Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

John F. Ryan, terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto, kansanterveyden linjan vt. johtaja, kriisinhallinta ja terveysjärjestelmien valmius ‑yksikön päällikkö

John F. Ryan, terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto, kansanterveyden linjan vt. johtaja, kriisinhallinta ja terveysjärjestelmien valmius ‑yksikön päällikkö

Kaksi vuotta sitten hyväksyttiin päätös 1082/2013/EU valtioiden rajat ylittävistä vakavista terveysuhkista. Päätökseen sisältyi velvollisuus raportoida sen täytäntöönpanosta Euroopan parlamentille ja neuvostolle marraskuuhun 2015 mennessä ja sen jälkeen aina kolmen vuoden välein. 

Ensimmäinen täytäntöönpanokertomus on nyt hyväksytty 7. joulukuuta 2015. Siinä tuodaan esille sekä vahvuuksia että puutteita, mutta yleisellä tasolla päätöksellä ”on parannettu terveysturvaa Euroopan unionissa ja unionin kansalaisten suojelua tarttuvia tauteja ja muita biologisia, kemiallisia ja ympäristötekijöitä vastaan.” 

Päätös velvoittaa EU-maat raportoimaan komissiolle säännöllisesti valmiustilastaan. Tämä tehostaa EU-tason koordinointia ja riskinhallintaa.

Päätöksessä määrätään tartuntatautien ohella myös muiden rajat ylittävien terveysuhkien riskinarvioinnista ja edistetään lääketieteellisten vastatoimien yhteishankintaa. EU:n terveysturvakomitea saa päätöksellä itselleen vahvan oikeudellisen mandaatin.

Tällainen kehitys on toisinaan mahdollista vain aikaisemmin koettujen vaikeuksien jälkeen. Esimerkiksi lääketieteellisiä vastatoimia ja rokotteita koskeva yhteishankintasopimus sai alkunsa lintuinfluenssaepidemian aikaisesta rokotepulasta vuosina 2005–2006.  "Eurooppalaiset lääkintäapujoukot", jotka aloittavat toimintansa 15. helmikuuta 2016, puolestaan juontavat juurensa vaikeuksista, joita meillä oli terveydenhoitohenkilöstön osoittamisessa ebolan koettelemiin maihin.

Uusia haasteita tulee kuitenkin aina, toiset odottamatta ja toiset vain vuoroaan odottaen. Zikavirus on tästä hyvä ajankohtainen esimerkki. Toinen jo vuosia seurannassamme ollut terveysuhka – yksi suurimmista sellaisista koskaan – on mikrobilääkeresistenssi.  Komission 5-vuotinen toimintasuunnitelma mikrobilääkeresistenssin voittamiseksi on nyt edennyt viimeiseen vuoteensa, ja vaikka asiassa on edistytty, tehtävää on vielä paljon.

Tämän vuoksi komissio oli mukana järjestämässä kaikkien aikojen ensimmäistä transatlanttista työpajaa mikrobilääkeresistenssin kliinisistä kokeista. Työpaja pidettiin 22. tammikuuta 2016. Toinen hyvä uutinen on antibioottiresistenssiä koskeva ministeritason konferenssi 9.–10. helmikuuta 2016, joka liittyy Hollannin EU-puheenjohtajuuskauteen.

Komissio analysoi tahollaan tulevien vuosien strategiaansa mikrobilääkeresistenssiä varten. Strategia tulee täydentämään WHO:n maailmanlaajuista toimintasuunnitelmaa.

Päätöksen 1082/2013/EU seuraava täytäntöönpanokertomus laaditaan vuoden 2018 lopussa.  Se, mitä tuossa kertomuksessa tulee lukemaan – kuinka onnistuimme torjumaan mikrobilääkeresistenssiä ja muita vakavia rajat ylittäviä terveysuhkia – riippuu hyvin paljon siitä, miten hyvin pystymme vahvistamaan valmiuttamme ja reagointikykyämme niin EU:n tasolla kuin kansainvälisestikin.

Cross-border threats to health

Lisää aiheesta