Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

JM Caldas de Almeida, samordnare för den gemensamma EU-åtgärden om psykisk hälsa och välbefinnande

JM Caldas de Almeida, samordnare för den gemensamma EU-åtgärden om psykisk hälsa och välbefinnande

EU:s gemensamma åtgärd för psykisk hälsa och välbefinnande startade 2013 för att lyfta fram psykisk hälsa som en viktig folkhälsofråga i EU. Vi skulle också ta fram verktyg för att hjälpa EU-länderna att bättre förebygga, diagnosticera och behandla psykiska sjukdomar.  

Den gemensamma åtgärdens avslutningskonferens hölls i Bryssel den 21–22 januari 2016. Där diskuterade vi vilka framsteg som gjorts under de senaste tre åren och debatterade den nya åtgärdsramen för psykisk hälsa och välbefinnande, initiativets viktigaste resultat.

Åtgärdsramen bygger på de viktigaste rekommendationerna från våra fem arbetsgrupper och vi hoppas att den ska få stor inverkan på hur EU-länderna hanterar den psykiska ohälsan i framtiden.

Den kan vara ett stöd för länderna när de ser över sina strategier och utbyter erfarenheter för att förbättra strategiernas genomslag med hjälp av innovativa grepp, samtidigt som de beaktar särskilda behov på lokal, regional och nationell nivå. Dessutom kan ramen tjäna som vägledning när EU ser över och vidareutvecklar sin egen strategi.

Det här ingjuter nytt hopp i alla som är engagerade i den psykiska hälsan i EU. Vi sätter vårt hopp till att åtgärdsramen ska visa sig vara det verktyg som EU och länderna så väl behöver för att ta fram en ändamålsenlig EU-strategi för psykisk hälsa.

De psykiska sjukdomarna utgör ca 22 procent av diagnoserna för funktionsnedsättning i EU och omfattar allt från depression och alzheimer till posttraumatiskt stressyndrom och schizofreni. God psykisk hälsa är dessutom en viktig tillgång för enskilda och samhället. Därför måste vi ha en strategi som kan få ett verkligt genomslag. I dag är det bara ungefär hälften av de personer som har svåra psykiska problem och ännu färre med milda till måttliga problem som får adekvat behandling i EU. Dessutom görs väldigt lite för att förebygga psykisk ohälsa och främja psykiskt välbefinnande.

Det är därför mycket viktigt att EU-länderna genomför rekommendationerna i åtgärdsramen i enlighet med deras specifika behov. EU-kommissionen måste dessutom komplettera den viktiga övervakning som inletts via EU-kompassen med initiativ som kan bidra till att man fastställer mätbara mål som kan nås genom att rekommendationerna i åtgärdsramen genomförs. Det är många liv som står på spel – därför är varje insats så viktig.