Στείλτε το σ' έναν φίλο
RSS
google +
Εκτύπωση

του JM Caldas de Almeida, συντονιστή της Κοινής Δράσης της ΕΕ για την Ψυχική Υγεία και την Ευεξία

του JM Caldas de Almeida, συντονιστή της Κοινής Δράσης της ΕΕ για την Ψυχική Υγεία και την Ευεξία

Το 2013, η ΕΕ δρομολόγησε την Κοινή Δράση για την Ψυχική Υγεία και την Ευεξία με στόχο να προωθήσει την ψυχική υγεία ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας και να αναπτύξει εργαλεία για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τις συνθήκες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των ψυχικών διαταραχών.  

Η τελική διάσκεψη της κοινής δράσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 21-22 Ιανουαρίου 2016, έδωσε την ευκαιρία να συζητηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε την τελευταία τριετία και να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο δράσης για την ψυχική υγεία και την ευεξία, κάτι που αποτελεί το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας.

Με βάση τις κυριότερες συστάσεις πολιτικής που πρότειναν οι πέντε ομάδες εργασίας οι οποίες συμμετείχαν στην κοινή δράση, το πλαίσιο της δράσης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ψυχικής υγείας στο μέλλον.

Το εν λόγω πλαίσιο μπορεί να στηρίξει τα κράτη μέλη κατά την επανεξέταση των πολιτικών τους και την ανταλλαγή εμπειριών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών αυτών μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων, λαμβανομένων παράλληλα υπόψη των ειδικών αναγκών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, μπορεί να καθοδηγεί την επανεξέταση και ανάπτυξη των πολιτικών της ΕΕ.

Η προοπτική αυτή δίνει νέες ελπίδες σε όσους ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι το πλαίσιο δράσης θα γίνει το εργαλείο που χρειάζονται άμεσα τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη για να αναπτύξουν μια πραγματική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Λαμβανομένου υπόψη, αφενός, ότι οι ψυχικές διαταραχές ευθύνονται για το 22% περίπου των περιπτώσεων αναπηρίας στην Ευρώπη και ότι καλύπτουν όλο το φάσμα διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή μετατραυματικής καταπόνησης, το Αλτσχάιμερ και η σχιζοφρένεια και, αφετέρου, ότι η καλή ψυχική υγεία αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας τόσο για κάθε άτομο όσο και για τις κοινωνίες, είναι αναγκαίο να θεσπίσουμε μια στρατηγική με πραγματικό αντίκτυπο.  Σήμερα στην ΕΕ, μόνο τα μισά άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό εκείνων που πάσχουν από ήπια έως μέτρια ψυχική διαταραχή λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία. Επίσης, δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα για την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Για τον λόγο αυτό, είναι καθοριστικής σημασίας τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τις συστάσεις πολιτικής του εν λόγω πλαισίου δράσης, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει, από την πλευρά της, να συμπληρώσει τις σημαντικές δράσεις παρακολούθησης που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο της «EU Compass» (Δράση της ΕΕ για την Ψυχική υγεία και την Ευεξία) με πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στον καθορισμό μετρήσιμων στόχων οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν μέσω της εφαρμογής των συστάσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο δράσης.  Διακυβεύονται αμέτρητες ζωές: κάθε προσπάθεια που κάνουμε είναι πολύτιμη.

Mental Health

Περισσότερα για το θέμα αυτό