Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Ελλάδα - Συντάξεις λόγω θανάτου

Αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνει όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παροχές που δικαιούστε στην Ελλάδα στην περίπτωση θανάτου ενός μέλους της οικογενείας σας.

Οι περίοδοι ασφάλισης που ο θανών έχει συμπληρώσει σε κράτος μέλος της ΕE, του ΕΟΧ και στην Ελβετία συνυπολογίζονται με τις περιόδους ασφάλισης που έχει συμπληρώσει στην Ελλάδα και πρέπει να τις αναφέρετε σε κάθε αίτηση που υποβάλλετε. Αυτό ισχύει και για τα άτομα που εμπίπτουν στο εύρος της Συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τις εξής παροχές:

  • σύνταξη λόγω θανάτου/ σύνταξη επιζώντων
  • επίδομα για έξοδα κηδείας

Πότε μπορώ να διεκδικήσω;

Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, τα μέλη της οικογένειάς του έχουν δικαίωμα σύνταξης λόγω θανάτου υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συντάξεις λόγω θανάτου

ο/Η επιζών/επιχούσα σύζυγος λαμβάνει σύντξαη λόγω θανάτου υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Χωρίς όριο ηλικίας. Η διάρκεια του γάμου πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 έτη, εκτός εάν:

  • ο θανών απεβίωσε από εργατικό ατύχημα ή ανθρωποκτονία· γεννιούνται ή υιοθετούνται παιδιά κατά τη διάρκεια του γάμου·
  • υπάρχει εγκυμοσύνη κατά τη στιγμή του θανάτου που οδηγεί σε ζωντανό παιδί.
  • Το ζευγάρι ξαναπαντρεύεται.Σε αυτή την περίπτωση, η διάρκεια και των δύο γάμων πρέπει να είναι 5 χρόνια ή περισσότερο και ο δεύτερος γάμος πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες κατά τη στιγμή του θανάτου.

Οι συνθήκες είναι οι ίδιες για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Ο/Η επιζών/επιζώσα διαζευγμένος/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Πριν από το θάνατό του/της, ο/η πρώην σύζυγος όφειλε να καταβάλει διατροφή (δυνάμει δικαστικής απόφασης βάσει της σύμβασης μεταξύ των πρώην συζύγων).
  • Το διαζύγιο εγκρίθηκε με δικαστική απόφαση μετά από 10 χρόνια έγγαμης συμβίωσης.
  • Το διαζύγιο δεν οφείλεται σε σοβαρή παραβίαση του γάμου από το άτομο που ζητεί τη σύνταξη.
  • Ο/Η επιζών/επιζώσα σύζυγος δεν ξαναπαντρεύτηκε ή δεν σύναψε σύμφωνο συμβίωσης.
  • Το προσωπικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου ποσού της σύνταξης που χορηγείται από τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) στους μη ασφαλισμένους υπερήλικες συνταξιούχους.

Οι σύντροφοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παντρεμένα ζευγάρια όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, τις παροχές, τις υποχρεώσεις ή τους περιορισμούς.

Σύνταξη ορφανού τέκνου:

Τα νόμιμα, αναγνωρισμένα και υιοθετημένα τέκνα και όσοι θεωρούνται ότι φέρουν τις παραπάνω ιδιότητες πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να μην είναι παντρεμένοι και να είναι κάτω των 24 ετών.
  • Να μην ήταν παντρεμένοι όταν αποβίωσε ο ασφαλισμένος και να μην ήταν ικανοί να ασκήσουν κάποια προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα (εάν η αναπηρία εμφανίστηκε προτού κλείσουν τα 24 έτη). Στην περίπτωση αυτή, η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται αφού κλείσουν τα 24 έτη.

