin, hjælp m.v.

Du er berettiget til dækning af nødvendige udgifter til:

  • Behandling, mens din arbejdsskadesag verserer;
  • Medicin;
  • Tandskader;
  • Medicinske hjælpemidler – f.eks. proteser, briller eller lignende hjælpemidler, som du skal bruge pga. en anerkendt arbejdsskade;
  • Fremtidige behandlinger, medicin, hjælp m.v.

Du har også ret til refusion af nødvendige udgifter i forbindelse med behandling af sagen – f.eks. transport og forplejning i forbindelse med lægeundersøgelser.

For mere information om, hvilke typer udgifter, der er dækket under den danske arbejdsskadesikringslov, læs her.

For information om udgifter, der ikke er omfattet af loven, læs her.

  1. tab af forsørger

Der findes forskellige erstatninger til efterladte. Nedenfor kan du finde information om de forskellige erstatninger og se, hvad du kan få udbetalt, hvis du har mistet din forsørger:

  1. Overgangstilskud til efterladte i tilfælde af død

Du kan se de nuværende erstatningsniveauer for hver type erstatninger mv. i henhold til den danske arbejdsskadeslov her.

Hvordan og hvornår får du din erstatning?

Det er din arbejdsgivers forsikringsselskab eller Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, der udbetaler erstatningen. Du får pengene sat ind på din NemKonto inden for 5 uger, efter Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har anerkendt din sag som en arbejdsskade og tilkendt din erstatning og/eller godtgørelseefter arbejdsskadesikringsloven. Der kan gå længere tid, hvis forsikringsselskabet eller Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring klager over Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikrings afgørelse eller hvis du modtager en social ydelse.

Du kan klage over enhver afgørelse, som Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har truffet vedrørende erstatning og anerkendelse af din skadeserstatning. Læs mere om, hvordan du klager over en afgørelse her.

Ordforklaringer

  • Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring er en selvstændig enhed underlagt den offentligretlige lovgivning, der vurderer om en sygdom eller ulykke kan anerkendes som en arbejdsskade.
  • Erhvervssygdomsudvalget har bl.a. til opgave at vurdere, om sygdomme, der skyldes arbejde, -kan anerkendtes som erhvervssygdomme, selvom de ikke står på den danske fortegnelse over erhvervssygdomme.
  • Ankestyrelsen er en uafhængig myndighed, inden for social- og beskæftigelsesområdet, der vurderer klagesager.
  • Arbejdstilsynet fører tilsyn, udformer regler og vejleder virksomheder omkring arbejdsmiljø i Danmark ud fra arbejdsmiljøloven. Den administrerer også koordineringen af lovmæssige og politiske anliggender samt udviklingsopgaver i forhold til arbejdsskadeområdet.
  • Den Sociale Ankestyrelse tager stilling til klager over afgørelser, der er truffet af Arbejdstilsynet.
  • NemKonto. Du kan selv vælge, hvilken af dine bankkonti der skal være din NemKonto. De offentlige myndigheder udbetaler til denne konto.
  • Udbetaling Danmark er en offentlig myndighed, der har ansvar for udbetaling af en række offentlige ydelser til borgerne.

Skemaer, som du muligvis skal udfylde

  • anmelde en arbejdsulykke;
  • anmelde en erhvervssygdom;
  • beregne erstatninger og godtgørelser ved arbejdsskader;
  • se din arbejdsskadesag;
  • klage over en afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring.

Kend dine rettigheder

Europa-Kommissionens publikationer og websted:

Hvem skal du kontakte?

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring
Kongens Vænge 8
3400 Hillerød
Tlf.: 72 20 60 00
E-mail: aes@aes.dk

Hjemmeside: https://www.aes.dk/english

Få mere information om arbejdsskader.

Ankestyrelsen
Ankestyrelsen Aalborg
Nytorv 7, 2. sal

9000 Aalborg

DANMARK

Hvis PostNord er din posttjeneste, bedes du skrive til:

Ankestyrelsen Aalborg

7998 Statsservice

E-mail: ast@ast.dk

Sikker e-mail: sikkermail@ast.dk

Telefon: 33411200 mandag til fredag 9-15

Ankestyrelsen København

Teglholmsgade 3

2450 København SV

DANMARK

E-mail: ast@ast.dk

Sikker e-mail: sikkermail@ast.dk

Telefon: 33411200 mandag til fredag 9-15

Arbejdstilsynet

Landskronagade 33

2100 København Ø

Tlf.: 70 12 12 88, mandag-torsdag kl. 08.00-15.00, fredag kl. 08.00-14.00

E-mail: at@at.dk

Hjemmeside: http://amid.dk

Beskæftigelsesministeriet

Holmens Kanal 20

1060 København K

Telefon: 7220 5000

E-mail: bm@bm.dk

Relaterede nyheder

Der er ingen relaterede nyheder fra de seneste 6 måneder.

Del denne side