Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi consumatori

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi consumatori

La data de 19 decembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat propunerea de revizuire a Directivei din 2001 privind produsele din tutun. Varianta revizuită va reflecta ultimele evoluţii de pe piaţa produselor din tutun, noile descoperiri ştiinţifice şi angajamente internaţionale.  

Consumul de tutun este singurul risc major pentru sănătate care poate fi evitat şi care provoacă, anual, în UE aproape 700 000 de decese şi boli care diminuează simţitor calitatea vieţii.

Iată de ce UE depune eforturi pentru a reglementa consumul produselor din tutun astfel încât să reflecte prejudiciile aduse sănătăţii, să îi descurajeze pe cei care intenţionează să se apuce de fumat şi să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei. De asemenea, UE doreşte să îi protejeze pe cetăţeni de expunerea la fum şi să restricţioneze publicitatea şi marketingul pentru produsele din tutun.

Comisia Europeană joacă un rol esenţial în controlul consumului de tutun la nivel mondial - în special prin Convenţia-cadru a OMS privind controlul tutunului. Aceasta angajează ţări de pe întreg globul în acţiuni destinate să reducă numărul de îmbolnăviri şi decese cauzate de tabagism şi, în acelaşi timp, oferă un cadru de referinţă pentru măsuri din ce în ce mai drastice de control al fumatului.

În ciuda progreselor semnificative, numărul fumătorilor din UE rămâne ridicat (28% din totalul populaţiei şi 29% din tinerii europeni mai fumează încă). Deoarece fumatul dă dependenţă şi 94% din fumători încep să fumeze înainte de a împlini vârsta de 25 de ani, iar 70% chiar înainte de a împlini 18 ani, UE intenţionează să reducă gradul de atractivitate al produselor din tutun, descurajându-i, astfel, pe tineri să se apuce de fumat.

Produsele din tutun nu ar trebui să arate sau să aibă alt gust decât produsele din tutun. Prin propunerea adoptată în luna decembrie, UE doreşte să se asigure că nu se utilizează ca strategie de marketing un ambalaj sau arome atractive.

În ultimii 10 ani, produsele din tutun s-au schimbat. În prezent, pentru a le face mai atrăgătoare, producătorii utilizează arome variate şi ambalaje creative. Au fost create, de asemenea, produse noi, precum ţigările electronice.

În plus, există dovezi care arată că unele cerinţe prevăzute de actuala Directivă i-au indus în eroare pe consumatori, făcându-i să creadă că un produs din tutun este mai puţin dăunător decât altul.

Prin urmare, propunerea Comisiei avansează un set de noi norme, mai stricte, privind modul în care trebuie fabricate, prezentate şi vândute produsele din tutun. În acelaşi timp, interzice utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice şi prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate, de dimensiuni mari, pe ambalajele ţigaretelor şi ale tutunului de rulat. Propunerea reglementează vânzarea transfrontalieră prin internet şi prevede modalităţi de combatere a comerţului ilicit. De asemenea, menţine măsurile de interzicere a tutunului consumat pe cale orală. Tutunul pentru mestecat şi cel pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementări speciale privind eticheterea şi ingredientele. Propunerea mai include măsuri referitoare la ţigaretele electronice şi din plante.

Revizuirea Directivei privind produsele din tutun

Mai multe pe această temă