Έξοδα της κηδείας: η αποζημίωση καταβάλλεται κατά κανόνα, στη χήρα ή στο άτομο που επωμίστηκε τα έξοδα της κηδείας, ενώ η αποζημίωση δεν χορηγείται σε περίπτωση θανάτου συντηρούμενου μέλους.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ;

Συντάξεις λόγω θανάτου: εάν ο θανών είχε συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 300 κατά τη διάρκεια των 5 ετών πριν την έλευση του θανάτου, τότε δικαιούστε τη σύνταξη επιζώντων. Οι συντάξεις υπόκεινται κατά κανόνα σε φορολογία.

Επίδομα για έξοδα κηδείας: εάν ο θανών δεν ήταν συνταξιούχος, για να χορηγηθούν έξοδα κηδείας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 100 ημέρες ασφάλισης τον τελευταίο χρόνο πριν τον θάνατό του ή τους τελευταίους 15 μήνες της ζωής του, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 3 μήνες.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε στο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ που υπάγεστε είναι το βιβλιάριο υγείας του θανόντος, το πιστοποιητικό θανάτου, το ασφαλιστικό βιβλιάριο (εάν ο θανών ή η θανούσα εργαζόταν) ή η βεβαίωση διακοπής της σύνταξης (για δικαιούχο σύνταξης) και τα πρωτότυπα αποδείξεων του γραφείου τελετών.

Τι δικαιούμαι και πώς μπορώ να το διεκδικήσω;

Συντάξεις λόγω θανάτου

Ο επιζών/Η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει το 70% της σύνταξης την οποία δικαιούται να λάβει ή λάμβανε ο θανών. Εάν ο γάμος έλαβε χώρα μετά τη χορήγηση της σύνταξης γήρατος στον θανόντα συνταξιούχο, η σύνταξη επιζώντος μειώνεται κατά 1 έως 5%, βάσει τη διαφορά ηλικίας μεταξύ του θανόντος και του επιζώντος.

Εάν υφίσταται επιζών/ώσα και διαζευγμένος/η σύζυγος, το παραπάνω ποσό χορηγείται ως εξής: ο επιζών/η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει 75% και ο/η διαζευγμένος/η σύζυγος με τουλάχιστον 10 έτη έγγαμου βίου λαμβάνει το 25%.

Η παροχή υπόκειται σε εισοδηματικά κριτήρια (ιδίου εισοδήματος) μόνο για τους διαζευγμένους συζύγους το προσωπικό μέσο μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο του ποσού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ (ήτοι 2*387,90=775,80 ευρώ). Καταβάλλεται κάθε μήνα, δεν υφίστανται επιπρόσθετες καταβολές ούτε μέγιστη διάρκεια της λήψης της παροχής.

Κάθε παιδί λαμβάνει το 25% της σύνταξης του θανόντος γονέα. Εάν το παιδί έχει χάσει και τους δύο γονείς, λαμβάνει το διπλάσιο ποσό (50%).Η παροχή δεν υποβάλλεται σε αξιολόγηση πόρων. Καταβάλλεται κάθε μήνα και δεν υφίστανται επιπρόσθετες καταβολές.

Για να υποβάλετε αίτηση για σύνταξη επιζώντος, πατήστε στο:

https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/elektronike-aitese-syntaxiodoteses

Έξοδα κηδείας: πρόκειται για εφάπαξ επίδομα το οποίο ισοδυναμεί με το 8πλάσιο των αποδοχών αναφοράς της υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. https://www.efka.gov.gr/el/elektronike-yperesia-pleromes-exodon-kedeias

Έγγραφα που μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε

https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/elektronike-aitese-syntaxiodoteses

Μάθε τα δικαιώματά σου

Έκδοση και ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Με ποιον πρέπει να επικοινωνήσετε;

Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)

Γενική Διεύθυνση Συντάξεων

ΑΧΑΡΝΩΝ 27-29

10439 Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ

Ιστοσελίδα: http://www.efka.gov.gr

1555 – Αριθμός επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πολιτών σε ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα www.1555.gov.gr

Σχετικές ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές ειδήσεις τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα