Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

John F. Ryan, tillförordnad direktör för folkhälsa vid EU-kommissionen

John F. Ryan, tillförordnad direktör för folkhälsa vid EU-kommissionen

För två år sedan antogs beslut nr 1082/2013/EU om allvarliga gränsöverskridande hot mot människors hälsa. Enligt beslutet skulle kommissionen lägga fram en rapport om genomförandet för Europaparlamentet och rådet i november 2015 och därefter vart tredje år. 

Den första rapporten som antogs den 7 december 2015 beskriver både goda resultat och brister. Den allmänna slutsatsen är att beslutet har förbättrat hälsoskyddet i EU och bidragit till att skydda EU-invånarna mot smittsamma sjukdomar, biologiska smittämnen, farliga kemikalier och miljökatastrofer. 

Medlemsländerna måste regelbundet rapportera om sin beredskap, vilket bidrar till bättre samordning av riskhanteringen inom EU.

Beslutet innehåller också regler för riskbedömning och hantering av andra internationella hälsohot än smittsamma sjukdomar och för gemensam upphandling av medicinska motåtgärder. Dessutom ger det ett starkt mandat åt hälsosäkerhetskommittén.

Beslutet bygger i många fall på lärdomar från tidigare svårigheter. Avtalet om gemensam upphandling av medicinska motåtgärder och vacciner tillkom t.ex. efter vaccinbristen under fågelinfluensaepidemin 2005–2006. Och den nya europeiska poolen av medicinsk personal (European Medical Corps) som lanseras den 15 februari 2016 är ett resultat av bristen på vårdpersonal under ebolaepidemin.

Men det dyker hela tiden upp nya hot, ibland från ingenstans och ibland har de legat och pyrt ett tag. Det pågående zikautbrottet är ett bra exempel. Antibiotikaresistens har också funnits på våra radar i flera år och är ett av de absolut största hoten mot folkhälsan. Kommissionens femåriga handlingsplan mot antibiotikaresistens är nu inne på sitt sista år. Det har gjorts vissa framsteg, men vi har mycket kvar att göra.

Den 22 januari var kommissionen därför med och anordnade en transatlantisk workshop – den första någonsin – för att diskutera nätverk för klinisk prövning inom antibiotikaresistens. Vi välkomnar också veckans ministerkonferens om antibiotikaresistens som det nederländska EU-ordförandeskapet höll den 9–10 februari 2016.

Kommissionen arbetar nu på sin kommande strategi mot antibiotikaresistens som ska komplettera WHO:s globala handlingsplan.

Nästa rapport om genomförandet av beslut 1082/2013/EU kommer i slutet av 2018. Hur den kommer att se ut – om vi klarat att bekämpa antibiotikaresistens och andra allvarliga folkhälsohot – beror i hög grad på hur bra vi kan stärka beredskapen och insatserna både inom EU och internationellt.

Cross-border threats to health

Mer om detta ämne